Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма



Вступ

Нормативна навчальна дисципліна «Міжнародне приватне право» є обов’язковою складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» з напрямів підготовки 6.030401 – «право», 6.030402 – «правознавство» галузі знань 0304 – «право». Відповідно до навчального плану Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди дисципліна вивчається студентами юридичного факультету на IV курсі протягом другого семестру у наступному обсязі: загальна кількість годин – 108, з них лекцій – 24, практичних занять – 30, самостійна та індивідуальна робота – 54 години.

Курс «Міжнародне приватне право» передбачає ознайомлення студентів із складною галуззю сучасного права, яка на думку багатьох спеціалістів є вищою математикою юриспруденції. Основна специфіка курсу міжнародного приватного права полягає в тому, що лише у ньому вивчається колізійне право як система колізійних норм, спрямованих на вирішення колізій у сфері міжнародних відносин приватного характеру. Особливістю даних норм є те, що вони можуть відсилати не лише до національного права, що підлягає застосуванню в даному конкретному випадку, але і до права іноземного, що, в свою чергу, вимагає з’ясування змісту та практичного застосування нормативних приписів іноземного права. Більш того, саме у даній галузі права склався юридичний інструментарій, не притаманний іншим галузям. Відсутній універсальний понятійний апарат міжнародного приватного права (терміни, юридичні конструкції, дефініції, інші поняття), що використовуються в даному навчальному курсі. Міжнародне приватне право має дуже тісний зв'язок з міжнародним публічним правом та рядом галузей національного права, отже передбачає відповідну підготовку студентів, наявність необхідних знань з відповідних галузей права (цивільного, сімейного, трудового, фінансового, земельного тощо).

У зв’язку з цим міжнародне приватне право викладається на старших курсах, коли студенти вже отримали відповідну підготовку, володіють необхідними знаннями і готові до сприйняття та осмислення матеріалу даного навчального курсу.

Програма курсу відповідним чином побудована та структурована з метою надання студентам можливості послідовно і логічно засвоювати матеріал, спираючись на вже отримані знання з курсів порівняльного правознавства, цивільного права України, сімейного права України, трудового права України, міжнародного публічного права, права Європейського Союзу.

Курс охоплює два змістових модулі, які містять у собі відповідні теми лекційних, практичних занять і теми, відведені на самостійне вивчення. Крім того, робоча програма дисципліни передбачає виконання студентами індивідуального науково-дослідного завдання, що має на меті поглиблення, систематизацію та закріплення знань з навчального курсу і розвиток навичок самостійної роботи. Загалом курс «Міжнародне приватне право» передбачає засвоєння студентами як теоретичних, так і практичних аспектів навчальної дисципліни і спрямований на формування у студентів навичок використання отриманих знань у галузі міжнародного приватного права в практичній діяльності. Успішне оволодіння знаннями курсу є невід’ємною складовою частиною високої кваліфікації та професійної культури сучасного юриста.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...