Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура інформаційних технологій забезпечення управлінської діяльності



Інформаційна технологія припускає наявність об'єкта впливу, цілеспрямованої зміни чого-небудь властивості об'єкта впливу, методів перетворення. Конкретне втілення інформаційної технології виражається, насамперед, у виборі і реалізації методів перетворення, тобто системи засобів і методів їхнього використання.

У цьому відношенні реалізація конкретної інформаційної технології припускає наявність:

· комплексу відповідних засобів, що реалізують процес перетворення;

· системи засобів керування технічним комплексом (для обчислювальної техніки це програмні засоби);

· організаційно-методичного забезпечення, що погоджує реалізацію всіх дій технічних засобів і персоналу в єдиний технологічний процес відповідно до призначення конкретного інформаційного процесу в рамках забезпечення визначеної функції управлінської діяльності.

·

Кожен конкретний інформаційний процес може бути реалізований за допомогою окремої технології і її технічної бази, системи керування технічними засобами й організаційно-методичним забезпеченням. Алі управлінська діяльність заснована на реалізації практично всіх можливих видів інформаційних технологій відповідно до послідовності і змісту окремих етапів процесу прийняття рішень. Томові сучасні інформаційні технології забезпечення управлінської діяльності засновані на комплексному використанні різних видів інформаційних процесів на базі єдиного технічного комплексу, основою якої є засоби комп'ютерної техніки.

У зв'язку з цим дуже часто під сучасними чи новими інформаційними технологіями розуміються комп'ютерні інформаційні технології.

Сучасні засоби комп'ютерної техніки можуть бути класифіковані в такий спосіб:

· персональні комп'ютери;

· корпоративні комп'ютери;

· суперкомп'ютери.

Персональні комп'ютери – це обчислювальні системи, усі ресурси яких цілком спрямовані на забезпечення діяльності одного робочого місця управлінського працівника. Це найбільш численний клас засобів обчислювальної техніки, у складі якого можна виділити персональні комп'ютери IBM PC і сумісні з ними, а також персональні комп'ютери Macintosh фірми Apple. Інтенсивний розвиток сумісних інформаційних технологій зв'язано саме із широким поширенням з початку 80-х рр. персональних комп'ютерів, що сполучать відносну дешевину з досить широкими для непрофесійного користувача можливостями.

Корпоративний комп'ютер (іноді називаний мини - ЕОМ, чи main frame) - це обчислювальний системи, що забезпечують спільну діяльність багатьох управлінських працівників у рамках однієї організації, одному проекту, однієї сфери інформаційної діяльності при використанні тихнув самих інформаційно-обчислювальних ресурсів. Це многопользовательские обчислювальні системи, що мають центральний блок, що володіють великою обчислювальною потужністю і значними інформаційними ресурсами, до якого приєднується велика кількість робочих місць з мінімальною оснащеністю (відеотермінал, клавіатура, устройствоподсоединенных до центрального блоку корпоративного комп'ютера можуть бути використані і персональні комп'ютери. Область використання корпоративних комп'ютерів реалізація інформаційних технологій забезпечення управлінської діяльності у великих фінансових і виробничих організаціях, організація різних інформаційних систем, що обслуговують велику кількість користувачів у рамках однієї функції (біржові і банківські системи, бронювання і продажів квитків для надання транспортних послуг населенню і т.п.).

Суперкомп'ютери - це обчислювальні системи з граничними характеристиками обчислювальної потужності й інформаційних ресурсів, що використовуються у військовій і космічній областях діяльності, фундаментальних наукових дослідженнях, глобальному прогнозуванні перегодь.

Наведена класифікація досить умовна, оскільки відносний розвиток технологій виробництва електронних компонентів і значний прогрес в удосконалюванні архітектури комп'ютерів і найбільш важливих складових їхніх елементів до розмивання границь між зазначеними класами засобів обчислювальної техніки.

Крім того, розглянута класифікація враховує тільки автономне використання обчислювальних систем. У даний година переважає тенденція об'єднання різних обчислювальних систем в обчислювальні мережі різного масштабу, що дозволяє інтегрувати інформаційно-обчислювальні ресурси для найбільш ефективних реалізацій інформаційних технологій.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...