Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про опікову хворобу та опіковий шок, основні заходи допомоги



Опікова хвороба - це сукупність клінічних симптомів, загальних реакцій організму і порушення функції внутрішніх органів при термічних ушкодженнях шкіри і підлеглих тканин.

Ознаки опікової хвороби спостерігаються при поверхневих опіках більше 15-25% поверхні тіла і глибоких опіках понад 10%.

Основним чинником, що визначає тяжкість опікової хвороби, її результат і прогноз, є площа глибоких опіків. Велике значення має вік потерпілого і локалізація опіку.

Опіковий шок – це розтягнутий у часі процес, що за своїм генезом є гіповолемічним. Відразу після травми основну роль відіграє біль, а потім поступово наростають негативні ефекти плазморагії і згущення крові, що досягають максимуму через 6-8 годин і тривають 24-36 годин.

Клінічна картина ранньої стадії опікової хвороби складається із симптоматики шоку та місцевих змін ушкодженої шкіри. При опіках полум’ям обличчя і голови до цих проявів додаються ознаки порушення механіки дихання, зумовлені як опіком слизової оболонки гортані, трахеї чи тканини легень, так і ушкодженням димом.

При опіках полум’ям можливий внутрішньосудинний гемоліз, що проявляється наростаючою анемізацією, гемоглобінурією і підвищенням концентрації вільного гемоглобіну в плазмі.

При опіках типовим стадіям шоку передує стадія, в якій у дитини ще немає ознак порушення периферичного кровообігу, але наявна шокогенна травма. У зв’язку з цим класифікація ступенів тяжкості опікового шоку і його клінічних проявів включає чотири стадії:

1-а стадія – опікова поверхня 8-10%, симптомів порушення периферичного кровообігу немає;

2-а стадія – опікова поверхня більше 10%, ознаки гемоконцентрації;

3-я стадія – ознаки перехідної стадії порушення кровообігу незалежно від площі опіку;

4-а стадія – ознаки децентралізації кровообігу, що частіше сполучаються з опіковою поверхнею, більшою ніж 20%.

Основне значення протишокових заходів полягає в тому, щоб попередити ушкодження і загибель ще життєздатних тканин опікової рани, що в подальшому визначає прогноз при опіках тяжкого ступеня. Опікове ушкодження викликає синдром системної запальної відповіді за загальною моделлю.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 705 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...