Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стор. 107-111



Значення, сутність, мета планування.

Ефективність функціонування підприємства визначається багатьма особливостями. Це правильність визначення: "що, скільки, якої якості й на яку годину виробляти продукцію чи надавати послуги"; з урахуванням попиту й про­позиції; вибір оптимальної технології та організації виробництва, своєчасне й раціональне ресурсне забезпечення, розмір основного й обігового капіталів, форми та методи реалізації продукції тощо,

Оптимальне поєднання цих факторів передбачає необхідність застосування відповідних форм і методів їхньої внутрішньої погодженості. Такою формою є планування виробничої та господарської діяльності підприємства. В умовах ринку, з його жорстокою конкуренцією, планування господарсько - виробничої діяльності є найважливішою умовою їхнього виживання, економічного росту та процвітання.

Планування - одна із функцій управління підприємством. В умовах ринкової економіки для підприємців планування є способом забезпечення становлення і розвитку бізнесу, воно необхідне для приведення господарської діяльності підприємства у відповідність з вимогою ринку.

Значення планування полягає у тому, що заздалегідь визначаються шляхи, засоби і методи реалізації обраної стратегії діяльності підприємства.

Планування, з одного боку, являє собою процес розробки наступного контролю за ходом реалізації плану створення розвитку і функціонування підприємства, а з іншого - процес обробки інформації з обґрунтування майбутніх дні, визначення найкращих способів досягнення стратегічних цілей.

Сутність планування складається в обґрунтуванні цілей і способів їхнього досягнення па основі виявлення комплексу завдань і робіт, а також визначення ефективних методів і способів, ресурсів усіх видів, необхідних для виконання цих задач і встановлення їхньої взаємодії.

Основною метою планування служить інтеграція всіх працівників для вирішення комплексу завдань і виконання робіт, що забезпечують ефективне досягнення кінцевих результатів і задоволення попиту споживачів.

Об'єктом планування є взаємозалежна система планово - економічних показників, що характеризують процес виробництва, розподілу і споживання товарів і ресурсів.

Отже, ринкова економіка не є вільною від плану. Ринок - не анархія, і працювати на ньому самостійно без алгоритму власної діяльності не можна.

Той, хто хоче вижити у непростих ринкових умовах, повинен знати, що ринок "любить" порядок, організованість, систему в роботі, він швидко руйнує ілюзії про безплановість, спонтанність і жорстоко обходиться з тими підприємцями, які не бажають виконувати його вимоги.

Планування - важливий елемент виробничої діяльності, складова частина успіху будь-якої підприємницької структури, а найпоширенішою причиною банкрутства є ніяк не нестача грошей, а неспроможність підприємця правильно спланувати свою діяльність.

Необхідність планування обумовлена низкою факторів, а саме:

прагненням мінімізувати невизначеність ринкового середовища і її негативні наслідки,

зростаючим значенням часу, комплексністю господарських завдань, розв'язуваних підприємством;

обмеженістю фінансових, матеріально-технічних ресурсів і необхідністю їхнього ефективного використання;

необхідністю пошуку оптимального вирішення поставлених завдань з урахуванням зовнішніх умов;

створенням основ контролю.

Класифікація типів планування.

Планування в підприємстві може відноситися до того чи іншого типу в залежності від ознаки, за якою воно класифікується.

Ознаки класифікації типів планування:

За сферами планування розрізняють:

Ø планування виробничої діяльності;

Ø планування підбору та переміщення працівників;

Ø фінансове планування;

Ø та інше.

За періодом часу планування плани поділяються на такі типи:

Ø стратегічні (10-15 років);

Ø довгострокові (3-5років);

Ø короткострокові (1-2 року);

Ø оперативні.

Стратегічне планування це бачення підприємства у майбутньому, його місця та ролі в економіці, а також основних: шляхів та засобів досягнення цього стану. Це узагальнений план, зроблений на підставі різних прогнозів. Період такого розгляду складає 10-15 років.

На базі стратегічного планування здійснюється довгострокове планування на найближчі 3 5 років. У ньому всі прогнозі отримують своє економічне обґрунтування й уточнення з урахуванням тенденцій розвитку господарської ситуації на найближчий час.

На основі цих планів, здійснюється короткострокове планування. Його конкретним вираженням є плани розвитку з періодом від 1 до 3 років. їх особливістю є те, що показники найближчого року коригуються щоквартально, а показники другого й третього років щопівроку або щорічно.

Через динамічність процесів, які відбуваються у господарському та політичному житті країни, слід здійснювати по­точне планування терміном до 1 року. Його основою є короткострокові плани й поточні тенденції розвитку попиту та пропозиції. У ньому показники встановлюються на рік з розбивкою на квартали.

Планування стратегії на короткий період часу називають оперативним. Воно виступає у вигляді тактичних планів, основна мета яких - оволодіння ефективним інструментом досягнення стратегічних цілей підприємства.


Тема № - 15: Основи бізнес-плану. Структура та зміст бізнес-плану.

План:

1. Бізнес – планування в підприємницькій діяльності.

2.Принципи складання бізнес-плану.

3. Технічне складання бізнес-плану.

4. Структура бізнес-плану.

Література:

1. Мочерний С.В., Устинко О.А., Чоботар С.І., Основи підприємницької діяльності, К, Видавничий центр «Академія», 2001, стор.223-228

Бізнес – планування в підприємницькій діяльності.

Втілення в життя кожної підприємницької ідеї, розробка нового проекту діяльності (створення нової фірми, об’єднання існуючих підприємств та створення на базі нього інтегрованої організаційно-правової структури, трансформація власності, початок зовнішньоекономічної діяльності), адаптація до змін ринкового середовища вимагає застосування особливої форми планування – бізнес-плану.

Це специфічний плановий документ, що містить опис усіх основних аспектів майбутнього комерційного проекту. Він дає можливість здійснювати техніко-економічне обґрунтування конкурентно-спроможності і ефективності діяльності підприємства при реалізації задумів підприємця.

Бізнес-план сприяє зацікавленості осіб поза підприємством – банкірів, інвесторів, фінансових посередників. Особливо відчутна потреба в складанні бізнес-плану при вирішенні таких потреб, як:

Одержання кредитів у комерційних банках при заснуванні фірми.

Розробка проектів створення нових форм підприємництва – злиття, відкриття представництв, дочірніх підприємств.

Залучення іноземних інвестицій для посилення конкурентних переваг фірми на ринку.

Приватизація державних підприємств.

Принципами складання бізнес-плану є:

а) якісне і змістовне оформлення (зовнішній вигляд, якісна обкладинка, чіткі малюнки, фотографії, розрахунки та ін.);

б) чітке орієнтування на адресата (кредитора або інвестора);

в) ретельна характеристика певного сегмента (ніші) ринку, потреб споживачів та їх переваг при купівлі товарів і послуг даного підприємства;

г) переконливість у реалізації основної ідеї, зокрема в ефективності роботи підприємства (отриманні прибутків) та своєчасному погашенні кредитів та ін. Так, кредитора слід переконувати передусім у виконанні умов кредитного договору, а інвестора — в отриманні високої норми прибутку.

Техніка складання бізнес-плану

Підготовка бізнес-плану починається з правильного оформлення титульного аркуша, на якому повинні бути зазначені:

1) повна офіційна назва фірми (відповідно до реєстраційних документів) та її фірмений знак (за наявності такого);

2) організаційно-правова форма підприємства (наприклад, товариство з обмеженою відповідальністю, відкрите акціонерне товариство тощо);

3) юридична адреса підприємства, тобто адреса, зазначена у документах про реєстрацію;

4) поштова адреса підприємства, яка не завжди збігається з юридичною;

5) номери телефонів, факсів та електронної пошти;

6) прізвища та посади працівників підприємства, які виступатимуть від його імені (контактні особи);

7) вартість проекту.

На наступному аркуші бізнес-плану наводять його детальний зміст із зазначенням сторінок кожного з розділів.

Якщо у тексті бізнес-плану трапляються незнайомі або складні для сприйняття категорії, поняття і терміни, слід у доповненні до цього документа дати визначення їх змісту або термінологічний словник.

Крім того, до бізнес-плану необхідно додати супроводжувальні документи, найважливішими з яких є:

1) посадові інструкції, довідки про кадровий склад;

2) специфікації товарів (перелік товарів та послуг, які планує випускати підприємство, їх кількість, якісні характеристики, сорт, марка та ін.);

3) креслення, фотографії, копії угод і контрактів, прейскуранти (довідник про ціни на товари, послуги, продукцію);

4) патентна документація, фінансові документи (баланс руху грошових коштів за 1 і 5 років, розрахунок валового прибутку, розрахунок та аналіз фінансових коефіцієнтів - заборгованості, власності, кредиторської заборгованості тощо);

5) зразки рекламних матеріалів, дані інвентаризації та ін.

Структура бізнес-плану.

Основними структурними елементами бізнес-плану є.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...