Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна суть і значення бюджету. Структура бюджету



Тема: Державний бюджет і бюджетна система

Зміст

Економічна суть та значення бюджету. Структура бюджету.

Бюджетна система та бюджетний устрій.

Бюджетний процес в Україні.

Організація виконання державного бюджету України.

Економічна суть і значення бюджету. Структура бюджету.

Державний бюджет -це одна з найважливіших ланок державних фінансів. В перекладі з англійської мови бюджет означає мішок, королівські фонди, які використовуються з метою забезпечення державних витрат.

Термін “ бюджет” має декілька значень та використовується в таких значеннях:

бюджет, як економічна категорія являє собою сукупність економічних відносин між державою, юридичними та фізичними особами, з приводу розподілу та перерозподілу ВВП з метою формування та використання централізованих фондів грошових коштів, призначених для забезпечення виконання державою її функцій.

бюджет як правова категорія являє собою документ, в якому продається розпис доходів і видатків, що затверджується у формі закону.

бюджет як матеріальна категорія являє собою централізований грошовий фонд держави. Це матеріальна база існування держави.

Державний бюджет – це план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади на різних рівнях.

За допомогою державного бюджету держава мобілізує кошти, необхідні для забезпеченн розвитку країни, вирішення соціальних проблем, утримання органів державного управління забезпечення обороноздатності та ін.

Фактори, що впливають на розмір бюджету:

· рівень розвитку економіки;

· методи господарювання (в умовах адміністративно командної системи частка бюджету в перерозподілі ВВП складає 80 %, в ринковій економіці-50% і е тенденція до зниження);

· характер і масштаби тих програм, які держава планує здійснювати через бюджет;

Функції бюджету:

· розподільча (проходить процес концентрації грошових коштів в руках держави і їх використання з метою задоволення загальнодержавних потреб);

· контрольна (централізація фінансових ресурсів в руках держави означає підзвітність і створює для організації державного фінансового контролю зверху до низу).

Структура державного бюджету:

Державний бюджет включає доходи і видатки. Доходи формуються тільки за рахунок тих джерел, що передбачаються законодавством України. Видатки бюджету визначаються виключно законом про Державний бюджет України. Вони мають цільове спрямування. Фінансування видатків бюджету здійснюється на основі принципу безповоротності виділених коштів.

В залежності від співвідношення між доходами та видатками державного бюджету розрізняють:

- збалансований бюджет (Має місце тоді, коли видатки дорівнюють доходам В=Д);

- зведений з профіцитом (Має місце тоді, коли суми доходів перевищують над видатками: Проф.=Д-В);

- зведений з дефіцитом (коли доходи недостатні для фінансування видатків Деф. = В–Д);

Рис. 1. Структура державного бюджету:

Державний бюджет України складається з загального та спеціального фондів.

Загальний фонд не має цільового характеру. Кошти, одержані з відповідних джерел до такого фонду використовуються за напрямами, що визначаються законодавством в поточному році.

Спеціальний фонд означає, що надходження до нього є цільовими, тобто напрями витрат є заздалегідь визначеними.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 624 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...