Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Инженерний розвідувальний дозор



Інженерний розвідувальний дозор призначається для ведення інженерної розвідки противника і місцевості в різних видах бою як в інтересах інженерного забезпечення бойових дій військ, так і в інтересах виконання конкретних завдань інженерного забезпечення.

Склад ІРД та його оснащення залежать від поставленого завдання, обстановки і визначаються в кожному конкретному випадку начальником інженерної служби чи командиром, що вислав дозор. Дозор може бути в складі від відділення до взводу й діяти на бронетранспортерах, автомобілях, вертольотах або у пішому порядку,

При веденні розвідки в районах застосування зброї масового ураження до складу дозору можуть включатися хіміки-розвідники, а при розвідці джерел води - фахівці медичної служби.

Інженерний розвідувальний дозор виконує задачу спостереженням, безпосереднім оглядом, а в окремих випадках і фотографуванням.

Дозор може виконувати наступні завдання: виявляти місця установки інженерних загороджень; встановлювати характер і обсяг руйнувань, завалів, пожеж, затоплень, природних перешкод і відшукувати шляхи їхнього обходу; визначати прохідність місцевості, стан доріг і мостів; здобувати дані про водну перешкоду; розвідувати місця, що зручні для форсування; визначати захисні й маскувальні властивості місцевості; виявляти джерела води, придатні для використання; визначати наявність місцевих будівельних матеріалів.

Інженерному розвідувальному дозору призначається напрямок або один-два об'єкта.

При веденні розвідки інженерних загороджень інженерний розвідувальний дозор визначає характер прикриття їх вогнем, виявляє тип мін, межі ділянок загороджень, а також відшукує обхід чи проробляє прохід.

Під час розвідки водних перешкод ІРД повинен визначити характер водної перешкоди, ділянки, що зручні для організації поромних, десантних і мостових переправ, місця можливих переправ танків під водою й по глибоких бродах, найбільш зручні місця для розташування переправних засобів, наявність загороджень на берегах та у воді, наявність місцевих будівельних матеріалів.

Для ведення розвідки дозор повинен мати засоби для виміру ширини ріки (далекомір, трос), швидкості течії (гідрометрична вертушка), профілю дна (ехолот), розвідки загороджень (міношукачі, щупи), засоби пересування по річці (плаваючий транспортер, надувні човни, гідрокомбінезони), шанцевий інструмент, компас, бінокль.

Розвідка водної перешкоди здійснюється з метою визначення місць десантних, поромних переправ, вибору місця будівлі (наведення) мосту, переправ бродом, танків під водою, по льоду. Місця для переправ попередньо намічаються на основі вивчення карт великого масштабу, аерофотознімків, гідрогеографічних довідників та інших джерел. Намічені місця для переправ уточнюються розвідкою.

Під час розвідки місця переправи ІРД повинен:

вибрати шляхи підходу до переправи й місця прихованого розташування переправних засобів і військ, що переправляються;

установити наявність переправних засобів і місцевих матеріалів;

виявити наявність і стан існуючих мостів, бродів, і також можливість їхнього використання для переправи;

визначити ширину, глибину, швидкість течії ріки, крутість берегів, характер ґрунту дна і берегів;

установити наявність і характер загороджень на річці та підходах до неї;

визначити характер і обсяг задач щодо устаткування переправи.

Вимоги до місць переправ залежно від їхнього виду будуть різними. Так, для поромної і десантної переправ є важливим, щоби глибина річки дозволяла проходити поромним і десантним засобам, не мала дрібних ділянок. Для переправи танків під водою дуже важливо, щоби глибина річки була не більш 5 м і ґрунт дна був твердим.

Тому командир ІРД повинен знати, яка намічається переправа на даній ділянці річки.

При розвідці доріг і колонних шляхів необхідні засоби пересування (автомобіль, вертоліт), розвідки загороджень (дорожній індукційний міношукач, міношукачі, комплект розвідки), засоби виміру прохідності (пенетрометр, гирьовий ударник).

Існуючі дороги розвідуються з метою з’ясування їхнього стану і визначення обсягу робіт.

Розвідка має встановити:

- вид дорожнього покриття;

- ширину дорожнього полотна і проїзної частини;

- стан дорожнього полотна;

- наявність і вид загороджень, ділянок зараження, важко прохідних місць і можливість влаштування об'їздів;

- наявність вузьких місць, що знижують швидкість руху машин (дефіле, залізничних переїздів, крутих поворотів, підйомів, спусків);

- стан і вантажопідйомність дорожніх споруджень (мостів, труб);

- можливість руху гусеничних машин паралельно дорозі;

- наявність місцевих дорожньо-будівельних матеріалів;

- наявність з'їздів і укриттів поблизу дороги;

- необхідний обсяг дорожньо-мостових робіт.

Склад підрозділу, що виділений для розвідки дороги, залежить від обстановки, довжини дороги, термінів розвідки і може бути від відділення до взводу.

Порядок ведення розвідки дороги може бути наступним. Перед виїздом на розвідку командир ІРД ретельно вивчає маршрут по карті. У ході розвідки ІРД спостереженням визначає стан дороги, можливість руху гусеничних машин паралельно дорозі і виявляє наявність місцевих будівельних матеріалів. У місцях руйнувань і загороджень, на важко прохідних ділянках, у дорожніх споруджень, а також при визначенні заражених ділянок місцевості робляться зупинки, під час яких за вказівкою командира склад ІРД проводить огляд і необхідні виміри. Ділянки дороги (об'єкти), що вимагають виконання робіт, відзначаються на карті цифрою, і під тим же номером у записній книжці чи безпосередньо на карті робляться необхідні записи. Окремі незначні ушкодження дороги відзначаються на карті в ході руху. Про результати розвідки командир ІРД подає донесення у виді карти чи схеми з легендою.

Інженерна розвідка траси колонного шляху проводиться з метою вибору на місцевості напрямку колонного шляху і позначення його, встановлення місць та обсягів необхідних інженерних робіт і наявності місцевих будівельних матеріалів. Дії ІРД будуть такими ж, як і під час розвідки доріг. Особлива увага звертається на визначення прохідності колонного шляху. Для цього визначають пропускну здатність обраної траси.

Розвідуючи спорудження і перешкоди, ІРД повинен установити їхній вид і характер, шляхи обходу, необхідні сили і засоби для їхнього відновлення (ліквідації). Усе це відображається у донесенні.

Під час розвідки районів розташування військ ІРД визначає наявність і стан шляхів входу в район, у самому районі і виходу з нього, прохідність місцевості поза доріг, маскувальну ємність і наявність природних укриттів, джерел води й загороджень.

Найбільш розповсюдженим і достовірним способом інженерної розвідки є безпосередній огляд.

При здійсненні маршу безпосереднім оглядом розвідуються маршрути руху, райони відпочинку і привалів, можливі рубежі зустрічі із супротивником.

В зустрічному бої розвідуються шляхи висування і розгортання, напрямки обходу перешкод і загороджень. В обороні безпосереднім оглядом розвідується місцевість, на якій обороняються наші війська, загородження й інженерні об'єкти, що залишені противником. При розвідці місцевості вибираються і перевіряються шляхи руху, відшукуються будівельні матеріали, виявляються і перевіряються джерела води, вивчаються природні перешкоди з метою їхнього підсилення у випадку наступу противника, розвідуються водні перешкоди, спорудження на них, природні маски, лісові масиви з метою заготівлі лісоматеріалу, перевіряється місцевість на наявність мін.

Фотографування і спостереження доповнюють дані розвідки, що одержані безпосереднім оглядом.

Звітним документом про результати розвідки є картка інженерної розвідки або донесення. У них відображаються район розвідки, координати об'єкта, що розвідується, характеристика і характер його можливих змін; при необхідності складається схема розташування об'єкта на місцевості, указується час розвідки. Документ підписується командиром ІРД.

Місце ІРД у бойових порядках визначається командиром, що висилає його. Побудова ІРД і порядок його висування до об'єкта розвідки будуть залежати від конкретної обстановки.

При підході до лісу командир дозору висилає дозорних у ліс, а основний склад розташовує поза ним, в укритті в готовності підтримувати дії дозорних, що повинні просуватися приховано, кидками від одного зручного місця спостереження до іншого, використовуючи маскувальні місцевості, на відстані видимості друг від друга. Приховано підійшовши до лісу, дозорні повинні ретельно оглянути опушку його, верхівки дерев, потім ввійти у ліс. У тому випадку, якщо противник на опушці лісу не виявлений, ядро дозору за встановленим сигналом повинне висунутися до лісу. У лісі дозорні один від одного і ядро від дозорних рухаються на скороченій дистанції в готовності підтримати один одного вогнем. Під час руху по лісі дозор повинен особливо ретельно оглянути просіки, галявини, виходи з ярів, лощини й інші місця, де можливе розташування засідок противника, а також звернути особливу увагу на вершини дерев і густі зарості, у яких може знаходитися противник.

При веденні інженерної розвідки поза зіткнення з противником структура ІРД буде залежати від отриманого завдання. Весь дозор розбивається на розрахунки. Кожен розрахунок у складі двох-трьох саперів-розвідників виконує свої завдання, зміст яких залежить від об'єкта, що розвідується. У розрахунку призначається старший з числа найбільш підготовлених солдатів. Результати розвідки старший розрахунку доповідає командиру ІРД.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2656 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...