Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимикач ВВТЭ - 10-10/630В2



Сучасні вакуумні вимикачі розраховані на відключення струмів у межах від 1 ка до 31,5 ка.

Дугогасительная камера вакуумного вимикача являє собою герметичну посудину з металу й скла, у якому підтримується вакуум 10-4 Па. Корпус камери може бути виготовлений не тільки зі скла, але й з інших ізоляційних матеріалів, які вакуумно - щільно зварюються з металом. Вакуумна камера КДВ на напругу 10 кВ має зазори між контактами 4 -10 мм, тому габарити її малі, а швидкості спрацьовування високі. Загасання електричної дуги вдається одержати при першому ж проходженні струму через нуль, тобто через 0,02 з, однак при відключенні щодо великого струму трапляється, що загасання дуги відбувається не при першому, а при другому або третьому підході струму до нуля.

Робочі контакти мають вигляд порожніх усічених конусів з радіальними прорізами. Така форма контактів при розмиканні створює радіальне електродинамічне зусилля, що діє на виникаючу дугу й змушує переміщатися її на дугогасительные контакти.

Контакти являють собою диски, розрізані спіральними прорізами на три сектори, по яких рухається дуга. Матеріал контактів підібраний так, щоб зменшити кількість паркого металу. Внаслідок глибокого вакууму відбувається швидка дифузія заряджених часток у навколишній простір і при першому переході струму через нуль дуга гасне.

Зовнішнє поверхня ізоляторів має ребра для збільшення шляху витоку по ізоляції. Хід рухливого контакту камери становить 12 мм, середня швидкість ходу при відключенні 1,7 - 2,3 м/с, при включенні 0,6 - 0,9 м/с, припустимий зношування контактів - 4 мм.

При розмиканні контактів вимикача число провідних контактних крапок зменшується. Остання крапка витягається в розплавлений металевий місток, швидко нагрівається під дією струму й випаровується. У хмарі, що утворилася, виникає дуговий розряд. При горінні вакуумної дуги відбувається розплавлювання металу контактів, частина якого осідає на екранах, що захищають внутрішні поверхні оболонки камери від забруднення. Зі збільшенням струму ерозія швидко зростає і є основною причиною, що обмежує збільшення струму, що відключається. На струм відключення істотно впливає, матюкав контактів, його чистота, швидкість розмикання контактів і стан вакууму.

При включенні вакуумного вимикача й зближенні його головних контактів ще до зіткнення відбувається пробій вакуумного проміжку й утвориться електрична дуга, тому повільне зближення контактів приводить до додаткового, небажаного виділення тепла, розплавлюванню металу контактів і їхньому зварюванню.

Вібрація контактів усередині камери також неприпустима, вона приведе до розпилення й розбризкування металу, це зменшує контактну поверхню, погіршує їхні робочі поверхні й збільшує шар напиляного металу на внутрішній поверхні оболонки. Це приводить до зменшення електричної міцності й скороченню терміну служби камери.

Рідкі відмови в гасінні дуги у вакуумному вимикачі, які можуть мати місце через механічні або технологічні дефекти, не приводять до серйозних руйнувань усього вимикача або близько розташованого іншого встаткування КРУ.

Вакуумні вимикачі мають високий комутаційний ресурс. Межревизионные інтервали вакуумних вимикачів визначаються механічною стійкістю привода. Термін служби камери дуже великий, 100 - 250 тис. операцій.

На основі розглянутої вище вакуумної дугогасительной камери КДВ створені вимикачі на напругу 10-110 кВ із поминальним струмом до 3200 А и струмом відключення до 31,5 ка.

У вимикачах з поминальною напругою 110 кВ і вище застосовуються трохи дугогасительных камер, включених послідовно. Для рівномірного розподілу напруги між ДУ необхідно встановлювати ємнісні дільники.

На малюнку 1.15 показаний вакуумний вимикач ВВТЭ - 10-10/630УГ, призначений для комутації електричних кіл 10 кВ у нормальних і аварійних режимах, що вбудовується в осередки КРУ.

Малюнок 1.15 - Вакуумний вимикач ВВТЭ-10-10/630 В2

На рамі 8 за допомогою ізоляційних каркасів 11 укріплені три дугогасительные вакуумні камери 6. Вивід рухливого контакту 5 за допомогою гнучкого зв'язку 4 з'єднаний з верхнім контактним ножем 1, укріпленим на ізоляційній балці 2, нерухливий контакт камери пов'язаний з нижнім ножем 7. Електромагнітний привод 13 через систему тяг і ізоляційну плиту 14 пов'язаний з рухливими контактами. Кінцеве контактне натискання забезпечують пружини 3. Сталева перегородка 10 призначена для захисту постійних магнітів, що перебувають у приводі, від впливу електромагнітних полів головних ланцюгів вимикача. Вимикач закритий передньою кришкою 12 з вікнами для спостереження за механічним покажчиком включеного й відключеного положень і лічильником числа циклу В. Заземлення здійснюється за допомогою болта 9. Розглянутий вимикач розрахований на 2000 операцій У при номінальному струмі й 50 операцій при струмі КЗ 10 ка. Повний час відключення 0,05с.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 361 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...