Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція №23 Баланс підприємства, його структура. Дохід підприємства



Суть фінансової діяльності підприємства полягає у виник­ненні грошових відносин, пов'язаних з неперервним кругообі­гом коштів у формах: витрачання ресурсів, одержання доходів, їх використання, а також із приводу відносин з постачальни­ками, покупцями продукції, працівниками підприємства, державними органами та ін.

Фінансування поділяється на внутрішнє і зовнішнє, залежно від джерел коштів.

Важливими формами фінансування підприємств є: кредит (гро­шовий і майновий), випуск цінних паперів (акцій і облігацій). Спе­ціальними формами довгострокового кредитування є: оренда і лі­зинг (оперативний і фінансовий).

Фінансова діяльність підприємства може бути організована такими методами:

¾ комерційний розрахунок;

¾ неприбуткова діяльність:

¾ кошторисне фінансування.

Комерційний розрахунок є раціональним і високоефективним методом фінансової діяльності, він націлює підприємство на пошук достатніх і дешевих фінансових ресурсів, раціональне їх розміщен­ня, мінімізацію витрат і максимізацію доходів та прибутку. Комер­ційний розрахунок притаманний ринковій економіці, саме він, а не ринкові відносини самі по собі сприяють високоефективному госпо­дарюванню.

Неприбуткова діяльність - специфічною ознакою формування фінансових ресурсів є те, що досить часто воно здійснюється за раху­нок спонсорських та інших надходжень, насамперед від засновників. Цей метод організації фінансової діяльності не передбачає принципу прибутковості. Головна мета функціонування неприбуткового підпри­ємства - забезпечення певних потреб суспільства, а не отримання при­бутку. На таких засадах можуть здійснювати свою діяльність установи соціальної сфери та підприємства муніципального господарства.

Кошторисне фінансування полягає у забезпеченні витрат за рахунок зов­нішнього фінансування за двома на­прямами: з бюджету і з централізова­них фондів корпоративних об'єднань. Установи, що фінансуються з бюд­жету на основі кошторису, називаються бюджетними. На внутрішньому кош­торисному фінансуванні перебувають відокремлені підрозділи підприємств і організацій, як правило, соціального призначення.

Інструментом управління фінансами підприємства є фінансо-вий план. Основна мета складання фінансового плану (бюджету) підприємства - узгодження доходів із витратами у плановому пері­оді. Цей план є підсумковим і одним із найважливіших розділів біз­нес-плану підприємства.

Фінансовий план включає:

прогнозні дані щодо обсягів реалізації продукції (обчислюють­ся на основі прогнозів продажу і використовуються для роз­рахунку потреби в обладнанні, чисельності працівників і т. ін.);

баланс грошових надходжень і витрат (документ, на основі якого визначається сума коштів, необхідна для реалізації під­приємницького проекту в часовому розрізі; є засобом перевір­ки синхронності надходжень і витрат коштів);

таблицю доходів і витрат (характеризує формування прибут­ку підприємства в часі);

баланс активів і пасивів підприємства (дає змогу оцінити, які суми вкладені в активи і за рахунок яких пасивів підприємець фінансуватиме створення цих активів);

визначення точки беззбитковості (вона показує ту величину обсягу випуску продукції, за якої досягається самоокупність виробництва, при дальшому нарощуванні обсягів випуску під­приємство одержуватиме прибутки).

Фінансовий план складається на кожний поточний рік з щоквар­тальним виділенням двох розділів: надходжень і витрат (платежів).

Головним елементом фінансового плану є баланс, тобто деталі­зована репрезентація фінансового етапу підприємства на конкрет­ний момент часу.

Баланс складається з двох частин: активу і пасиву. В активі ба­лансу відображається все тс, чим володіє підприємство на момент складання балансу. Пасив показує джерела формування і нагромад­ження капіталу.

В Україні з 1 січня 2000 р. введено в дію нову форму балансу під­приємства. Вона відповідає міжнародним стандартам здійснення бухгалтерського обліку суб'єктами господарювання.

За новою формою в активі балансу виділені такі розділи:

Актив балансу:

Необоротні активи (нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції)

Оборотні активи (виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція, дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти).

III. Витрати майбутніх періодів.

Пасив балансу:

I. Власний капітал (статутний капітал, пайовий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток).

II. Забезпечення наступних витрат і платежів (забезпечення виплат персоналу, інші забезпечення, цільове фінансування).

III. Довгострокові зобов'язання (довгострокові кредити банків, відстрочені податкові зобов'я­зання, інші дострокові зобов'язання).

IV. Поточні зобов 'язання (короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями, видані векселі, кредиторська заборгованість, інші поточні зобов'язання).

V. Доходи майбутніх періодів.

У ринкових умовах метою функціонування будь-якого підпри­ємства є виготовлення і реалізація продукції для задоволення рин­кових потреб та одержання певної суми доходу і, відповідно, при­бутку згідно з Національними стандартами бухгалтерського обліку в Україні (стандарт 3).

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - загальний дохід (виручка) від реаліза­ції продукції, товарів, робіт або послуг (виручка від реаліза­ції продукції), тобто без вирахування наданих знижок, повер­нення проданих товарів та податків з продажу (податку на до­дану вартість, акцизного збору тощо).

Основними чинниками, що впливають на величину виручки від реалізації продукції, є обсяг виробництва продукції, її асортимент, якість, ритмічність роботи підприємства та ін. Проте загальний дохід ще не характеризує ефективності вироб­ничо-господарської діяльності підприємства.

ЛІТЕРАТУРА:

1. І.М.Бойчик,М.С.Харів та інш.Економіка підприємства.-К.:Каравела,2000.

2. Я.Д. Плоткін,О.К.Янушкевіч Організація і планування виробництва.-Львів: Світ,1996.

3. С.Ф.Покропивний Економіка підприємства.-К.: Хвиля –прес 2001.

4. П.С.Єщенко,Ю.І.Палкін Сучасна економіка.-К.:Вища школа 2005

5. Економіка підприємства.За редакцією.В.Шегди –К.: Знання 2005





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...