Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політика корпорацій щодо структури капіталу



Найважливіше питання в управлінні фінансами корпорації є визначення оптимальної структури капіталу. Кожна фірма прагне досягти оптимального співвідношення між джерелами фінансування, тому що структура капіталу впливає на її вартість. При розробці політики в галузі структури капіталу менеджери корпорації ставлять перед собою певну мету. Вона полягає у збільшенні частини боргу, якщо необхідні кошти вигідніше придбати в кредит. В іншому випадку корпорація надасть перевагу фінансуванню розширення своєї діяльності шляхом випуску нових акцій. У зв’язку з цим важливе значення має показник, який називається фінансовий леверидж, тобто використання позичок або привілейованих акцій для формування фондів корпорації.

Фінансовий леверидж характеризує використання корпорацією позичкових коштів, яке впливає на зміну коефіцієнту рентабельності власного капіталу.

Фінансовий леверидж корпорації має певні межі. Зростання боргу пов’язане, по-перше, з наступним зростанням відсоткових платежів і збільшенням витрат; по-друге, з поверненням кредитів і погашенням облігацій в певні строки, які за зміни кон’юнктури ринку можуть різко погіршити ліквідність корпорації. Показником, який подає «сигнал тривоги», є коефіцієнт заборгованості. Політика корпорації в галузі випуску нових акцій, тобто збільшення частки оплаченого капіталу, також має обмеження. Додатковий випуск акцій може, по-перше, викликати заперечення акціонерів, тому що нові акції потенційно знизять доход і дивіденд на акцію; по-друге, призвести до втрати контролю корпорації на зборах акціонерів; по-третє, підвищити вартість капіталу. З цього можна зробити висновок, що основна мета політики корпорації в галузі структури капіталу полягає в досягненні оптимальності: за найнижчої вартості капіталу досягти стабілізації дивідендів і доходів, підтримуючи ліквідність на високому рівні.

Визначення структури капіталу пов’язане з питанням: в яких формах залучати зовнішні джерела?

Слід звернути увагу на зростання короткострокового боргу в структурі заборгованості – фактор, який постійно мають враховувати менеджери корпорацій під час розгляду питань ліквідності.

Фінансування за рахунок збільшення заборгованості під впливом інфляції й очікування подальшого зростання цін, невпевненості в стабільності одержуваних доходів призводить до підвищення ціни капіталу. Ставки відсотків по боргах зростають.

З іншого боку, вдале використання боргових зобов’язань призводить до значних поточних прибутків, а в перспективі – до росту вартості акцій.

Податкова політика також впливає на визначення структури капіталу. Введення в дію податкових пільг, зокрема вилучення з оподаткування відсотків по боргах, робить привабливим використання боргів.

9.3. Зміна величини статутного капіталу акціонерного товариства

Величина статутного капіталу (СК) акціонерного товариства може збільшуватись або зменшуватись. Рішення про зміни СК приймаються загальними зборами акціонерів або правлінням. Правління може прийняти рішення про зміни СК на суму, яка не перевищує 1/3 його величини і тільки в тому випадку, якщо це передбачено статутом акціонерного товариства.

Збільшення статутного капіталу. Способи збільшення СК

Збільшення СК переслідує відповідні цілі. До них відноситься:

- залучення додаткових фінансових ресурсів з метою забезпечення діяльності підприємства;

- проведення реструктуризації власного капіталу акціонерного товариства;

- проведення реструктуризації зобов’язань підприємства.

До джерел фінансування збільшення СК відносяться:

- додаткові внески учасників;

- прибуток підприємства, якщо він направляється на збільшення СК шляхом проведення виплати дивідендів акціями (в даному випадку має місце реструктуризація власного капіталу акціонерного товариства);

- реструктуризація боргових зобов’язань підприємства (переведення боргових зобов’язань у власний капітал);

- індексація СК.

Використовуються такі способи збільшення СК акціонерного товариства:

- збільшення кількості акцій того ж номіналу;

- збільшення номінальної вартості однієї акції при незмінній їх кількості;

- проведення обміну облігацій акціонерного товариства на акції.

В цьому випадку має місце реструктуризація боргових зобов’язань підприємства у власний капітал.

При цьому випуск додаткової кількості акцій з метою збільшення СК може здійснюватись в процесі використання будь-якого з вище названих джерел збільшення СК. А збільшення номінальної вартості акцій використовується тільки у випадку реструктуризації власного капіталу акціонерного товариства і проведення індексації СК. При проведенні збільшення СК першим способом випускаються і розміщуються (на умовах, передбачених емітентом) додаткової акції.

Більш складним є третій спосіб збільшення СК акціонерного товариства. В цьому випадку проводиться конверсія облігацій підприємства в акції. Під конверсією розуміється обмін одного виду цінних паперів (облігацій) на інший вид цінних паперів (акції) того ж емітенту. Обмін проводиться у відповідності з ціною конверсії. Ціна конверсії – це така ціна акції, що приймається за основу при розрахунку обміну облігації на акції. Коефіцієнт конверсії показує яку кількість акцій одержить власник облігації при обміні її на акції.

Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства

Зменшення СК переслідує, як правило, вирішення таких задач:

1. Приведення пасивного капіталу акціонерного товариства до величини активного капіталу акціонерного товариства.

2. Установлення раціонального співвідношення між ринковою ціною і номіналом акції.

3. Формування доходів (санаційного прибутку) з метою фінансування збитків акціонерного товариства.

4. Проведення перерозподілу власності на акції між акціонерами.

Приведення пасивного капіталу у відповідність з величиною активного капіталу акціонерного товариства шляхом зменшення статутного капіталу має місце в тому випадку, якщо активний капітал значно менше власного капіталу. Коли ринкова ціна акції стає нижче її номіналу, тоді шляхом зменшення статутного капіталу можна досягти встановлення їх більш раціонального співвідношення. Проведення перерозподілу власності між акціонерами, як правило, здійснюється в процесі реструктуризації акціонерної власності.

У випадках, коли підприємство має збитки і джерела їх покриття відсутні, збори акціонерів можуть прийняти рішення про зменшення СК. Для цього емітент повинен одержати безкоштовно від акціонерів або викупити частину своїх акцій за цінами нижче номіналу. Результатом буде одержання санаційного прибутку, що може бути використаним для фінансування збитків акціонерного товариства.

Санаційний прибуток – це дохід, що виникає унаслідок викупу акціонерним товариством своїх акцій за цінами нижче номіналу або в результаті їхньої безкоштовної передачі емітенту з метою анулювання. Такий дохід розраховується як різниця між номінальною вартістю переданих безкоштовно, або частково викуплених акцій акціонерним товариством і ціною їхнього викупу (з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням таких операцій і зменшенням СК). У деяких випадках акціонери виявляються зацікавленими у формуванні санаційного прибутку, тому що без такого фонду підприємство може потерпіти банкрутство.

Величина СК акціонерного товариства може бути зменшена такими способами:

1. Шляхом зменшення номінальної вартості акцій (проведення їх деномінації).

2. Зменшення кількості акцій (при незмінній їх номінальній вартості) шляхом викупу їх у акціонерів та анулювання.

Контрольні запитання та завдання

1. Перелічіть шляхи концентрації акціонерного капіталу.

2. Які основні складові власного капіталу акціонерного товариства?

3. Опишіть характеристики складових власного капіталу корпорації.

4. Які принципи й основні вимоги до формування статутного капіталу?

5. На які фактори слід звертати увагу при формуванні капіталу?

6. Які цілі переслідує корпорація при збільшенні статутного капіталу?

7. Перелічіть джерела фінансування збільшення статутного капіталу корпорації.

8. Які способи використовуються при збільшенні статутного капіталу акціонерного товариства?

9. Що розуміється під конверсією цінних паперів? Дайте визначення ціни конверсії.

10. Які цілі переслідує корпорація при зменшенні статутного капіталу?

11. Що таке санаційний прибуток і як він розраховується?

12. Якими законодавчими актами регламентується здійснення додаткової емісії?





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 715 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...