Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методика розрах. показників активності країни у міжнародних екон. відносинах



Активність країни у світових екон. відносинах можна оцінювати за такими показниками.

І. Експортна (імпортна) квота — відношення експорту країни до ВВП. Ця квота характ. р-нь відкритості нац. ек-ки, її р-нь залежить не лише від конкурентоспроможності товарів і послуг країни на світовому ринку, а й від потреб країни в імпорті, тобто доходи від експорту мають відшкодовувати видатки на імпорт. Слід зауважити, що високий р-нь відкритості ек-ки несе небезпеку для нац. ек-ки.

ІІ. Обсяг експорту (імпорту) країни на душу населення. У розвинутих країнах із високим рівнем відкритості ек-ки обсяг експорту на душу населення становить 3—5 тис. дол. США. В У. цей показник у 2005 р. становив 0,73 тис. дол.

ІІІ. Експортний потенціал країни — обсяг виробленої продукції, який країна може продати на світовому ринку без будь-якої шкоди для задоволення своїх внутрішніх потреб. У 2005 р. обсяг експорту в У. становив 34 286 748,26 тис. дол. США (порівняно з 2004 р. він зріс на 4, 96 %).

ІV. Співвідношення частки країни у світовому вир-ві певного продукту з її часткою у світовій торгівлі ним. Якщо частка країни у світовому вир-ві певного продукту перевищує частку міжнародної торгівлі ним, то це свідчить про його низьку конкурентоспром. на світовому ринку.

V. Структура експорту — питома вага різних товарних груп у загальному обсязі експорту. Структура експорту характеризує роль країни у міжнародній галузевій спеціалізації, яка може мати різну спрямованість (машинно-технологічну або сировинну) залежно від переважання частки продукції обробної промисловості чи сировини, матеріалів, енергоносіїв у її експорті.У. експортує і має можливості збільш. обсяги експорту продукції хім. та нафтовім. Пром.-сті: аміаку, гідрооксиду магнію, натрію, оксидів металів, казеїну, ефіру, кислот, силікатів, карбідів, пороху та вибухових речовин, фарбувальних речовин тощо.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 193 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...