Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття, предмет та завдання курсу економіки підприємства



Перш ніж перейти до розгляду власне економіки підприємства необхідно визначитися з терміном «економіка» в цілому.

Економіка (від дав.-гр. οἶκος – дім або господарство та νόμος – правило або закон, буквально означає «мистецтво ведення господарства») – господарська діяльність суспільства або, іншими словами, сукупність відносин, що виникають в системі виробництва, розподілу, обміну та споживання[1].

Хоча це є найбільш просте та зрозуміле визначення терміну «економіка» необхідно дещо його конкретизувати.

Економіка – це наука про те, як суспільство добуває, використовує та розподіляє серед певних соціальних груп людей різні види, як правило, умовно-вичерпних ресурсів[2].

Оскільки процеси використання та розподілу ресурсів відбуваються й на кожному окремо-узятому підприємстві, то можемо дати наступне визначення терміну «економіка підприємства».

Економіка підприємства – наука про найбільш ефективне використання матеріальних, трудових, інвестиційних та фінансових ресурсів в межах окремо-узятого підприємства.

Метою викладання навчальноїдисципліни «Економіка підприємства» є формування здатностей самостійно мислити, приймати управлінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефективного здійснення господарської діяльності на рівні металургійних підприємств.

Головними завданнями курсу є:

– вивчення сучасної кадрової політики, відтворення і використання основних та оборотних фондів, формування і визначення ефективності фінансових і виробничих інвестицій, особливостей розвитку підприємства на базі науково-технічного і організаційного прогресу, визначення мотивації праці та напрямків ефективної діяльності в умовах ринкової економіки;

– вироблення творчого підходу до обґрунтування і прийняття управлінських рішень, характеристики структури та напрямків діяльності підприємства, розробки і реалізації плану його розвитку, аналізу і узагальнення результатів виробничо-господарської і комерційно-фінансової діяльності.

Отже, предметом вивчення дисципліниє закономірності функціонування і розвитку підприємств в ринкових умовах, а об'єктом – єекономічні процеси, що відбуваються на вітчизняних металургійних підприємствах.

Що стосується структури курсу «Економіка підприємства», то ми з Вами послідовно розглянемо ресурсну базу підприємства, яка включає матеріальні та трудові ресурси. Далі перейдемо до розгляду фінансових питань, а саме питань, що стосуються оплати праці, формування собівартості та ціни продукції, а також оцінки результатів діяльності підприємства в цілому. Закінчуємо курс розглядом інвестиційних ресурсів та вивченням підходів до оцінки ефективності капіталовкладень, що знадобляться Вам для формування економічної частини дипломного проекту.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...