Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шляхи підвищення ефективності використання основних фондів



Основними напрямками підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємством є такі:

1) Збільшення капітальних вкладень в активну частину основних виробничих фондів підприємства.

2) Максимально можливе використання продуктивності та потужності наявного на підприємстві парку обладнання.

3) Максимально можливе використання календарного фонду часу згідно з технічними характеристиками обладнання.

4) Забезпечення належного обслуговування та дотримання необхідних умов експлуатації обладнання.

5) Своєчасне оновлення основних виробничих фондів підприємства.

6) Включення до виробництва незадіяних виробничих фондів.

7) Рівномірне завантаження основних виробничих фондів протягом робочого дня.

8) Підвищення професійно-кваліфікаційного рівня обслуговуючого основні виробничі фонди персоналу.

Однією з головних умов підвищення ефективності відтворювальних процесів є оптимальність термінів експлуатації основних фондів, і передусім активної їх частини, відповідно до первинного технологічного призначення. При цьому як скорочення, так і подовження терміну експлуатації по-різному впливають на ефективність відтворення та використання знарядь праці.

Скорочення термінів експлуатації основних фондів, з одного боку, уможливлює прискорення їх оновлення, зменшення морального старіння, зниження ремонтно-експлуатаційних витрат, а з іншого, – зумовлює зростання собівартості продукції за рахунок амортизаційних сум, потребує більших за обсягом інвестиційних ресурсів для нарощування виробничих потужностей. Подовження періоду функціонування основних фондів дає змогу зменшити обсяг щорічної заміни спрацьованих засобів праці й за рахунок цього спрямовувати більше ресурсів на розширене відтворення, але при цьому знижується загальна продуктивність діючих основних фондів. Саме тому терміни експлуатації машин і устаткування мають бути оптимальними, тобто такими, що забезпечують найменші витрати суспільної праці на їх виготовлення і використання у виробничому процесі протягом усього періоду їх функціонування.

Розширити відтворення основних фондів можна за допомогою таких заходів: технічного переозброєння діючого підприємства; реконструкції виробництва; розширення виробничих потужностей підприємства; нового будівництва технологічно завершених виробничих потужностей та підрозділів підприємства.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...