Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протипожежне водопостачання



Кількість пожежних кранів і стояків, місце їх розміщення потрібно визначати у відповідності з вимогами розділу 6 [6].

Пожежні крани розташовують у більш доступних місцях (на площадках опалювальних сходових кліток, у фойє, вестибюлях, в коридорах), їх розташування не повинно заважати евакуації людей під час пожежі. Пожежні крани встановлюють на висоті 1,35 м над підлогою в тумбочках або нішах; спарені крани допускається встановлювати один над одним, при цьому другий кран – на висоті 1,0 м від підлоги. Кожний пожежний кран повинен бути обладнаний рукавом однакового з ним діаметром довжиною 10, 16 або 20 м і пожежним стволом. Як правило приймають рукава довжиною 20 м, що веде до зменшення кількості пожежних кранів і стояків.

Розташування пожежних кранів на будівельних планах будівель залежить від радіуса дії пожежного крану:

, м (2)

де - проекція компактної частини струминки на горизонтальну площину, яка дорівнює при куті нахилу потоку 600 половині радіуса дії компактної частини струминки , м;

- довжина пожежного рукава, м;

- висота розташування пожежного крана над підлогою, м.

При зрошенні кожної точки приміщення двома потоками максимальна віддаль між сусідніми кранами повинна бути .

В будівлях висотою 6 поверхів і більше при об’єднаній системі господарсько-протипожежного водопроводу пожежні стояки потрібно кільцювати зверху, при цьому для забезпечення змінності води необхідно передбачити кільцювання протипожежних стояків з одним або декількома водорозбірними стояками.

1.5. Трасування мікрорайонних і внутрішньоплощадкових сіток

водопроводу і каналізації

До мікрорайонних сіток відносяться внутрішньоквартальні (або дворові) сітки, трасуванняяких проводиться відповідно до вимог наведених в [4].

До внутрішньоплощадкових сіток відносяться зовнішні сітки промислових підприємств, трасування яких проводиться відповідно до вимог наведених в [5].

Прокладання вказаних сіток ведеться з прив’язкою їх між собою, а також із зовнішніми сітками електропостачання, телефону, газопроводу, теплотрасою.

Мікрорайонні і внутрішньоплощадкові сітки трасують по коротких віддалях з забезпеченням мінімальної кількості колодязів. Вони не повинні загромаджувати підземну порожнину вулиць і проїзних частин, щоб не створювати дискомфорт при обслуговуванні і ремонті сіток. Сітки розміщують паралельно зовнішнім стінам будівель на відстані до світла не менше 5,0 м для водопроводу і 3,0 м для каналізації. При проектуванні необхідно також враховувати вимоги БНіПів [2; 3].

Сітки водопроводу закільцовують, якщо на них встановлені пожежні гідранти, а також коли кількість вводів у будівлю більше одного.

На генплані ділянки М 1:500 наносять вищевказані сітки вигляді суцільної лінії з всіма оглядовими, поворотними колодязями. На відстані 1…2,5 м від червоної лінії на сітці побутової каналізації встановлюють контрольний колодязь, який розділяє об’єкти обслуговування цієї сітки.

1.6. Побудова аксонометричної схеми

Аксонометрична схема водопровідної сітки виконується для кожної системи окремо, креслиться в одному масштабі з планами будівель. Вісь аксонометрії X, Y, Z розташовують під кутом 450 один від одного, масштаб по всім осям однаковий (рис. 1).

Елементи систем внутрішнього водопроводу позначають умовними графічними позначеннями (додаток А).

При близькому розташуванні, накладання один на одного стояків або інших елементів схеми, допускається перенесення одного з них на вільне поле креслення.


Рис. 1. Вісі для аксонометрії водопровідної сітки.

На аксонометричних схемах одинакові підводки до водорозбірної арматури можна показувати тільки для одного (верхнього) поверху; на інших поверхах – відводи від стояків. На схемах вказують місцезнаходження водопровідної арматури, пожежних і поливальних кранів, контрольно-вимірювальних приладів, обладнання і інші елементи системи. Необхідно також позначити номера розрахункових ділянок, вказати діаметри і довжину цих ділянок.

Схема внутрішнього водопроводу, накреслена в аксонометричній проекції, є основною для розрахунку сітки і кресленням, по якому складають специфікацію обладнання і матеріалів, а в подальшому проводять монтаж цієї сітки.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...