Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вантажно-розвантажувальні роботи



9.1 Вантажно-розвантажувальні і складські роботи з вантажами слід виконувати з дотриманням вимог ГОСТ 12.3.009-76. ССБТ. "Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности", ГОСТ 12.3.020-80, ДНАОП 0.00-1.04-87, ДНАОП 0.00-1.28-97, НАОП 5.1.11-1.22-90 Правил з техніки безпеки і виробничої санітарії при вантажно-розвантажувальних ро­ботах на залізниці.

9.2 Вантажно-розвантажувальні роботи повинні виконуватися під керівництвом відповідальної особи, яка призначається роботодавцем.

Для забезпечення безпеки робіт відповідальний за безпечне ви­конання робіт щодо переміщення вантажів кранами повинен:

- перевірити у кранівників наявність посвідчень на право керуван­ня даним типом крана, які видані кваліфікаційною комісією організа­ції або учбовим закладом;

- стежити, щоб такелажники-строповники, які обслуговують кран, мали посвідчення;

- забезпечити строповників справними, перевіреними і відповід­ними до маси і характеру вантажу вантажозахватними пристосування­ми, що вказані у схемі стропування;

- стежити, щоб на місцях виконання робіт були вивішені схеми правильного обв'язування і зачеплення вантажів, які транспортують­ся краном, а також таблиці з указанням маси вантажів, що перемі­щуються;

- вимогати дотримання наведених в них указань, інструктувати на робочому місці кранівників і строповників про правильні спосо­би стропування або обв'язування при перемещенні нетипових ванта­жів і бути присутнім при їх розвантаженні і монтажу, встановити порядок прийому і здачі зміни строповниками і виділяти час, необ­хідний для огляду знімних вантажозахватних пристосувань і тари;

- забезпечувати зону роботи кранів достатнім освітленням;

- зупиняти роботу кранів при недостатньому освітленні місця роботи, сильному снігопаді або тумані, а також в інших випадках, коли кранівник погано розрізняє сигнали або вантаж, який переміщу­ється;

- стежити, щоб силові щити, через які подається електроживлення до кранів, були закриті на замок.

9.3 Вантажно-розвантажувальні роботи слід виконувати відповідно до карт технологічних процесів, в яких указані послі­довність виконання кожної операції і конкретні заходи, щодо забез­печення безпеки виконання робіт, а також заходи з охорони праці при проведенні цих робіт.

Примітка. Виконання операцій не повинне бути джерелом вироб­ничої небезпеки для одночасної чи послідовної робо­ти.

9.4 Улаштування і експлуатація вантажопідіймальних кранів, знімних вантажнозахватних пристосувань і тари повинно відповідати вимогам

ДНАОП 0.00-1.03-02.

Мостові крани повинні бути обладнані ключем-биркою.

9.5 Вантажопідіймальні машини, які не підлягають реєстрації в органах Держнаглядохоронпраці, колиски для підйому людей, а та­кож знімні вантажнозахватні пристосування повинні забезпечуватися індивідуальним номером і під цим номером бути записаними в журнали обліку вантажопідіймальних машин і знімних вантажозахватних пристосувань підприємства або цеху.

9.6 У процесі експлуатації знімні вантажозахватні пристрої і тара повинні підлягати їх власником періодичному огляду в термін, встановлений підпріемством-виготовлювачем знімних вантажозахватних пристроїв і тари. Результати огляду знімних вантажозахватних при­строїв і тари слід заносити в журнал.

9.7 Експлуатація домкратів, лебідок повинна здійснюватися відповідно до інструкцій, затверджених роботодавцем.

9.8 При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт в закри­тих приміщеннях необхідно виконувати вимоги пункту 8.3.4 цих Правил.

Не дозволяється залишати без нагляду де-небудь машини з прцюючими двигунами та не приведеним в дію стояночним гальмом.

9.9 При транспортуванні сипких матеріалів у контейнерах необхідно:

- передбачати майданчики для приймання і зберігання контейнерів;

- забезпечувати механізовані їх навантаження і розвантаження;

- забезпечувати механічне очищення, а при необхідності, передбач­ати миття і сушіння;

- контрлювати стан контейнерів.

9.10 При захваті вантажу вилами навантажувача необхідно:

- розміщувати вантаж впритул до вертикальної частини вил, щоб забезпечити найменший перекидний момент;

- щоб вантаж виступав за межи вил не більше, як на третину меншої його сторони;

- під'їжджати до штабеля навантажувачем з вантажем з опу­щеними вилами та відхиленою назад рамою. Переведення рами у вер­тикальне положення, підйом та спускання вантажу на штабель дозволяється у безпосередній близькості від останнього при нерухомому стані навантажувача;

- щоб при транспортуванні вантажу навантажувачем рама підйомника була відхилена назад, а захоплююче пристосування за­безпечувало переміщення вантажу від поверхні землі на висоту не менше ніж 0,3 м;

Підтримувати вантаж руками при транспортуванні не дозволяється.

9.11 Навантаження і кріплення вантажів у вагонах, які викорис­товуються на підприємстві без виходу у мережу загального користуван­ня, повинні відповідати технічним умовам, паспорту або схемі, за­твердженим роботодавцем.

9.12 Заходи безпеки при навантаженні і розвантаженні думпка­рів, а також інших спеціалізованих вагонів, які використовуються на підприємстві, повинні встановлюватися роботодавцем.

9.13 Подачу залізничних вагонів під навантаження або розванта­ження слід проводити локомотивом або маневровою лебідкою. Перед відчепленням локомотива під колеса крайніх вагонів состава необхідно підкладати гальмівні башмаки.

9.14 Подачу вагонів під навантаження або розвантаження слід, проводити зі швидкістю руху не більше ніж 5 км/год. При підході на зачеплення швидкість вагонів не повинна перевищувати 3 км/год.

9.15 Якщо на залізничних коліях знаходяться працюючі залізничні крани, то складач повинен подавати рухомий состав тільки після накладання на рейки гальмівних башмаків для зупинки вагонів.

Маневри з вагонами, завантаження або розвантаження яких не закінче­не, дозволяється проводити лише за узгодженням із керівником наван­тажувально-розвантажувальних робіт.

9.16 Не дозволяється пересувати залізничні вагони і платформи вздовж фронту розвантаження (навантаження) вручну або за допомогою механізмів нерейкового транспорту (автомобілей, тракторів тощо).

9.17 Розвантаження состава, який прибув, необхідно розпочинати­ лише після його повної зупинки, огородження його сигналами безпеки, встановлення гальмівних башмаків і одержання дозволу особи, відповідальної за проведення вантажно-розвантажувальних робіт.

Не дозволяється проводити ремонт несправних вагонів на розванта­жувальному майданчику приймальних пристроїв.

9.18 Відкривання ручним способом дверей залізничних вагонів, бортів платформ та люків напіввагонів слід здійснювати спеціаль­ними важілями, крюками або штангами. При цьому не дозволяється знахо­дитись в зоні можливого випадання або обвалювання вантажу з рухомо­го состава і в зонах руху дверей, бортів або кришок люків.

Відкривання дверей та люків вагонів-самоскидів слід здій­снювати із застосуванням спеціальних пристроїв.

9.19 Не дозволяється навантажувати бункери при їх відкритих люках або затворах, а також знаходитись обслуговуючому персоналу про­ти люків або затворів під час розвантаження бункерів.

9.20. Закривання люків та бортів при відсутності пристосувань і обладнань слід проводити в місцях, які забезпечують безпечне виконання цієї роботи.

Не дозволяється відчиняти і зачиняти люки, борти та двері ваго­нів під час їх руху, крім випадків, коли застосовуються спеціальні засоби механізації, які передбачають виконання цих операцій без присутності працівників.

9.21 Розвантаження вагонів з вугіллям та іншими самозаймисти­ми матеріалами з вогнищами тліючого палива необхідно проводити на спеціально відведеному майданчику складу.

9.22 Для розігрівання матеріалів, які змерзлися у вагонах, повинні бути споруджені розморожуючі пристрої, або для розпушування змерзлого матеріалу у вагонах застосовані вібророзпушувачі, вібратори та інші пристрої, які забезпечують безпеку робіт.

Ручне розпушування сипких матеріалів, які змерзлися і застояли­ся при розвантаженні, дозволяється тільки зверху.

9.23 Не дозволяється знаходження людей і пересування транспорт­них засобів у зоні можливого обвалювання або падінні вантажів при навантаженні і розвантаженні рухомого складу, а також при пересу­ванні вантажів підіймально-транспортним устаткуванням.

9.24 Не дозволяється одночасне розвантаження вагонів вручну і підіймальними механізмами, а також пересування вантажів кранами над місцем ручного розвантаження вагонів.

9.25 Для очищення вагонів від залишків сипкого матеріалу по­винні застосовуватися вібратори.

Коли очищення вагонів виконується лопатами вручну, працівник пови­нен виконувати цю роботу стоячи на спеціально обладнаних майданчиках.

Шурувати матеріал знизу через люк вагона не дозволяється, цю ро­боту дозволяється виконувати за допомогою стисненого повітря.

9.26 Очищення залізничних колій під час розвантаження состава, який стоїть на цих коліях, не дозволяється.

Роботи по очищенню залізничних колій під вагонами слід вико­нувати за нарядом-допуском. На час очищення керівник робіт пови­нен забезпечити постійне спостереження за рухом залізничного тран­спорту на під*їзних коліях.

9.27 По закінченні розвантажування вагонів, естакаду слід очищати від кусків матеріалу і сміття, що залишилися на ній.

На ділянці проведення робіт з очищення естакади повинні бути встановлені сигнали зупинки і гальмові башмаки.

9.28 Кабіни машиністів кранів, які працюють у загазованих і запилених умовах, повинні бути герметизовані і забезпечені поданням свіжого повітря. Кабіни кранів, які працюють на відкритих площадках, повинні бути обладнані пристроями для обігріву.

9.29 При використанні навантажувачів з вилочними захватами паке­ти та інші вантажі необхідно укладати на піддони або дерев*яні під­кладки, які забезпечують вільний вихід захватів з-під вантажу.

На розвантажувальному майданчику піддони з вантажем слід встановлювати вздовж залізничних колій штабелями в один ярус по висоті.

Відстань між штабелями повинна бути не менше ніж 1 м, а від краю рампи (естакади) - не менше ніж 3 м.

9.30 Завантаження пакетів з виробами у залізничні вагони, які закріплені з обох боків башмаками, слід здійснювати мосто­вими кранами або навантажувачами.

9.31 Для проїзду навантажувачів і проходу людей у вагони слід встановлювати інвентарні трапи. Конструкція і розміри інвен­тарних трапів повинні бути обгрунтовані розрахунком на міцність.

9.32 Перед підійманням і пересуванням вантажів необхідно перевірити стійкість вантажів і правильність їх стропування.

Схеми стропування вантажів повинні бути розроблені проектними організаціями, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці, і потім за­тверджені роботодавцем. В місцях виконання вантажно-розвантажувальних робіт повинні бути обладнані щити з графічним зображенням дозволених на підприємстві способів стропування вантажів.

9.33 Укладати вантажі в напіввагони, на платформи, в автома­шини необхідно таким чином, щоб забезпечити можливість зручного і безпечного стропування при розвантаженні. Для цього слід застосо­вувати прокладки, багатооборотні стропи, контейнери тощо.

Навантаження і розвантаження напіввагонів, платформ, автома­шин, вагонеток слід виконувати без порушень їх рівноваги. Укладення вантажів в напіввагони і платформи слід проводити від­повідно до технічних умов навантаження і кріплення вантажів Мініс­терства транспорту та зв’язку України за узгодою з одержувачем вантажу.

Вимоги безпеки при вантажно-розвантажувальних роботах необхідно вносити в карту технологічного процесу переміщення вантажів.

9.34 При виконанні вантажно-розвантажувальних робіт з контей-нерізованими і пакетованими вантажами не дозволяється:

- знаходження сторонніх осіб в кузовах автотранспортних засобів і на контейнерних майданчиках в зоні дії вантажопідйомних машин;

- завантаження і розвантаження контейнерів і засобів пакетуван­ня без знімання їх із транспортного засобу;

- переміщення стропальників по контейнерах і пакетах.

9.35 Не дозволяється знаходження людей і проведення будь-яких робіт в зоні дії магнітних і грейферних кранів. На ділянці, де експлуатуються грейферні крани, забезпечення заходів безпеки повинні бути визначені в технічних картах на процеси пересування і складування вантажів.

9.36 Виконувати роботи із завантаження і розвантаження лісо­матеріалів необхідно відповідно до вимог Правил техніки безпеки і виробничої санітарії в лісовій промисловості і у лісовому господарстві, затверджених у встановленому порядку.

9.37 Завантаження і розвантаження бутилів з їдкими і токсични­ми рідинами слід здійснювати двома працівниками.

Бутилі повинні бути у плетених або дерев'яних корзинах і упаковані соломою або стружкою.

Перенесення бутилів за ручки корзини слід здійснювати тільки після попередньої перевірки цілісності і міцності дна, ру­чок і стінок корзини.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2168 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...