Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВОК. Реальні життєві відношення між людьми і організаціями мають розманітні сторони і форми зовнішнього вираження



МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Реальні життєві відношення між людьми і організаціями мають розманітні сторони і форми зовнішнього вираження. Вони можуть бути реальними, політичними, національними, релігійними, у тому числі й новими. Суспільні відносини представляють собою складне і багатогранне ще що може включати різноманітні елементи суспільних інтересів і потреб.

Одні з них охоплюються правовими регулюваннями, а інші ні Звідси випливає, що не всі суспільні відносини і не у повному обсязі можуть набувати юридичної форми. Правовідносини відбивають той аспект конкретного життєвого відношення між людьми, який визначається нормами права. Більш того, не усі суспільні відносини об'єктивно можуть бути юридичними. Відношення здатне прийняти правовий характер лише в тому випадку, якщо мова йде про норми поведінки, що мають соціальну значущість. Коли ж справа стосується думок і почуттів, що не відбивають їхньої дії, говорити про їхню юридичну природу не можна.

Правовідношення - це тільки одна сторона реального суспільного відношення, яка визначається правовими нормами, специфічна форма його вираження.

Правовідносини являються такою формою фактичних суспільних відносин, що виникає на основі правових норм.

В нормах права містяться загальні юридичні права й обов'язки людей -типові зразки тих суспільних відносин, яких особи можуть або повинні дотримуватися відповідно до правового припису. Вони реалізуються тоді, коли визначені особи виконують вимоги правових норм, тобто вступають у правовідносини. Сторони правовідносин наділяються конкретними юридичними правами й обов'язками, у загальній формі закріпленими в нормах права: їх поведінка будується відповідно до даних прав і обов'язків. Отже, за допомогою правовідносин вимоги правових норм втілюються в життя.

Учасники правовідносин наділяються взаємними юридичними правами й обов'язками. Якщо один суб'єкт правовідносин наділений правом, то на іншого покладається юридичне зобов’язання.

Правовідносини мають свідомо-вольовий характер. На відміну від економічних відношень, що укладаються об'єктивно, незалежно від волі окремого індивіда, правовідносини завжди носять індивідуально - вольовий характер.

Ціллю дослідження повинен стати розгляд та аналіз властивостей господарських правовідносин, що дозволяють відмежовувати їх від інших видів правовідношень, урегульованих нормами адміністративного, фінансового, цивільного, сімейного та ін. права.

Надзвичайно важливо визначити структуру правовідношення, усвідомити, які основні елементи правової форми надають відношенню статус Державного, забезпечують його охорону і гарантованість. Саме цю ціль необхідно досягнути при написанні даної курсової роботи: розкрити структуру правовідносин, а також поняття, зміст і види господарських правовідносин.

Рекомендована література:

Кодекси:

Господарський кодекс України.Господарсько-процесуальний кодекс України: офіційні тексти / міністерство юстиції України. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 304 с. Розділ 1. Глава 1.

Господарський кодекс України: науково-практичний коментар /Кол., авт.: Г.Л. В.В. Хахулін, В.С. Щербина та ін.; За заг. Ред В.К. Мазутова. – К.; Юрінком Інтер, 2004. – 688с. Розділ 1. Глава 1.

Господарський процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар. Притика Д.М., Тітов М.І., Гайворонский В.М. та ін. 3-е вид., стереотипнее. – Харків: Консум, 2003. – 320 с.

Гражданський кодекс Украины: Комментарий 1-2Т - Х.: ООО «Одиссей», 2003. С.14-30.

Хозяйственный кодекс Украины: комментарий. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 896 с. Раздел 1. Глава 1.

Цивільний кодекс України – Парламентське видавництво, 2003.-Ц 58 362 с. – (Б-ка офіційних видань) Гл.1.

Цивільний кодекс України: Коментар. – Х.: „Одіссей”, 2003, - 856 с. С.7-14.

Підручники та посібники:

Господарське право: / Щербина В.С. Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 480 с. С. 3 – 30.

Господарське право: Курс лекцій. / О.М.Вінник.– К.: Атіка, 2004. – 624 с. С. 3 – 13, 31 – 48.

Гражданское право Украины: / Харитонов Е.А., Саниахметова Н.А. Учебник. – Х.: ООО «Одиссей», 2004. – 960 с.

Підприємницьке право:Підручн. / За ред. О.В. Старцева/ 2-ге вид., перероб. І допов. – К.: Істина, 2005. – 600 с. С. 3-41.

Предпринимательское (хозяйственное) право Украины: Учебное пособие. – Х.: «Одиссей», 2004. – 800 с. С. 33-60.

Предпринмательское право (праововая основапредпринимательской деятельности): Учебник для вузов /С.Э.Жилинский - М.: Норма, 2004. – 928 с. С.17 – 110.

Предпринимательство. / А.В.Бусыгын,; Учебник. – М.: «003. – 613 с.

Хозяйственное право: Учебник. / Под ред Мамутова В.К. – К.: Юринком Интер, 2002. – 912с. С. 9-62, 81 – 161.

Хозяйственное право: Учебное пособие / Под общей ред. Проф. Н.А.Саниахметовой. – Х.: «Одиссей», 2004. – 640 с.

Цивільне право України. /Є.О.Харітонов, Н.О.Саніахметова. – К.:”Істина”2003.

Цивільне право України./ Я.М.Шевченко – К.; Концерн «Видавничій Дім»„Ін Юре” 2003. т-1..

Цивільне та сімейне право України: Навчально-практичний посібник. / За ред.. Є.О. Харитонова, А.І. Дрішлюка – Х,: ТОВ «Одісей», 2003.

Юридический справ очник предпринимателя. Изд. 5–е перераб. и доп. - Х.: Одиссей, 2003. – 1024 с.

2003.-212 с.

ТЕМА 4. ІНСТИТУТ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ У ЦИВІЛЬНОМУ І ГОСПОДАРСЬКОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

1.1. Поняття юридичної особи у науці цивільного і господарського права та в законодавстві України

1.2. Ознаки юридичної особи

1.3. Функції юридичної особи

РОЗДІЛ 2. ТЕОРІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ:

- теорія фікції;

- теорія «персонифицированной цели»;

- «органическая теория» Гірке;

- реалістична теорія;

- концепція Іерінга;

- теорія колективу;

- теорія держави;

- теорія директора;

- теорія персоніфіційованого (цільового) майна;

- теорія соціальної дійсності;

- теорія соціальних зв'язків;

- теорія організації.

РОЗДІЛ 3. ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТУ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...