Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання на лабораторну роботу. 1. Вивчити принцип гасіння електричної дуги у вакуумних вимикачах



1. Вивчити принцип гасіння електричної дуги у вакуумних вимикачах.

2. У письмовому звіті відповісти на питання:

· у чому полягають особливості гасіння електричної дуги за допомогою електромагнітного дуття;

· як улаштовані дугогасительные камери електромагнітних вимикачів;

· конструкція вимикача ВЭМ-6 і принцип його роботи.

Контрольні питання

1. Які недоліки, властивим масляним і повітряним вимикачам, не належать електромагнітним вимикачам?

2. На чому заснований принцип роботи електромагнітного вимикача?

3. Особливість конструкції електромагнітного вимикача типу ВЭМ - 6.

4. Конструкція дугогасительной камери вимикача ВЭМ - 6.

5. Конструкція контактної системи вимикача ВЭМ - 6.

6. Процес гасіння дуги електромагнітного вимикача ВЭМ - 6.

7. У чому особливість процесу відключення малих струмів?

8. Достоїнство й недоліки електромагнітних вимикачів.

9. Назвіть типи й область застосування електромагнітних вимикачів.


1.4 ВАКУУМНІ ВИМИКАЧІ

Загальні відомості

В останні роки, крім добре зарекомендували себе масляних і повітряних вимикачів, в енергосистемах почали застосовуватися вимикачі, дія яких засноване на зовсім нових принципах гасіння дуги. До них ставляться вакуумні вимикачі, які мають більші перспективи. У цих вимикачах контактна система поміщена в камеру з високим вакуумом, приблизно 10-4 Па. Електрична міцність вакууму значно вище, ніж повітря або масла, що пояснюється збільшенням довжини вільного пробігу електронів, атомів, іонів і молекул у міру зменшення тиску.

Процес відключення у вакуумному вимикачі протікає в такий спосіб: у момент розбіжності контактів площа їхнього зіткнення зменшується, щільність струму різко зростає, метал контактів плавиться й випаровується у вакуумі. При цьому між контактами утвориться провідний місток, що складається з пар металу електродів. Загоряється так звана вакуумна дуга, що гасне при першому ж переході струму через нуль. Електрична міцність відновлюється дуже швидко, тому що мала щільність газу в дугогасительной камері вимикача обумовлює винятково високу швидкість дифузії електричних зарядів зі стовбура дуги. Уже через 10мкс після переходу струму через нуль електрична міцність вакууму досягає свого повного значення 100 МВ/м. Якщо до цього часу розчин контактів виявиться достатнім для того, щоб електрична міцність межконтактного проміжку стала більше, що відновлюється напруги, дуга згасне остаточно. Інакше відбудеться повторний пробій проміжку й повторне запалювання дуги.

При відключенні вакуумним вимикачем малих струмів (кілька десятків амперів) може відбутися передчасне зниження струму до нуля, до природного переходу струму через нуль (зріз струму),що пояснюється дуже швидкої деионизацией межконтактного проміжку. Зріз струму супроводжується, як і в інших вимикачах, перенапругою.

Виходячи з роботи вакуумного вимикача, для його надійної роботи й збільшення його терміну служби досить істотної є зносостійкість контактів, які розпорошуються під час горіння дуги. При дуже сильному розпиленні металу контактів може утворитися така кількість пар металу, що гасіння дуги виявиться неможливим. Досвід показав, що найбільш сильне розпилення спостерігається в контактів з латуні й міді. Тугоплавкі метали, такі, як вольфрам або молібден, розпорошуються порівняно мало. Зі збільшенням струму, що відключається, розпилення металу контактів росте, причому швидше, ніж збільшується струм. Таким чином, для підвищення здатності, що відключає, вакуумного вимикача для контактів необхідно застосовувати найбільш тугоплавкі матеріали.

З іншого боку, підвищення тугоплавкості контактів збільшує струм зрізу, що несприятливо позначається на відключеннях, викликаючи небезпечні перенапруги. Найбільший струм зрізу виникає при контактах з вольфраму, і він в 2,5 рази менше при контактах з міді.

Отже, для надійної роботи вакуумних вимикачів необхідні спеціальні матеріали, що забезпечують відключення більших струмів і мають малий струм зрізу. На жаль, металів, що задовольняють одночасно обом вимогою, ні, і тому широке поширення одержали вольфрам і молібден, які допускають відключення струмів понад 4-5 ка, хоча при цьому й виникають більші струми зрізу.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...