Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стратегічний аналіз зовнішнього середовища



Система відстеження зовнішнього середовища включає аналіз матеріалів, опублікованих у періодиці, галузевих і спеціальних виданнях; участь у професійних конференціях; одержання інформації в спеціальних органах, наприклад, у торгово-промисловій палаті; аналіз досвіду і діяльності організації; бесіди з фахівцями і керівництвом, анкетування; спостереження за діяльністю підприємства. Для аналізу і прогнозу розвитку макросередовища використовуються різноманітні методи: прогнозування окремих тенденцій і подій, сценарний аналіз, ситуаційний аналіз, експертні методи.

3.1. Аналіз макросередовища

Аналіз макросистеми проводиться за наступною схемою:

1) Аналіз структурних компонентів макросередовища.

Містить у собі вивчення економічної, політичної, соціальної і технологічної складових макросередовища. Результати представляються в наступному виді

(табл.1.):

Таблиця 1

Фактори зовнішнього середовища

Фактор Стан фактора Тенденції фактора +/- Характер впливу на організацію
         

2) Аналіз погроз і можливостей.

Передбачає складання списків тих зовнішніх факторів, що є потенційними носіями погроз для підприємства, а також тих, зміни яких можуть відкрити додаткові можливості для нього, і побудову матриць оцінки погроз і можливостей.

3) Аналіз EFAS для узагальнення результатів по аналізу факторів макросередовища. Аналіз EFAS (External Strategic Factors Analysis Summary - "Резюме аналізу зовнішніх стратегічних факторів") – аналіз готовності підприємства реагувати на фактори макросередовища з урахуванням значимості факторів для його майбутнього (табл.2.).

Таблиця 2

Форма EFAS - аналізу

Можливості, погрози Вага Оцінка Зважена оцінка Коментар
         
Сумарна оцінка        

Сумарна оцінка (з тією же градацією, що й оцінка кожного фактора) визначає ступінь реакції підприємства на поточні і прогнозовані фактори макросередовища.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...