Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис методу. Для створення горизонтального руху тіла (стальної кульки) застосовується жолоб N, що закріплений на тримачі D (рис



Для створення горизонтального руху тіла (стальної кульки) застосовується жолоб N, що закріплений на тримачі D (рис. 2). Кульку утримують над жолобом на рівні його верхнього краю, а потім відпускають. Нижній кінець жолоба спрямований горизонтально, тому і вектор швидкості кульки в точці вильоту спрямований горизонтально.

Значення горизонтальної складової швидкості є однаковим в кожній точці траєкторії і дорівнює:

. (5)

Значення вертикальної складової швидкості дорівнює:

. (6)

Враховуючи формули (5), (6), запишемо вираз для повної швидкості в точці падіння:

. (7)

  Рис. 2.  

Повне прискорення в будь-якій точці дорівнює прискоренню вільного падіння . Розкладемо його на дві складові – тангенціальну (дотичну) і нормальну (доцентрову) . Знайдемо формули для обчислення цих величин. З рис. 3 бачимо, що трикутники CАВ і DCF є подібними, тому:

, звідки ; (8)

, звідки . (9)

Знаючи і для точки С, можна визначити радіус кривизни траєкторії в цій точці: . (10)

Рис. 3.

У роботі необхідно визначити значення величин: , , , aτ, an, a, R у точці падіння, виходячи з виміряних значень L і H.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...