Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання для практичних занять



Завдання 1. У статутному фонді АТ «Полум'я» частка державної власності становить 51%. Рештою 49 % володіють приватні особи та недержавні комерційні організації.

Які види соціального управління виділяють, і за яким критерієм? Який вид управління здійснюватиметься в АТ «Полум'я»?

Завдання 2. Проаналізуйте і обгрунтуйте, який вид соціального управління здійснюватиметься в кожній з наведених нижче ситуацій:

1) державна екологічна інспекція після перевірки стану очисних споруд на заводі «Азовсталь» склала протокол про недотримання заводом відповідних вимог з екологічної безпеки;

2) сільськогосподарське підприємство «Світ» вирішило побудувати водозабірна пристрій для зрошення полів з протікає поруч річки. На будівлю пристосування виділено 10 тис. гривень. Цих коштів не вистачило на виготовлення рибозахисних пристроїв. Пристосування без рибозахисних пристроїв хотіли ввести в експлуатацію. Рибалки - любителі виступили з вимогою скасувати дане рішення, тому що пристосування для забору води без рибозахисних пристроїв експлуатувати заборонено, і звернулися в громадську організацію «Земля наш спільний дім», яка направила фахівця для проведення екологічної експертизи.

Завдання 3. На семінарі студентка сказала, що принципами державного управління є: участь громадян у державному управлінні, демократичний централізм, науковість, планування та облік, законність, національну рівноправність.

Визначте поняття «принцип державного управління». Точна ли відповідь студентки? Обгрунтуйте свою думку.

Задача 4. На ринку два громадянина продають м'ясні продукти. Обидва шумлять, нецензурно висловлюються, за що затримані працівниками міліції. При перевірці виявилося, що у них відсутній дозвіл на реалізацію продовольчих товарів. Обидва стверджують, що у них воно було, але десь загубилося. Громадяни просять видати їм довідку про втрату дозволу. Їм відмовляють.Якби черговий погодився, який з принципів управління був би порушений?

Задача 5. Приватний підприємець Селищев і АТ «Південь» звернулися до суду з вимогою визнати незаконним розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації «Про порядок видачі дозволу на право здійснення торговельної діяльності в Запорізькій області», посилаючись на те, що даним розпорядженням введені незаконні обмеження на здійснення оптової та роздрібної торгівлі, пов'язані зі збором додаткових платежів за дозвіл займатися цією діяльністю.

На думку заявників, розпорядження голови адміністрації про введення ліцензування торговельної діяльності порушує чинне законодавство, так як перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлюється Верховною Радою України.

Суд вимога задовольнив і визнав розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації незаконним з моменту прийняття і не підлягає подальшому застосуванню з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання його незаконним.

Виділіть у даній ситуації законодавчу, виконавчо- розпорядчу і судову діяльність.

У діях яких державних органів і посадових осіб виразилося державне управління?

Чи знайшов відображення у цій ситуації принцип поділу влади?

Задача 6. Ректор Донецького національного університету:

а) видав наказ про переведення студентів, що здали екзаменаційну сесію, на наступний курс;

б) затвердив інструкцію про порядок реєстрації документів в університеті;
в) видав наказ про звільнення лаборанта;

г) уклав договір з будівельною фірмою на ремонт приміщення університету.

У яких з перерахованих випадків виникнуть або не виникнуть які адміністративно -правові відносини? Відповідь по кожній ситуації обгрунтуйте за допомогою теоретичних положень.

Задача 7. Відповідно до нормативних актів, громадяни України:

а) отримують паспорти після досягнення 16 років;

б) подають скарги на незаконні дії посадових осіб;

в) реєструють в органах РАЦСу факти народження, смерті;
р) котрі розводять багаття в лісах у пожежонебезпечний період;

д) стають на військовий облік.

Визначте, якими адміністративно-правовими нормами (зобов'язуючими, заборонними, управомачивающие) передбачені зазначені дії.

Якими правовими способами реалізуються ці різновиди адміністративно-правових норм.

Завдання 8. У Донецькому міській Раді:

а) державний реєстратор видав свідоцтво про реєстрацію підприємства;

б) на засіданні Ради прийнято рішення про надання громадянину Титову земельної ділянки під індивідуальну забудову;

в) голова міськради затвердив посадові інструкції службовців.

У яких з перерахованих випадків виникнуть або не виникнуть які адміністративно -правові відносини?

Відповідь по кожній ситуації обгрунтуйте за допомогою теоретичних положень.
Задача 9. Голова Державної судової адміністрації України:

а) видав наказ про направлення для підвищення кваліфікації в Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого суддів з районних судів Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей;

б) уклав договір з ректором Київського національного університету про творчу співпрацю юридичного факультету та судової адміністрації;

в) розглянув скаргу громадянина К. на дії судді одного з обласних судів.

У яких з перерахованих випадків виникнуть або не виникнуть які адміністративно-правові відносини?

Відповідь по кожній ситуації обгрунтуйте за допомогою теоретичних положень.
Завдання 10. Визначте, в яких з перерахованих випадків виникнуть або не виникнуть які адміністративно-правові відносини? Відповідь по кожній ситуації обгрунтуйте за допомогою теоретичних положень.

а) хлібокомбінат пред'явив претензію магазину у зв'язку з несплатою у встановлений термін відвантаженої продукції;

б) видано наказ Міністерства про створення обчислювального центру;

в) у банк надійшло повідомлення РВВС про зняття з поїзда одного з працівників банку за розпивання спиртних напоїв;

г) обласним управлінням освіти отримано запит від обласного управління статистики про кількість випускників середніх шкіл у Донецькій області.

Задача 11. Працівник АТ «Донтехбуд» Миколаїв заочно навчається в Донецькому національному університеті. Перед початком сесії Миколаїв звернувся до адміністрації АТ із заявою про надання йому відпустки на час складання іспитів.

Які стосунки виникнуть між Ніколаєвим і вузом, Ніколаєвим та АТ? Відповідь обгрунтуйте, грунтуючись на ознаках адміністративно-правових відносин.

Завдання 12. На хімічному підприємстві АТ «Хіммаш» стався нещасний випадок на виробництві, в результаті якого постраждали шестеро робітників. Однак керівництво даного підприємства не провело належної розслідування, приховало факт нещасного випадку. Державна інспекція з нагляду за охороною праці за своєю ініціативою склала висновок, а також винесла постанову про накладення на директора підприємства «Хіммаш» адміністративного стягнення у вигляді штрафу за порушення законодавства про охорону праці.

Чи виникнуть у даній ситуації адміністративно-правові відносини? Відповідь обґрунтуйте..

Завдання 13. Антимонопольний комітет України прийняв рішення про примусове розділі концерну, який визнаний монополістом на ринку будівельних робіт.
Опишіть коротко форми реалізації норм адміністративного права.

У якій формі буде реалізовано дане рішення?

Завдання 14. Студент юридичного факультету Ступаков купив автомашину, відповідно до законодавства зареєстрував її. На практичному занятті з адміністративного права при відповіді як приклад він навів участь його в цивільному правовідношенні з автомагазином і в адміністративно-правовому при її реєстрації. На запитання викладача, що є об'єктом того й іншого, Cтупаков відповів, що машина. Студент Буланов зауважив, що Ступаков прав тільки у визначенні об'єкта цивільного правовідношення, тому що об'єктом адміністративного правовідношення машина бути не може.

Хто зі студентів правий? Обгрунтуйте Вашу думку?

Завдання 15. Іванов, який працює доцентом кафедри німецької мови Донецького національного університету, отримав від начальника податкової інспекції запрошення брати участь в якості перекладача в провадженні податкового контролю по відношенню до спільного українсько-німецького підприємству.

Іванов з'явився до податкового органу і зробив необхідний переклад документів на протязі трьох днів. Начальник податкової інспекції, подякувавши Іванова за зроблену роботу, сказав, що в даний час у податкової інспекції немає бюджетних коштів, необхідних для відшкодування Іванову витрат на проїзд, наймання житлового приміщення і виплату добових.

Чи виникнуть у даній ситуації адміністративно-правові відносини? Відповідь обгрунтуйте.

Завдання 16. Визначте, який державний орган здійснює такі функції:

1) створює, реорганізовує та ліквідовує центральні органи виконавчої влади;

2) приймає рішення про введення воєнного стану і про загальну або часткову мобілізацію на території України;

3) спрямовує і координує роботу органів виконавчої влади;

4) приймає рішення про введення в Україні надзвичайного стану;

5) оголошує амністію.

Відповідь обгрунтуйте посиланнями на нормативні акти.

Завдання 17. Визначте поняття «державний службовець». З перерахованих осіб виділіть державних службовців: вчитель, секретар-друкарка районної державної адміністрації, голова благодійного фонду, начальник управління районної державної адміністрації, майстер цеху, декан факультету, директор заводу, слідчий, голова виконкому районної Ради.

Завдання 18. Ректор університету підписав такі документи:

наказ про переведення студентів, що здали екзаменаційну сесію, на наступний курс, інструкцію про порядок реєстрації документів в університеті,

наказ про звільнення лаборанта, довідку про заробітну плату викладача,

звіт про роботу університету в минулому році, договір на виконання проектно - конструкторських робіт для заводу.

Назвіть ознаки акта державного управління і на їх основі з перерахованих вище документів виберіть ті, які відповідають цим ознакам.

Обгрунтуйте свою відповідь.

Задача 19. Профспілка авіадиспетчерів України звернувся до суду з позовною заявою на захист прав і охоронюваних законом інтересів та про визнання недійсним наказу Міністра транспорту України, яким внесено суттєві зміни в технологію роботи диспетчерів служби руху цивільної авіації і які безпосередньо стосувалися їх прав і посадових обов'язків. Даний наказ поряд з нормами технічного порядку встановлював загальні правила диспетчерської служби і розрахований на неодноразове застосування. Зазначений наказ не був опублікований в установленому порядку і не зареєстрований в Міністерстві юстиції України.

Зробіть адміністративно - правовий аналіз ситуації.

Завдання 20. При проведенні перевірки на підприємстві АТ «Стальмет» були виявлені грубі порушення техніки безпеки в цеху № 3. Державний інспектор праці прийняв рішення про призупинення діяльності даного цеху. Директор підприємства, не погодившись з даним рішенням, направив позовну заяву до суду. Суддя розглянув у судовому засіданні вимоги директора підприємства і відмовив у їх задоволенні.

Які форми і методи державного управління описані в умові завдання?

Завдання 21. Які з перелічених дій і рішень є формами державного управління (розподіліть їх за видами):

прийняття регламенту роботи апарату управління адміністрації;

твердження посадової інструкції начальника управління;

проведення наради з питання прийняття нормативного акта;

накладення дисциплінарного стягнення на начальника управління;

усні розпорядження керівникам структурних підрозділів адміністрації з організаційних питань;

підготовка розпоряджень голови адміністрації про відпустку співробітника організаційного відділу;

прийом громадян;

реєстрація надійшли звернень громадян;

укладення договору з будівельною організацією про ремонт приміщень у державній обласній адміністрації;

укладення договору про перерозподіл деяких повноважень державної обласної адміністрації та обласної ради;

виступ голови державної адміністрації на урочистому зібранні, присвяченому відкриттю нового спортивного комплексу?

Завдання 22. Міністерство юстиції уклало з Міністерством економіки договір про здійснення юридичної експертизи проектів підготовлюваних Міністерством економіки нормативно-правових актів.

Чи можна в даному випадку говорити про форми і методи державного управління?

Завдання 23. Органами державного управління і посадовими особами були здійснені наступні управлінські дії:

адміністративна комісія наклала на Нестеренко штраф за порушення правил паспортної системи;

постовий міліціонер зажадав від Головіна припинити дії, що порушують громадський порядок;

компетентні органи закрили кордон на ділянці, суміжному з територією, ураженій епідемією;

орган пожежного нагляду виніс постанову про призупинення роботи ділянки цеху фабрики у зв'язку з порушенням правил пожежної безпеки, який створив безпосередню загрозу виникнення пожежі;

Денисов викликаний в РВВС для надання сприяння у з'ясуванні обставин, пов'язаних з порушенням громадського порядку;

працівник міліції застосував зброю при затриманні злочинця, який справив збройний опір;

відділ ДАІ заборонив дорожній рух на ділянці вулиці у зв'язку з аварійним станом останнього.

Визначте, які із зазначених дій, відносяться до заходів адміністративного примусу.

З тих заходів, які є заходами адміністративного примусу, виділіть адміністративно-запобіжні заходи, заходи адміністративного припинення і заходи адміністративної відповідальності.

Завдання 24. Які із застосованих заходів є адміністративними стягненнями?

1. Адміністративна комісія оштрафувала Миколаєва за порушення громадського порядку.

2. Додін викликаний в РВВС для з'ясування обставин вчиненого ним правопорушення.

3. Усова позбавили права керувати автомобілем за порушення правил дорожнього руху.

Завдання 25. Управління сільського господарства і продовольства обласної державної адміністрації, передбачаючи неврожай зернових культур зобов'язало фермерські господарства збільшити площу посівів під зернові культури, а також зобов'язав ряд фермерських господарств області зайнятися свинарством, що їм було економічно невигідно.

Який метод державного управління використаний в даній ситуації?

Завдання 26. Громадяни України Уланов і Зінін, повертаючись із зарубіжного відрядження, були піддані особистому огляду в зоні митного контролю аеропорту м.Донецька. Уланів і Зінін вимагали, щоб при проведенні особистого огляду були присутні поняті. Проте їм було відмовлено у цьому проханні.

Уланів не підкорився розпорядженням співробітника митниці про проведення особистого огляду. Тоді цим співробітником був складений протокол про адміністративне затримання Уланова на одну добу. Однак через 10 хвилин після цього Уланов погодився на проведення особистого огляду.

В результаті проведеного огляду у Уланова і Зініна не було виявлено ніяких предметів та товарів, незаконно ввезених на територію України.

Через два дні Уланов і Зінін подали адміністративний позов, оскаржуючи незаконні дії посадових осіб митної служби. Суд відмовив у задоволенні позову, так як ніяких документів, що свідчать про проведення особистого огляду, у них не було. Співробітники митниці стверджували в суді, що ніякого особистого огляду по відношенню до позивачів не проводилося.

Уланів і Зінін звернулися в юридичну фірму за консультацією з приводу обгрунтованості рішення суду. Складіть відповідь від імені юридичної фірми.

Завдання 27. Міністерством освіти і науки України підготовлено проект наказу, який дозволяє обласним державним адміністраціям проводити акредитацію вищих навчальних закладів, заснованих на різних формах власності і розташованих на території області.

Напишіть висновок юридичної служби Міністерства з проектом даної наказу.

Завдання 28. У с. Калинівка до школи в 1 -й клас повинні були надійти всього 5 осіб. За рішенням адміністрації школи набір в 1 -й клас на цей рік скасували. Батькам оголосили, що діти підуть до школи в наступному році.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації. Складіть скаргу від імені батьків на дії адміністрації школи.

Завдання 29. Головний санітарний лікар району наклав штраф на начальника цеху металургійного заводу за забруднення водойми неочищеними стічними водами. Начальник цеху подав скаргу головному санітарному лікарю міста.

Винесіть постанову про розгляд скарги про накладення адміністративного стягнення.

Завдання 30. Всеукраїнська громадська організація «Відродження» вирішила відкрити ряд своїх комерційних філій з метою отримання прибутку. Філії повинні були випускати промислові товари. Громадська організація звернулася до Міністерства юстиції України з проханням зареєструвати філії.

Напишіть відповідь громадської організації.

Завдання 31. Шофер сільради протягом двох днів самовільно використовував в корисливих цілях закріплену за ним автомашину. Голова сільради своїм розпорядженням наклав на нього штраф у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Шофер подав скаргу до суду.

Чи є адміністративним проступком дії шофера? Винесіть рішення про розгляд скарги про накладення адміністративного стягнення.

Завдання 32. Працівник митної служби Скворцов з'явився на службі в нетверезому стані. Керівник наклав на Скворцова дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з митних органів. Скворцов оскаржив наказ керівника до адміністративного суду, вказуючи на незаконність накладеного дисциплінарного стягнення, оскільки не було проведено службове розслідування. Суддя відмовив у відкритті провадження в адміністративній справі, так як, на його думку, даний спір не повинен розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

Скворцов звернувся в юридичну фірму за консультацією з приводу обгрунтованості дій судді. Складіть відповідь від імені юридичної фірми.

Завдання 33. В Н-ський міський суд надійшли матеріали для притягнення Кривенко до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.

Кривенко, будучи державним службовцем і виконуючи обов'язки начальника відділу Васильківської державної податкової інспекції, систематично на ринку м. Боярка реалізовував продукти харчування. Керівник не був офіційно зареєстрований як підприємець, а продавав замість батька, що має відповідний дозвіл, на ринку кондитерські вироби.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації.

Яке рішення має прийняти суд.

Завдання 34. На заводі з виробництва білково-вітамінних концентратів вийшли з ладу очисні споруди. Стічні води затопили ділянку лісу розміром 0,7 га, на якому утворився осад хімічних речовин. Начальник відділу охорони та захисту лісу управління лісового господарства області Гуляєв виніс постанову про накладення на директора заводу штрафу. Директор заводу оскаржив постанову в порядку, передбаченому КпАП України.

Винесіть постанову про розгляд скарги про накладення адміністративного стягнення.

Завдання 35. Нефьодов та Коротков розпивали спиртні напої в парку. Двірник і двоє перехожих спробували їх затримати, але Нефьодов та Коротков надали їм злісну непокору. Тоді двірник викликав працівників міліції і ними було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Як слід кваліфікувати дії Нефедова і Короткова? Складіть даний протокол.

Завдання 36. 14-річний Іванов і 16-річний Петров затримані міліцією в стані важкого алкогольного сп'яніння.

Чи можна притягнути їх або їхніх батьків до адміністративної відповідальності?

Складіть постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Завдання 37. Студент Анісімов при русі поїзда вистрибнув з вагона. Міліціонер запропонував Анісімову пройти з ним у відділення міліції для складання протоколу про адміністративне правопорушення. Анісімов не підкорився його вимогу і в грубій, образливій формі звинуватив міліціонера в порушенні його прав. До Анісімову застосували адміністративне затримання.

Складіть протокол адміністративного затримання.

Завдання 38. На громадянку Ігнатову за нецензурну лайку на адресу перехожих у містечком парку і образу працівників парку передано матеріали до суду. У Ігнатової двоє неповнолітніх дітей у віці 13 і 15 років.

Складіть постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Завдання 39. Адміністративна комісія при виконкомі міської Ради своєю постановою притягнула до відповідальності Ревякіна за те, що він двічі з'являвся на роботу в нетверезому стані, і наклала на нього стягнення: 1 місяць виправних робіт. Ревякін оскаржив постанову адміністративної комісії до виконавчого комітету міської Ради.

Винесіть постанову про розгляд скарги про накладення адміністративного стягнення.

Завдання 40. За участь у несанкціонованому мітингу повнолітній Вітягін і шістнадцятирічний Зорін залучені начальником РВВС до адміністративної відповідальності. Вітягін підданий адміністративному арешту на 15 діб, а Зорін оштрафований. Зорін та Вітягін оскаржили постанову про притягнення їх адміністративної відповідальності.

Винесіть постанову про розгляд скарги про накладення адміністративного стягнення.

Завдання 41. Члени громадської екологічної організації «Мрії» Іванов і Сидоров спрямовані на перевірку виконання підприємствами природоохоронних планів і заходів. При перевірці шахти «Червоногвардійська» адміністрація шахти відмовилася надати відомості з екологічних питань, вважаючи, що Іванов і Сидоров не мають права проводити перевірку.

Іванов і Сидоров звернулися в юридичну фірму за консультацією з приводу обгрунтованості відмови адміністрації.

Складіть відповідь від імені юридичної фірми.

Завдання 42. На Макіївському металургійному заводі проведена громадська екологічна експертиза, встановлені порушення екологічних норм. Призначена державна екологічна експертиза. Члени громадської екологічної експертизи звернулися до державної з проханням врахувати результати їх обстеження при винесенні остаточного рішення. Висновки громадської екологічної експертизи не були враховані.

Члени громадської екологічної експертизи звернулися в юридичну фірму за консультацією з приводу можливості оскарження в суді дій осіб, які здійснювали державну екологічну експертизу.

Складіть відповідь від імені юридичної фірми.

Завдання 43. Для розгляду в Яготинський районний суд Київської області, надійшов протокол про адміністративне правопорушення відносно 36- річного міліціонера, складений прокуратурою за матеріалами Управління внутрішньої безпеки.

Оперативний черговий одного з райвідділів міліції області перебував на обліку в державній податковій інспекції як фізична особа - підприємець і сплачував єдиний податок з липня 2011 року. Міліціонер, з початку своєї «нової кар'єри», зумів виручити близько 160 тисяч гривень.

Винесіть постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Завдання 44. Національний університет Києво-Могилянська академія звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України у зв'язку з розподілом місць державного замовлення на 2011/2012 навчальний рік.

Позивач просить суд зобов'язати Міністерство встановити обсяг держзамовлення на рівні 2010 року, а також зобов'язати Міністерство визначити критерії, порядок і терміни розподілу між вишами затверджених обсягів держзамовлення на підготовку фахівців, про що видати відповідний підзаконний нормативний акт.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації.

Чи обгрунтовані вимоги позивача?

Завдання 45. 13-го грудня в чергову частину Жовтневого райвідділу міліції Маріуполя надійшло повідомлення від місцевого жителя про те, що з його гаража був викрадений автомобіль «OPEL ASTRA». З метою виявлення зазначеного транспортного засобу проводився об'їзд території міста. Приблизно в 23.40 на одній з вулиць в селищі Садки Іллічівського району співробітниками Державтоінспекції був виявлений розшукуваний автомобіль. Один з інспекторів наряду відразу ж заблокував рух ззаду своїм авто, рух вперед було неможливим, оскільки в цьому напрямку не було дороги. У цей момент в салоні розшукуваного авто перебували водій і пасажир. Підозрювані не збиралися добровільно здаватися і намагалися всіляко вирватися з «пастки». При спробі втекти, водій «OPEL ASTRA» здав назад і ледь не зіткнувся з машиною інспектора, намагаючись здійснити наїзд на капітана міліції.

Один з працівників ДАІ з метою зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, зробив попереджувальний постріл у повітря, однак зловмисників це не зупинило. Тоді міліціонер зробив два постріли по правому передньому колесу. Водій викраденої машини продовжував маневрування, маючи намір сховатися вздовж вулиці. Державтоінспектор вистрілив у ліве колесо, чим змусив невідомого змінити напрямок руху, після чого викрадач скоїв наїзд на електроопору. Водій і пасажир вибігли з салону і з місця події зникли.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз сітуаціі. Чи правомірно діяли працівники ДАІ?

Завдання 46. Прокуратурою Голованівського району у листопаді 2006 року проведено перевірку з питань дотримання вимог законодавства у діяльності Голованівської районної ради при прийнятті рішеня на пленарних засіданіях сесій.

В ході проведеної перевірки встановлено, що на другій сесії п'ятого скликання Голованівка районної ради прийнято рішеніє № 8 «Про недовіру першому заступнику голови Голованівської районної госудаственной адміністрації».

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації.

Як повинен відреагувати прокурор Голованівського району.

Завдання 47. До суду для розгляду надійшла справа про адміністративне правопорушення відносно Козирєва В.В., який керував автомобілем без водійського посвідчення.

Винесіть постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Завдання 48. Постановою судді Петровського районного суду м. Донецька від 15.05.2012г. Луньова О.К. притягнута до адміністративної відповідальності за ст.124 КпАП України і накладено стягнення у вигляді позбавлення права керувати транспортним засобом строком на 6 місяців, за правопорушення вчинене 5.04.2012г. На дану постанову прокурор Петровського району м.Донецька вніс протест, вказуючи, що в порушення вимог ст. 268 КпАП справу розглянуто у відсутності правопорушника.

У якому випадку може бути скасовано постанову судді в даній ситуації?

Завдання 49. Близько 18:30 співробітники Державтоінспекції наздоганяли автомобіль. На вимогу працівника взводу ДПС зупинитися водій не відреагував. Навпаки, намагався втекти від правоохоронців. У ході переслідування правопорушник неодноразово створював на дорозі аварійні ситуації. Щоб зупинити втікача, інспектору ДАІ довелося застосувати табельну вогнепальну зброю, спочатку - попереджувальний постріл вгору. Але водій не реагував і продовжував створювати небезпеку на дорозі. Тоді міліціонер зробив влучний постріл по колесу автомобіля правопорушника, і машину вдалося зупинити.

З'ясувалося, що окрім водія, який згідно акту медичного обстеження був у стані алкогольного сп'яніння, в салоні автомобіля знаходилися ще три пасажири: 34- річний чоловік і дві жінки, 35- ти і 26 -ти років. Під час затримання вказані особи агресивно поставилися до правоохоронців, погрожували звільненням, грубо лаялися. Довелося викликати підмогу і доставляти автомобіль і знаходяться в ньому в Ленінський райвідділ міліції.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації.

Завдання 50. У Донецькій області прикордонники відділу "Новоазовськ" запобігли спробі порушення державного кордону.

Близько години ночі в пункт пропуску на великій швидкості, на мопеді без реєстраційного номера, в'їхав невідомий. Прикордонний наряд миттєво подав команду "Бар'єр" і застосував засіб для примусової зупинки транспортних засобів "Кактус". Після цього чоловік розвернувся і спробував втекти, але його відразу зупинили прикордонники. Надалі з'ясувалося, що затриманим виявився, громадянин України, який перебував у стані сильного алкогольного сп'яніння.

Зробіть адміністративно-правовий аналіз ситуації.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...