Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність стратегії розвитку нац. ек Укр в умовах глобалізації



Концептуальні засади стратегії економічного та соц.го розвитку У. на 2002—2011 роки». Основними з них є:

1. Розвиток конкуренції, посилення державного регулювання суб’єктів природних монополій, підвищення прозорості їхньої діяльності, формування конкурентного середовища на ринках енер-гоносіїв, сільгосппродукції, транспортних перевезень, зв’язку, житлово-комунальних послуг, розміщення державного замовлення, централізованих капіталовкладень тощо.

2. Поглиблення, згідно з критеріями ЄС, лібералізації всіх сфер екон. Дія-ті. Такий підхід не суперечить логіці посилення дієзд.і держави, а навпаки — органічно з цим поєднується.

Основною стратегічною метою входження У. у ХХІ ст. має стати підвищення конкурентоспроможності ек-ки. Оскіль-ки пріоритетними напрямами державної політики є вихід Украї-ни на міжнародний ринок, приєднання до ГАТТ і СОТ, інтеграція до Європейського Союзу.

Розробка і реалізація державної стратегії підвищення конкурентоспроможності нац. ек-ки має бути постійним і безперервним процесом, з обов’язковим співвідношенням із потребами господарської діяльності.

Виходячи з тимчасового характеру дії чинників економічного зростання у минулі роки, для забезпечення економічного зростання у довгостроковому періоді виникає необх. у розробленні економічної стратегії, яка має ґрунтуватися на довготривалих чинниках зростання, що повинні мати насамперед внутрішню природу і формувати внутрішньо орієнтовану модель розвитку ек-ки, що забезпечить реалізацію стратегії. У такій моделі визначальними чинниками забезпечення динаміки економічного росту є внутрішній кінцевий попит, розширення внутрішнього ринку, посилення внутрішньої конкуренції.

Внутрішньо орієнтована модель розвитку спрямовується на якомога повніший (оптимальний в існуючих економічних умовах) ступінь ефективного використання внутрішніх ресурсів (передусім людських, науково-технологічних, фінансових — запозичене фінансування) і чинників розвитку; на захист національ-
них інтересів в умовах глобалізації на основі впровадження інновацій у пріоритетних сферах діяльності; на формування інтелектуального капіталу та його захист, а також рівноправних, партнерських зовнішньоекономічних взаємовідносин.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...