Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Сааме ціни визначають структуру випуску продукції, впливають на рух матеріальних потоків, прибутковість будь-якого підприємства



В умовах ринкової економіки важливого значення набуває процесс ціноутворення.

Сааме ціни визначають структуру випуску продукції, впливають на рух матеріальних потоків, прибутковість будь-якого підприємства, рівень добробуту населення. Правильна методика встановлення цін, розумна цінова політика, послідовна реалізація обґрунтованої цінової стратегії– це необхідні компоненти успішної діяльності будь-якого підприємства, яке працює вринкових умовах.

Метою курсу «Ціноутворення» є освоєння теоретичних і методичних основ ціноутворення, а також набуття певного досвіду встановлення цін на продукцію та послуги підприємства.

Методичні вказівки з дисципліни «Ціноутворення» складені відповідно до навчальної програми і підготовлені з метою надання допомоги студентам у доскональному освоєнні теоретичного матеріалу та набутті відповідних практичних навичок розрахунку ціни. Зміст вказівок та логіка їх побудови спрямовані на мотивовану самостійну роботу студентів при підготовки до практичних занять, на поглиблене опанування навчального матеріалу, вирішення практичних завдань згідно з наведеними рекомендаціями, проведення самоконтролю своїх знань.

Методичні вказівки є складовою навчально-методичного комплексу з вивчення дисципліни «Ціноутворення» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу і призначений для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» заочної форми навчання.

У запропонованих методичних вказівках поданий матеріал розподілений за такими розділами:

– методичні рекомендації щодо вивчення курсу, який допоможе студентам ознайомитися з порадами до вивчення тем навчальної дисципліни;

– завдання для самостійної роботи студентів містить питання для самоконтролю та тести для перевірки знань;

– завдання для практичної роботи студентів – розглядаються типові задачі та методичні поради щодо їх розв’язання.

Пояснюється система контролю рівня знань студентів, особливості поточного, проміжного і підсумкового контролю для всіх форм навчання.

Вивчення навчального матеріалу дисципліни сприятиме підвищенню рівня загальноекономічної підготовки студентів і формуванню в них практичних навичок з ціноутворення підприємства в ринкових умовах.

1. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Мета вивчення дисципліни «Ціноутворення» є освоєння теоретичних і методичних основ ціноутворення, а також набуття певного досвіду встановлення цін на продукцію та послуги підприємства. Сформувати у студентів систему знань про ціни і тарифи та про процес ціноутворення з урахуванням теорії та практики функціонування внутрішнього ринку.

Основні завдання вивчення дисципліни: формування у студентів знань та навичок науково-обґрунтованого підходу до рішення проблеми ціноутворення у багатоукладній економіці. Предметом вивчення дисципліни є механізм ціноутворення та його специфіка на основних сегментах ринку.

У результаті вивчення дисципліни студенти повині мати цілісну уяву про:

-теоретичні основи ціноутворення;

-види та функції цін;

-основні закономірності процесу ціноутворення;

-механізм ціноутворення;

-специфіку ціноутворення на основних сегментах світового ринку;

-особливості цінової політики та стратегії підприємства;

-методики розрахунку цін.

Вміти:

-формувати ціни на продукцію, товари, послуги у конкретних ринкових умовах в залежності від мети підприємства;

-давати науково-обґрунтовану оцінку впливу ціноутворюючих факторів;

-проводити розрахунок різних видів цін та обґрунтовувати доцільність вибору певної методики;

- здійснювати вибір цінової політики, цінових стратегій і методів ціноутворення на послуги і товари;

- вміти працювати зі спеціальною та довідниковою літературою.

Дана дисципліна є економічною дисципліною, яка тісно пов’язана з економічною теорією, економікою підприємства, політекономією, макроекономікою, міжнародною економікою та іншими дисциплінами.


2.ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Структура дисципліни Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів ECTS:2   6.030509 «Облік і аудит»   Освітньо-кваліфікаційний рівень Бакалавр За вибором навчального закладу
Модулів: 2   Рік підготовки: 2 Семестр: ІІ
Змістових модулів: Лекції: 6 год.  
Загальна кількість годин- 72 год. Тижневих годин: всього аудиторних – 4 год. самостійної роботи студента – 68 год. Самостійна робота: 68 год.
Підсумковий контроль: ПМК

3. Структура навчальної дисципліни

Назви змістових модулів і тем Кількість годин
Усього у тому числі
лекції практ інд. раб самост. работа  
           
Змістовий модуль 1. Основні засади теорії та методології ціноутворення
Вступ. Мета та завдання вивчення предмету          
Тема 1. Економічна сутність, об’єктивна основа, роль і функції ціни в умовах ринкових відносин. Принципи і методи ціноутворення          
Тема 2. Державне регулювання ціноутворення та особливості цінової політики          
Разом          
Змістовий модуль 2. Управління ціноутворенням на різних сегментах ринку
Тема 3. Механізм ціноутворення та цінова політика на різних сегментах ринку          
Разом          
Підсумковий модульний контроль
Всього годин   6      

4. Зміст навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Основні засади теорії ціноутворення

Тема 1. Теоретичні основи ціноутворення

Економічна сутність ринкової ціни та ринкової вартості товару. Наукова теорія ціни як категорії товарного виробництва. Ціна виробництва та ринкова вартість, як об’єктивна основа товарної ціни.

Суспільна вартість, споживча вартість, якість товару і ціна. Альтернативні теорії ціноутворення. Ціна як міра граничної корисності товару та індивідуального попиту споживача.

Еволюція економічних поглядів на ціну і проблеми ціноутворення в сучасних умовах розвитку ринкових відносин.

Поняття ринку продавця та ринку покупця, ціни попиту, ціни пропозиції та ціни ринкової рівноваги.

Механізм ціноутворення ринкової вартості та ринкової ціни товару. Постійно діючі фактори ціноутворення, які пов’язані з дією основних об’єктивних законів ринку (законом вартості, попиту і пропозиції, середньої норми прибутку, грошового обігу, підвищення потреб, розподілу та праці). Особливості ціноутворення на ринках з різним рівнем розвитку конкуренції.

Функції цін та їх взаємозв’язок в ринковій економіці. Економічні функції ціни: облікова, розподільча, стимулююча. Ціна як інструмент економічного управління, підвищення ефективності і технічного рівня виробництва.

Форми ціноутворення. Фактори, що впливають на ціну (внутрішні та зовнішні) та їх взаємозв’язок. Види цін та тарифів. Стадії ціноутворюючого процесу та особливості формування ціни на кожній з цих стадій. Фактори, що мають вплив на ціну на кожну із стадій ціноутворення.

Принципи класифікації цін на товари і послуги споживчого ринку. Класифікація цін за регіональною ознакою, за ступенем державного регулювання, за ступенем монополізації ринку, за часом дії, за умовами постачання. Ціни споживчого ринку. Система ціна на внутрішньому національному ринку споживчих товарів та послуг. Закупівельні ціни та фактори які визначають особливості формування, рівень та динаміку закупівельних цін.

Ціни зовнішньоторговельних контрактів. Біржові ціни.

Оптові ціни на продукцію та товари. Види оптових цін. Оптова ціна підприємства та оптово-відпускна ціна виробника. Фактори, що впливають на рівень, структуру та динаміку оптових цін. Ціни оптового посередника. Роздрібні ціни на споживчі товари і послуги, їх види та принципи диференціації.

Світовий ринок та світові ціни. Диференціювання цін світового ринку під впливом ряду факторів. Класифікація світових цін.

Тема 2. Основи ринкового ціноутворення

Економічні проблеми та економічні рішення. Ціна вибору. Проблема обмеженості ресурсів. Роль та значення ціни вибору. Тенденція збільшення ціни вибору. Застосування математичних методів в дослідженні процесів ринкового ціноутворення. Фактори виробництва. Види економічних систем: традиційна, командна, ринкова, змішана. Економічний зміст терміну «ринок». Класифікація ринків. «Досконалий» та «недосконалий» ринок, їх характеристика та особливості ціноутворення в кожному з них. Ринковий та неринковий сектори економіки, взаємозв’язок між ними. Механізм прийняття рішень в ринковій економіці. Рух прибутків та витрат окремих груп в умовах ринку. Попит та пропозиція. Закон попиту та пропозиції. Види попиту. Еластичність попиту. «Збільшення», «зменшення», «розширення», «звуження» попиту. «Нормальна» група товарів. Фактори, що впливають на попит та пропозицію. Ціна рівноваги.

Змістовий модуль 2. Методичні основи ринкового ціноутворення

Тема 3. Принципи і методи ринкового ціноутворення

Принципи ринкового ціноутворення. Рівновага цін. Паритетність цін на різноманітні види товарів. Види ринків по рівню конкуренції: ринок чистої конкуренції, ринок монополістичної конкуренції, олігополістичний ринок, рик чистої монополії. Методика розрахунку початкової ціни. Етапи встановлення початкової ціни. Методи оцінки кривих попиту. Оцінка витрат. Аналіз ціни конкурентів. Вибір методу побудови цін: середні витрати прибуток», аналіз беззбитковості, забезпечення цінового прибутку, виходячи із цінності товару, на основі рівня поточних цін.

Фактори, що впливають на рівень ціни: попит, витрати, конкуренція. Види витрат. Зміст терміну «витрати». Прямі та непрямі витрати. Постійні та змінні витрати. Валові витрати. Гранична виручка та граничні витрати. Середні загальні, середні постійні та середні змінні витрати. Закон убуваючої продуктивності ресурсів. Склад та структура ціни. Групування витрат по елементам витрат та по статтям калькуляції.

Тема 4. Державне регулювання та контроль ціни

Механізм регулювання цін на товари і послуги на основі ринкової саморегуляції.Сутність, призначення і цілі державного регулювання економіки. Пряме регулювання та економічне регулювання.

Принципи і методи державного регулювання цін на товари і послуги споживчого ринку в умовах змішаної економіки. Зміст та світовий досвід державного регулювання цін в умовах розвитку інфляційних процесів та кризових явищ в економіці.

Законодавчі акти і принципи ціноутворення в сучасних умовах. Методи державного регулювання цін. Взаємозв’язок методів державного регулювання цін та їх економічних наслідків. Державне регулювання цін в зовнішньоекономічній діяльності. Держаний контроль цін. Досвід державного регулювання цін в розвинених країнах.

Тема 5. Особливості сучасної державної цінової політики в Україні

Державна політика в області цін. Державна антимонопольна політика України та її вплив на ціноутворення. Види цінової політики підприємства.

Цінова стратегія підприємства на ринку. Маркетингова політика підприємства з ціноутворення.

Співвідношення вільних і регульованих цін в системі ринкового господарства України. Методи державного регулювання цін і тарифів на товари і послуги споживчого ринку України.

Система цінових знижок. Кількісні цінові знижки. Розробка шкали кількісних кумулятивних знижок. Знижки за швидкість платежу, сезонні, дилерські та інші види знижок.

Змістовий модуль 3. Управління ціноутворенням на різних сегментах ринку

Тема 6. Ціноутворення в зовнішньоекономічному комплексі

Система національних та зовнішньоекономічних цін на експортні і імпортні товари. Індикативні ціни. Вплив митної політики на ціноутворення в зовнішньоекономічному комплексі. Види цін та цінові показники в зовнішньоекономічній сфері. Формування цін на імпортну продукцію. Визначення митної вартості. Встановлення в цінах ввізного мита, митних зборів та акцизного збору. Визначення ціни придбання товару. Базові умови контрактів.

Тема 7. Система вільних (ринкових) оптових (оптово-відпускних) і роздрібних цін на продукцію і товари

Поняття оптових і оптово-відпускних цін на продукцію промисловості, їх види і склад. Регульовані оптові ціни, методи регулювавння. Декларування оптових цін. Роздрібні ціни цін на товари народного спо-живання, їх види і склад. Торгрві надвишки, їх встановлення і регкулювання.

Тема 8. Особливості встановлення цін на споживчі товари і послуги та транспортні тарифи

споживчі товари і послуги, іх види і класифікації, Особливості ціноутворення на них. Особливості ціноутворення на транспортні послуги.

Тема 9. Механізм ціноутворення та цінова політика підприємств готельно-ресторанного господарства

Зв’язок цінової політики із загальною економічною стратегією діяльності підприємства готельного господарства, закладу ресторанного господарства на регіональному ринку послуг.

Ціна як інструмент економічного управління, підвищення ефективності і технічного рівня обслуговування в підприємствах готельно-ресторанного господарства. Варіанти цінової політики підприємства готельно-ресторанного господарства та критерії їх вибору. Розробка стратегії ціноутворення на нові послуги та на ті, що вже існують на ринку.

Структура ринкової ціни на основні і додаткові послуги підприємств готельно-ресторанного господарства. Характеристика її складових елементів.

Склад та структура ціни на окремі види послуг: тарифу на проживання, ціни на послуги харчування, на послуги інших підрозділів готелю.

Види спеціальних готельних тарифів, комерційних надбавок і знижок до ринкових цін, особливості їх застосування в підприємствах готельного господарства.

Особливості калькулювання цін на продукцію і послуги закладів ресторанного господарства.

Особливості калькулювання цін на послуги готелю та інших його підрозділів.

Врахування впливу основних факторів на динаміку цін на основні і додаткові послуги готелю.

Характеристика складових елементів роздрібної ціни на послугу харчування та проживання: податок на додану вартість, акцизний збір, торговельна надбавка, націнка Визначення собівартості, прибутку і податку на додану вартість в складі роздрібної ціни на основні і додаткові послуги. Фактори, що впливають на їх величину.

5. Теми та плани лекційних занять

Тема 1. Економічна сутність, об’єктивна основа, роль і функції ціни в умовах ринкових відносин. Методи та принципи ціноутворення

Мета. Визначити наукові та методологічні основи вивчення дисципліни та теорію ціноутворення, склад ціни та методи ціноутворення.

План лекції

1. Теоретичні основи ринкового ціноутворення

2. Економічна сутність ринкової вартості і ринкової ціни товарів і послуг

3. Роль і функції ціни в умовах ринкових відносин

4.Принципи класифікації цін на товари і послуги споживчого ринку та їх характеристика

5. Принципи і методи ціноутворення

Література:

Нормативна: 1,2,3;

Базова: 6,7,11,15,17;

Допоміжна: 20,31,32,34, 37.

Тема 2. Державне регулювання ціноутворення та особливості цінової політики

Мета. Оволодіння знаннями щодо цінової політики підприємства та державного регулювання цін. Вивчення механізму ринкового ціноутворення.

План лекції

1.Сутність, призначення і цілі державного регулювання ціноутворення

2. Методи державного регулювання цін.

3.Законодавчі акти і принципи ціноутворення в сучасних умовах

4.Державний контроль цін.

Література:

Нормативна: 1,2,3;

Базова: 6,8,9,10,11,12,13,14,16,18,19;

Допоміжна: 20,23,25,26,31,32,34,36, 37.

Тема 3. Механізм ціноутворення та цінова політика на різних сегментах ринку

Мета. Оволодіння знаннями щодо особливостей ціноутворення в готелях та ресторанному господарстві. Оволодіння навичками складання цін на продукцію та послуги закладів готельно-ресторанного бізнесу. Оволодіння навичками розрахунку оптових і роздрібних цін, цін на споживчі товари і послуги, транспортні послуги, об’єкти інтелектуальної власності.

План лекції

1. Система національних і зовнішньоторговельних цін на експортні та імпортні товари.

2.Визначення митної вартості.

3. Оптові і оптово-відпускні ціни на продукцію промисловості, їх види і склад.

4.Роздрібні ціни цін на товари народного споживання, їх види і склад.

Література:

Нормативна: 1,2,3;

Базова: 6,7,11,14,15,18,19,24,27,28,29;

Допоміжна: 20,31,34,37,44,45.

План лекції

1.Особливості ціноутворення на споживчі товари і послуги

2.Особливості ціноутворення на готельно-ресторанні та туристичні послуги

3.Особливості ціноутворення на світових ринках об’єктів інтелектуалної власності

4.Особливості ціноутворення на транспортні послуги.

Література:

Нормативна: 1,2,3;

Базова: 4-18;

Допоміжна: 20,23,31,32,34, 3738-45.

8. САМОСТІЙНА РОБОТА

Обов’язковим елементом успішного засвоєння навчального матеріалу дисципліни «Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства» є самостійна робота студентів. Самостійна робота є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від нормованих навчальних занять, тобто лекційних і практичних занять (аудиторної роботи).

Основні види самостійної роботи, на які повинні звертати увагу студенти:

- опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу;

- вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійного опрацювання;

- робота з опрацювання та вивчення рекомендованої літератури на задану тему та пошук додаткової інформації;

- підготовка до практичних занять;

- систематизацію вивченого матеріалу перед поточним, підсумковим контролями та екзаменом.

Контроль самостійної роботи студентів включає:

- відповідь на контрольні або тестові питання;

- перевірку конспекту.

Завдання самостійного вивчення матеріалу за темами:

Завдання 1. Прочитати й проаналізувати теоретичні матеріали з теми, користуючись рекомендованою літературою та конспектом лекцій.

Завдання 2. Підготуватися до обговорення запропонованих питань за матеріалами лекції.

Завдання 3. Скласти термінологічний словник з теми на підставі запропонованої бази знань.

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Ознайомитись з літературних джерел з наступними питаннями та доповнити конспект лекцій. Питання для самостійного вивчення: 1.Еволюція економічних поглядів на ціну і проблеми ціноутворення в сучасних умовах розвитку ринкових відносин. 2.Особливості ціноутворення на ринках з різним рівнем розвитку конкуренції. 3. Ціна як інструмент економічного управління, підвищення ефективності і технічного рівня виробництва. 4. Ціна, як фактор збалансованості попиту та пропозиції. 5. Облікова функція ціни. 6. Стимулююча функція ціни. 7. Функція підтримки ринкової рівноваги. 8. Класифікація цін та тарифів. 9. Світовий ринок і світові ціни. 10. Ціни торгів. 11. Ціни аукціонів. 12. Ціни біржових торгів. 13. Ціни фактичних угод. 14. Стадії ціноутворюючого процесу. 15.Альтернативні теорії ціни товару. Нормативна: 1,2,3; Базова: 6,7,11,15,17; Допоміжна: 20,31,32,34, 37.  
  Ознайомитись з літературних джерел з наступними питаннями та доповнити конспект лекцій. Питання для самостійного вивчення: 1. Проблема обмеженості ресурсів в світовій економіці. 2. Сутність ціни вибору. 3. Фактори виробництва. 4. Види економічних систем і ринків. 5. Механізм прийняття рішень в ринковій економіці 6. Попит та пропозиція. 7. Еластичність попиту. Нормативна: 1,2,3; Базова: 6,7,11,15,17; Допоміжна: 20,21,31,32,34, 37.  
  Ознайомитись з літературних джерел з наступними питаннями та доповнити конспект лекцій. Питання для самостійного вивчення: 1. Економічний зміст принципів ринкового ціноутворення. 2. Етапи встановлення ціни. 3. Види цінової політики та їх характеристика. 4. Характеристика ринків по рівню конкуренції. 5.Класифікація цін за регіональною ознакою, за ступенем державного регулювання, за ступенем монополізації ринку, за часом дії, за умовами постачання. 6.Система цін на внутрішньому національному ринку споживчих товарів та послуг. 7.Закупівельні ціни та фактори які визначають особливості формування, рівень та динаміку закупівельних цін. Нормативна: 1,2,3; Базова: 6,7,11,15,17; Допоміжна: 20,31,32,34, 37.  
  Ознайомитись з літературних джерел з наступними питаннями та доповнити конспект лекцій. Питання для самостійного вивчення: 1. Зміст терміну «Витрати». 2. Види витрат. 3. Граничні витрати і граничний продукт змінного ресурсу. 4. Структура ціни. 5. Середні витрати та їх місце в аналізі витрат. Нормативна: 1,2,3; Базова: 6,7,11,15,17; Допоміжна: 20,21,31,32,34, 37.  
  Ознайомитись з літературних джерел з наступними питаннями та доповнити конспект лекцій. Питання для самостійного вивчення: 1. Сутність, призначення і цілі державного регулювання цін. 2. Методи державного регулювання цін. 3. Пряме та економічне регулювання цін. 4. Особливості державного регулювання цін в Україні. 5.Кількісні цінові знижки. 6.Розробка шкали кількісних кумулятивних знижок. 7.Знижки за швидкість платежу, сезонні, дилерські та інші види знижок. Нормативна: 1,2,3; Базова: 6,8,11,13,15; Допоміжна: 20,36,38,44,45.  
  Ознайомитись з літературних джерел та доповнити конспект лекцій наступними питаннями: Питання для самостійного вивчення: 1. Ціни в механізмі керування зовнішньоекономічним комплексом. 2. Сутність індикативних цін та області їх застосування. 3. Вплив митної політики на ціноутворення в зовнішньоекономічному комплексі. 4. Значення валютних курсів в зовнішньоторговельній ціні. 5. Базові умови поставок по зовнішньоторговельній ціні. 6. Кон’юктура ринку і ціноутворюючі фактори в зовнішньоекономічному комплексі. 7.Ціни зовнішньоторговельних контрактів. Біржові ціни. Нормативна: 1,2,3; Базова: 11,14,15,19,24,27,28,29; Допоміжна: 34,44,45.  
  Ознайомитись з літературних джерел та доповнити конспект лекцій наступними питаннями: Питання для самостійного вивчення: 1.Склад та структура ціни на окремі види послуг: тариф на проживання, на послуги харчування, на послуги інших підрозділів готелю. 2.Регіональні та інші особливості застосування туристичного збору на послуги проживання. Види податкових пільг. 3.Характеристика складових елементів роздрібної ціни на послуги харчування. 4.Визначення оптової ціни підприємства, відпускної ціни, ціни оптового посередника на сировину і покупні товари, що надходять в заклади ресторанного господарства. 5.Структурні елементи роздрібної ціни на додаткові послуги підприємств готельного господарства. 6.Міжнародний досвід застосування цінових стратегій та методів тактичного регулювання цін на продукти і послуги підприємств готельного та ресторанного господарства. 7. Механізм розробки та особливості практичного застосування системи сезонних та спеціальних (комерційних) тарифів і цінових знижок з рекламних цін на регіональному ринку продуктів і послуг Література: Нормативна: 1-3; Основна:4,5,6,12; Допоміжна: 14,23.  
  Разом  

9. ІНДИВІДУАЛЬНА КОНТРОЛЬНА РОБОТА

До індивідуальної контрольної роботи відносяться творчі й індивідуальні навчально-дослідні завдання:

- виконання індивідуальних завдань (ІЗ);

- анотація опрацьованої додаткової літератури;

- пошук в комп’ютерних мережах запропонованих викладачем тем;

- збір інформації та ознайомлення із зарубіжним досвідом, що стосується певної навчальної проблеми.

Робота над індивідуальним завданням. Індивідуальне науково-дослідне завдання передбачає: систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань із дисципліни та застосування їх при вирішенні конкретних практичних ситуацій.

Індивідуальне науково-дослідне завдання з дисципліни варіанти роботи та умови захисту викладач видає студенту на початку вивчення дисципліни. Попередні знання і навички студенти здобувають, виконуючи практичні роботи.

Роботу виконують самостійно при консультуванні викладачем протягом вивчення дисципліни у відповідності до графіку навчального процесу. Захист індивідуального завдання відбувається в період проведення підсумкового контролю знань. Під час оцінювання роботи враховується якість її виконання, вміння студента логічно мислити, змістовно відповідати на поставлені запитання та демонстрація практичних вмінь. Оцінка за виконання індивідуальної роботи враховується при виставленні загальної оцінки з дисципліни.

Контрольна робота повинна містити наступні розділи:

1. Титульний аркуш містить:

-назва ВНЗ;

-назва кафедри;

-назва навчальної дисципліни;

-шифр академічної групи;

-тему ІЗ (контрольної роботи) отриманої особисто від викладача дисципліни.

2. Зміст. Відбиває назву розділів (пунктів) письмової роботи які її розкривають.Всі сторінки нумеруються (праворуч угорі). Винятком є титульний аркуш, тому нумерацію починають з цифри «2».

3. Вступ. Розкриває сутність, стан завдання, мету та завдання контрольної роботи, практичну значність.

4. Основна частина. Розкриття завдання з посиланнями на джерела, таблиці, малюнки і т.д.

5. Висновки. У висновках підбиваються результати проведеної роботи.

6. Список використаних джерел.

7. Додатки.

8. Вимоги до оформлення. Обсяг роботи залежить від повноти розкриття поставленої проблеми (питання), шрифт Times New Roman, 14, полуторний інтервал, поля 20 мм з усіх сторін.

Індивідуальне науково-дослідне завдання може бути виконане у рукописному стилі.

ЗАВДАННЯ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Під час вивчення теоретичного курсу студент заочного відділення виконує письмову контрольну роботу.

В цілому контрольна робота складається з 2-ох завдань. Написання реферату і вирішення практичного завдання.

Студент виконує контрольну роботу за номерами, що наведені в таблиці, позначеній літерою, яка відповідає початковій літері його прізвища:

Початкова літера прізвища слухача Номери контрольних тем Номери контрольних задач задач
А 1,16,31,46  
Б 2,17,32,47  
В 3,18,33,48  
Г 4,19,34,49  
Д, Е, Ж 5,20,35,50  
3,1, Й 6,21,36,51  
К,Л 7,22,37,52  
М,Н 8,23,38,53  
О,П 9,24,39,54  
Р,С 10,25,40,55  
Т,У 11,26,41,56  
Ф,Х 12,27,42,57  
Ц, Ч, 13,28,43,58  
Ш, Щ 14,29,44,59  
Ю,Я 15,30,45,60  

На основі проведеного аналізу зробити висновки.

Теми контрольних робіт

1. Вартість і ціна виробництва.

2. Економічна сутність і функція ціни в умовах ринкових відносин.

3. Система цін на сучасному етапі, розвитку економіки України

4. Форми й методи ціноутворення.

5. Основні напрямки реформи ціноутворення та її роль у переході до нових форм господарювання.

6. Ціна та механізм її формування в ринковому господарстві.

7. Економічний зміст і фактори, що визначають рівень і структуру ринкової ціни.

8. Попит і його роль у формуванні ціни.

9. Витрати й процес ціноутворення.

10. Фактор конкуренції в ціноутворенні.

11. Світові ціни: зміст, види, особливості формування і руху.

12. Динаміка світових цін на головні товари, її особливість на сучасному етапі.

1З. Транспортний фактор в ціноутворенні в міжнародній торгівлі.

14. Цінова політика в господарській діяльності підприємства в умовах ринку.

15. Сутність і види в цінової політики підприємства.

16. Методи реалізації в ціновій політиці.

17. Інформаційне забезпечення кон’юнктурно-цінової роботи на підприємстві.

18. Механізм регулювання цін в умовах переходу й розвитку ринку. 19. Механізм господарювання та функції цін.

20. Вимірювальна функція ціни та система економічних оцінок виробничих ресурсів.

21. Ціна як інструмент розподілу й регулятор пропорції.

22. Стимулююча функція ціни і її вплив на господарську діяльність підприємства.

23. Ціна як засіб збалансування попиту і пропозиції.

24. Наукові основи й методологія ціноутворення в ринкових умовах.

25. Взаємозв'язок ціноутворення та внутрішнього планування фірми в умовах ринку.

26. Особливості ціноутворення в готельно-ресторанному господарстві на сучасному етапі.

27. Особливості ціноутворення в зовнішньоекономічному комплексі на сучасному етапі.

28. Особливості ціноутворення в агропромисловому комплексі на сучасному етапі.

29.Ціна в структурній перебудові економіки України.

30. Ціна в підвищенні ефективності господарської діяльності та реорганізації підприємств військово-промислового комплексу.

31. Організація ціноутворення в Україні, напрямки розвитку.

32. Державне регулювання і контроль цін в Україні, шляхи вдосконалення.

ЗЗ. Організація проведення перевірок дисципліни ціни.

34. Ціна товару як один з основних інструментів маркетингу.

З5. Використання теоретичних положень різних наук в ціновій роботі, маркетингових служб підприємства.

36. Цінова робота маркетингових служб підприємства на різних стадіях життєвого циклу товару.

37. Керування витратами та цінами в експортному виробництві.

38. Ціна і прибуток: стратегія ціноутворення.

39. Довгострокові наслідки ухвалення рішення по ціні.

40. Вплив ринкових умов на процес ціноутворення.

41. Визначення ціни на нові й унікальні товари.

42. Ціноутворення в умовах інфляції.

43. Соціально-економічна політика та державне регулювання цін.

44. Вибір оптимальних економічних рішень в умовах ринкових відносин.

45. Методика визначення вихідної й ринкової ціни з використанням принципу маркетингу.

46.Система цін і ознаки покладені в її основу.

47.Сучасні теорії ціноутворення.

48.Ціноутворення, його суть та характеристика.

49.Державне регулювання ціноутворення в Україні.

50.Практика державного регулювання цін у деяких країнах світу.

51.Характеристика основних методів маркетингового ціноутворення.

52.Формування цінової стратегії підприємства.

53.Особливості застосування торгових знижок та надбавок в різних галузях народного господарства.

54.Особливості визначення митної вартості товарів із застосуванням умов “Інкотермс”.

55.Митна політика інших країн.

56.Особливості діяльності аграрної біржі в Україні.

57.Порядок встановлення та регулювання тарифів.

58.Вплив життєвого циклу товару на процес ціноутворення.

59.Проблеми та шляхи вдосконалення ціноутворення в Україні.

60.Вітчизняний та міжнародний досвід складання планових каль­ку­ляцій со­бі­ва­р­то­с­ті і вартості продукції і по­слуг підприємств готель­но­-ресторанного господарства.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 547 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.036 с)...