Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування команди організації. Атестація персоналу



Команда – колектив, група людей, що з’єднані виконанням однієї справи. Сенс формування команди не в здійсненні дій, спрямованих на інших людей, а в здійсненні дій спільно з іншими людьми.

Формування управлінської команди складається з двох етапів - підбору персоналу та його розстановки. Для того, щоб визначити, наскільки робоче місце підходить людині, а людина – місцю, необхідно порівняти професійно-кваліфікаційну модель місця з моделлю особистісно-ділових якостей людини. Найвідоміші системи підбору кадрів – «американська» та «японська». «Американська» працює за схемою «посада – претендент». «Японська» модель виглядає по-іншому – «працівник – посада», тобто місце підбирається «під людину», і такий співробітник (нерідко в умовах довічного найму).

Мрія будь-якого керівника – створити команду професійно підготовлених виконавців, кожен з яких повністю забезпечував би вирішення завдань, поставлених перед ним. Сьогодні дуже важко знайти співробітника, який готовий відразу на високому рівні виконувати свою роботу. Але ще складніше знайти людину моральну. Питання полягає не в тому, де взяти, а кому довірити управління, гроші, нерухомість або інші матеріальні цінності. Тому багато керівників зараз ставлять на перший план до своїх підлеглих вимоги чесності, порядності, вміння поводитися з людьми, а вже потім враховують їх професіоналізм. Спеціаліста з людини можна зробити, витративши на це деякий час, але моральність її закладається не на робочому місці, а всмоктується з молоком матері, формується в сім’ї. Завжди потрібно звертати увагу на працелюбність людини.

Атестація. У процесі управління персоналом велике значення має об’єктивна оцінка якості працівника персоналу, безпосередньо пов’язана з атестацією працівників, а звідси – з організацією праці, службовим просуванням, підвищенням кваліфікації, заробітною платою, матеріальним стимулюванням. Атестація – це сукупність дій і процедур, що охоплюють перевірку теоретичних, технологічних, практичних знань та навичок, оцінку можливостей особи виконувати роботу відповідної складності, передбачені для певної посади.

Види атестації:

Первинна – здійснюється при прийомі працівників на роботу.

Форми:

- співбесіда,

- тестування,

- професійні випробування (Випробування, згідно з чинним трудовим законодавством України, може бути обумовлене угодою сторін з метою перевірки відповідності працівника дорученій роботі. Умови про випробування застережують в наказі про прийняття на роботу.)

Проміжна призначена для оцінки якості праці штатних працівників. Періодичність їх проведення визначає адміністрація за погодженням із профспілковою організацією. Як правило, атестацію управлінських та інженерно-технічних працівників проводять не рідше одного разу на п’ять років, робітниківщорічно. Але можуть бути встановлені і інші строки.

Позачергова атестація працівника можлива на вимогу безпосереднього керівника у разі появи претензій до якості праці підлеглого, або ж вирішення питання про переведення працівника на іншу посаду.

Атестація персоналу повинна передбачати:

- Оцінку результатів праці за певний період;

- Оцінку ділових якостей працівника;

- Оцінку особистих якостей працівника;

- Визначення потенційних можливостей щодо продовження службової діяльності працівника на його місці чи переміщення на вищу або нижчу посаду.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...