Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Сутність, принципи та роль страхування



Процес суспільного виробництва і проблеми забезпечення його захисту від ризиків. Категорія страхового захисту і його роль при вирішенні проблеми відтворення суспільного виробництва. Необхідність страхового захисту як важливого засобу економічної безпеки суб’єктів господарювання та життєдіяльності людей на випадок шкоди, зумовленої ризиковими обставинами. Форми і методи страхового захисту.

Матеріалізація страхового захисту. Страхові фонди як матеріальна основа страхового захисту. Форми організації фондів страхового захисту. Державні страхові резерви. Самострахування, його джерела й межі доцільного застосування. Фонд страховика.

Суть страхування як економічної категорії. Виникнення та етапи роз­витку страхування. Місце страхування в системі економічних категорій.

Характерні ознаки страхування. Об'єкти страхування. Функції стра­хування.

Специфічні терміни і поняття, які використовуються в страхуванні, необхідність їх вивчення при дослідженні конкретних страхових відносин. Поняття і терміни, які виражають найбільш загальні умови страхування. Поняття і терміни, які пов'язані з формуванням страхових резервів. Поняття і терміни, які пов'язані з використанням коштів страхових резервів. Міжнародні страхові терміни.

Принципи страхування: вільний вибір страхувальником страховика, а страховиком – виду страхування; страховий ризик; страховий інтерес, максимальна сумлінність суб’єктів страхування; відшкодування витрат у межах завданих збитків; суброгація; франшиза; контрибуція; співстрахування і перестрахування; диверсифікація.

Місце і роль страхування в системі грошових відносин в умовах ринкової економіки. Роль страхування в активізації бізнесу; в економії коштів, що резервуються на покриття можливих втрат від непередбачених обставин; в ефективному формуванні й використанні фондів соціального призначення; у збільшенні обсягів інвестицій.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 674 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...