Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конструкційні розміри шестерні і колеса



5.1. Конструкційні розміри шестерні. Частіше всього в циліндричних і конусних редукторах шестерня виготовляється заодно з валом. Тоді її розміри визначені в п. 3.8 (d1, da1, b1). Якщо розміри шестерні значно перевищують розміри ведучого вала редуктора, то її доцільно виготовляти насадною і з’єднувати з валом шпонковим чи шліцьовим з’єднанням. В такому випадку шестерню слід конструювати як зубчасте колесо за рекомендаціями п. 5.2.

В черв’ячних редукторах ведучий вал виготовляється заодно з черв’яком. Розміри також визначені в п. 3.8 (d1, da1, b1).

5.2. Конструкційні розміри зубчастого колеса. Частіше всього циліндричні та конусні зубчасті колеса виготовляють із штампо-ваних або кованих заготовок. Таке колесо складається з маточини, диска і зубчастого обода. Диск частіше всього розміщений посередині колеса. Для зниження металоємкості в диску виготовляють 3…6 отворів.

Рис. 5.1. Циліндричне зубчасте Рис. 5.2. Шевронне

колесо колесо

б)

а)

Рис. 5.3. Конусні зубчасті колеса: а) – штамповане;

б) - коване

Для важконавантажених передач застосовують колеса з диском і ребрами жорсткості. Застосовуються також зубчасті колеса виготовлені із відлитих заготовок.

Особливістю більшості шевронних коліс є наявність канавки посередині колеса а, яка необхідна для виходу фрези під час обробки (рис. 5.2). Ширину канавки можна визначити з табл. 5.1. Якщо шевронне колесо виготовляється на зубодовбальному верстаті, то ширину канавки можна приймати конструкційно значно меншою.

Таблиця 5.1





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 802 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...