Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок визначення величини амортизаційних відрахувань



Вартість основних коштів, що підлягає амортизації, розраховується як різниця між собівартістю об'єкта (або іншою сумою, що замінює його собівартість в балансі) і його ліквідаційною вартістю.

Приклад. Собівартість придбаного верстату становить 20000 грн., а термін його корисної експлуатації рівний 4 рокам. Очікується, що цей верстат буде мати ліквідаційну вартість 2000 грн. Вартість верстату, що підлягає амортизації, становитиме 20000 - 2000 = 18000 грн.

Метод прямолінійного списання.

При використанні методу прямолінійного списання сума щорічних амортизаційних відрахувань може бути розписана двома способами.

При першому способі розрахунок проводиться розподілом вартості об'єкта, що підлягає амортизації, на термін його корисної експлуатації.

У нашому прикладі сума щорічних амортизаційних відрахувань рівна:

20 000 - 2000

--------------------- = 4500 грн.

При другому способі сума щорічних відрахувань визначається множенням річної норми амортизації на вартість об’єкта, що підлягає амортизації.

У нашому прикладі річна норма амортизації рівна 25 % (100: 4) і, отже, сума щорічних відрахувань складе:

(20 000 - 2000) х 25

----------------------------- = 4500 грн.

Методи дигресивної (прискореної) амортизації

При використанні методів прискореної амортизації в перші роки експлуатації основних коштів списується велика (основна) частина їх вартості. Прискорена амортизація означає щорічне зниження суми амортизаційних відрахувань.

Найбільш поширеними методами прискореної амортизації є метод суми цифр років (кумулятивний метод) і метод зниження залишку.

Метод суми цифр років (кумулятивний метод)

Сума цифр років - це результат складання порядкових номерів тих років, протягом яких функціонує об'єкт.

У нашому випадку, оскільки термін служби верстата складає 4 роки, сума цифр рівна:

1 + 2 + 3 + 4 = 10

Згідно з цим методом річна норма амортизації визначається як відношення терміну служби, що залишився (на початок звітного року) до суми цифр років.

У нашому прикладі ця норма складає: в 1-й рік - 4 / 10, у 2-й - 3 / 10, в 3-й - 2 / 10, в 4-й - 1 / 10.

Для визначення річної суми амортизаційних відрахувань норма амортизації відповідного року множиться на вартість об'єкта основних коштів, яка підлягає амортизації.

У випадку, якщо термін експлуатації об'єкта досить тривалий, сума цифр років визначається по формулі кумулятивного числа:

(n + 1) х n (4 + 1) х 4

------------------ = --------------- = 10 років

2 2 2

Метод зниження залишку

Метод зниження залишку передбачає визначення суми амортизаційних відрахувань множенням балансової вартості об'єкта основних коштів на початок звітного періоду на постійну норму амортизації. Ця норма розраховується по формулі:

Ліквідаційна вартість

Норма амортизації = 1 - n v --------------------------------------,

Собівартість об'єкта

де n - кількість років корисної експлуатації об'єкта.

У нашому прикладі норма амортизації рівна:

1 - 4v ---------- = 1 - 0,5623 = 0,437 = 44 %

Різновидом розглянутого методу є метод подвоєного зниження залишку. При цьому методі як норма амортизації використовується подвоєна ставка амортизаційних відрахувань, розрахована методом прямолінійного списання.

Для визначення річної суми амортизаційних відрахувань отриману норму амортизації потрібно помножити на балансову вартість об'єкта на початок звітного року.

Потрібно зазначити, що ліквідаційна вартість верстата в цьому випадку не береться до уваги при розрахунку сум амортизаційних відрахувань.

Сума амортизації останнього року розраховується таким чином, щоб залишкова вартість об'єкта в кінці періоду його експлуатації була не менша його ліквідної вартості.

Виробничий метод

Для окремих видів основних коштів нарахування амортизації проводиться на основі сумарного виробництва об'єкта за весь період його експлуатації у відповідних одиницях вимірювання (кількість заготовленої продукції, відпрацьованих годин, кілометрів пробігу і пр.).

Норма амортизації розраховується на одиницю діяльності (виробництва, послуг) по формулі:

Норма Вартість об'єкта, що підлягає амортизації

аморти- = --------------------------------------------------------------------,

зації Розрахунковий обсяг діяльності (виробництва)

Припустимо, що в нашому прикладі верстат був куплений для виготовлення 90000 ед. продукції. Тоді норма амортизації на одиницю продукції складе:

20000 - 2000

--------------------- = 0,2 грн / од.

Протягом терміну експлуатації фактично виготовлено, од.: 1- й рік - 30 000; 2- й рік - 25 000; 3- й рік - 15 000; 4- й рік - 20 000. Сума амортизаційних відрахувань для першого року складе: 0,2 х 30000 = 6000 грн.; другого 0,2 х 25000 = 5000 грн. і т.д.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 490 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...