Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники нерівності в розп. доходів нас



Для вимірювання нерівності доходів усе населення попередньо ранжується за своїми доходами (або видатками) на п’ять рівних за чисельністю груп (які називаються квінтилями) або десять груп (децилі). До першої групи потрапляють найбідніші домогосподарства, до останньої (п’ятої або десятої — залежно від варіанта поділу) — найзаможніші. Основними показниками нерівності в розподілі доходів є квінтильний і децильний коефіцієнти та коефіцієнт Джині.

Квінтильний коеф. дорівнює відношенню частки доходів вищої квінтильної групи (у відсотках) до частки доходів нижньої квінтильної групи. Нижня квінтильна група — це 20 % найбідніших домогосп-в, вища група — 20 % найбагатших домогосп-в.

Децильний коеф. дорівнює відношенню частки доходів вищої децильної групи до частки нижньої децильної групи, де нижня децильна група — це 10 % найбідніших домогосподарств, вища група — 10 % найбагатших домогосподарств.

Коефіцієнт децильності можна розрахувати за такою формулою: де Kдец — коефіцієнт децильності;

— сумарні річні доходи 10 % найбільш багатих верств населення;

— сумарні річні доходи 10 % найменш забезпечених верств населення.

Аналогічно можна розрахувати квінтильний коефіцієнт.

Коефіцієнт Джині — показник нерівності в розподілі доходів, який дорівнює відношенню площі фігури, що утворюється між кривою Лоренца і лінією абсолютної рівності, до площі трикутника, що утворюється лінією абсолютної рівності і координатними осями.

Для порівняння нерівності в доходах між країнами використовуються деякі макроекономічні показники — валовий внутрішній продукт на душу населення. Нерівність може бути проілюстрована і графічно — за допомогою кривої розподілу доходів та кривої Лоренца.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...