Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація роздачі ліків у відділенні



Роздає медикаменти палатна сестра відповідно до листків призначень. Лікарські призначення у листку мають бути підписані лікарем з відміткою дати призначення. Медична сестра роздає препарати в строгій послідовності до призначення. Перед роздаванням ліків медична сестра миє руки, а при накладанні пов'язок, присипок та інших зовнішніх маніпуляціях миє руки після кожного хворого.

Перед тим, як дати хворому лікарський препарат, необхідно ретельно звірити призначення в листку з аптечною етикеткою на упаковці та уточнити прізвище пацієнта. Перед роздачею ліків у перший раз медична сестра збирає у пацієнта алергологічний анамнез щодо перенесення лікарських засобів. Спочатку видає пацієнтові половину призначеної дози і через 30 хв перевіряє самопочуття пацієнта. Якщо пацієнтові одночасно призначено декілька препаратів, то через кожні півгодини перевіряє чутливість організму пацієнта до цих препаратів. У разі погіршення самопочуття пацієнта зразу доповідає лікареві. Якщо на перше вживання лікарського препарату в пацієнта адекватна реакція, то в подальшому медична сестра видає пацієнтові повну призначену лікарем дозу препарату.

Вживають ліки перорально в основному через півгодини після споживання їжі, тому що деякі препарати спричинюють подразнення слизової оболонки травного тракту.

Для покращення травлення препарати вживають під час їди.

Медична сестра повинна чітко знати інструкції-анотації (листки-вкладки) усіх препаратів, які застосовуються у даному відділенні. В інструкціях вказано: склад лікарського засобу; лікарська форма; фармакотерапевтична група; показання; протипоказання; застереження при застосуванні; взаємодія з лікарськими засобами; особливі вказівки; спосіб застосування та дози; побічні ефекти; термін придатності; правила відпуску; упаковка. Таким чином, з листка-вкладки можна отримати повну інформацію про той чи інший лікарський засіб.

Запивають ліки в основному перевареною водою із розрахунку 100 мл води на 1 таблетку. Препарати ацетилсаліцилової кислоти, йодумісні препарати запивають молоком. Калійумісні препарати доцільніше запивати томатним соком.

Сестра запам'ятовує лікарські препарати за кольором, запахом, смаком, щоб запобігти помилкам при їх роздачі, а також попередити хворого, що препарат гіркий або що його не треба розжовувати. Перед тим, як дати хворому лікарський препарат, необхідно ретельно звірити призначення в листку з аптечною етикеткою на упаковці.

Столик для роздачі ліків

Існує кілька способів роздачі ліків хворим. На пересувний столик медична сестра складає лікарські препарати (тверді, рідкі), піпетки, скляночки, ножиці, карафу з водою, листки призначень.

Ідучи від ліжка до ліжка, вона безпосередньо з аптечної упаковки дає хворому ліки згідно з листком призначень. При цьому сестра може пояснити хворому, які ліки вона йому дає, коли їх необхідно приймати (до їди чи після їди) і проконтролювати, щоб хворий прийняв препарат.

Іноді ходячі хворі приймають медикаменти біля столика медичної сестри, а лежачим вона їх розносить. Для цього користуються спеціальними підносами — відкритими ящиками, поділеними на окремі гнізда, на дно яких приклеєні папірці з прізвищем хворих. Ліки розкладають у гнізда відповідно до прізвищ хворих, а потім розносять. Піпетки для закапування крапель повинні бути індивідуальними для кожного хворого і разового користування. Препарат хворий повинен приймати в присутності медичної сестри. Про виконання призначення вона робить відмітку в листку призначень.

Ліки, залишені медичною сестрою біля хворого на тумбочці, хворі часто приймають із запізненням, а іноді й зовсім не приймають.

Не можна видавати хворому, а тим більше залишати на тумбочці ліки на 2—3 прийоми. Хворий може прийняти їх одночасно, що може стати причиною отруєння лікарськими препаратами. Якщо медична сестра випадково дала хворому інші ліки або перевищила дозу, потрібно негайно повідомити лікаря.

Медична сестра не має права давати хворому лікарські препарати без призначення лікаря, оскільки навіть звичайні ліки (проносні, знеболюючі) в певних ситуаціях можуть призвести до важких наслідків (наприклад, проносні при гострому апендициті чи знеболюючі при гострому животі). Всі скарги хворого на неприємні відчуття при прийомі лікарських препаратів або інші причини відмови від їх прийому медична сестра повинна негайно довести до відома лікаря.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 6701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...