Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні поради. Мета самостійної роботи – отримати знання про суть і направленість соціально-економічних процесів, які спрямовані на прискорення розвитку організаційного



Мета самостійної роботи – отримати знання про суть і направленість соціально-економічних процесів, які спрямовані на прискорення розвитку організаційного, науково-технічного і економічного потенціалу України, зростання національного доходу та покращення життєвого середовища.

При вивченні теми студенти повинні засвоїти суть еволюції моделі економічного розвитку країн світу і України, еволюції технологій, необхідність переходу до інноваційної моделі розвитку суспільства, значення інноваційної діяльності у техніко-економічному розвитку суспільства та технологій.

Для кращого засвоєння рекомендується в конспект для самостійних робіт замалювати схеми, що ілюструють класифікацію інновацій по видах та структуру інноваційного процесу.

Технологічний розвиток – це еволюція технологічних укладів (ТУ), що охоплюють замкнені виробничі цикли єдиного технічного рівня. Світовий техніко-економічний розвиток можна умовно розглядати як еволюційну зміну технологічних укладів (ТУ). Кожний ТУ має складну структуру; ядро ТУ створюють базові технології, які є основою технологічних систем усіх рівнів переробки ресурсів і пов’язані з відповідним типом невиробничого споживання, яке замикає відтворювальний контур ТУ, стимулює його ріст і одночасно є джерелом відтворення трудових ресурсів відповідної якості.

Починаючи з промислової революції в Англії (кінець XVII ст.), в світовому техніко-економічному розвитку можна виділити дію п’яти ТУ, які послідовно змінювали один одного.

Рушійною силою технологічного розвитку є інновації. Вперше дефініція «інновації» була дана в 1912 р. І.Шумпетерем в його книзі «Теорія економічного розвитку», де цей термін називався «нова комбінація». Термін «інновація» замінив термін «нова комбінація» в подальших працях І.Шумпетера і став науковою категорією.

Інновації, інноваційні процеси ґрунтуються на нових рішеннях у галузях технологій, техніки, організації господарювання та будь-яких інших сферах життя діяльності людини.

Інноваційний процес – це сукупність прогресивних якісних змін, що мають місце в будь-якій складній виробничо-господарській системі, в тому числі і технологічних системах.

В Україні прийнято Закон «Про інноваційну діяльність». Цей закон визначає правові, економічні та організаційні засади державного регулювання інноваційної діяльності в Україні, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів і спрямований на підтримку розвитку економіки України інноваційним шляхом. Відповідно до закону:

Інновації – це новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентоздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери.

інноваційна діяльність – це діяльність, спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоздатних товарів і послуг;

інноваційний продукт – це результат науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки, що відповідає вимогам, встановленим цим законом;

інноваційна продукція – це нові конкурентоздатні товари чи послуги, що відповідають вимогам, встановленим цим законом;

інноваційний проект – це комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції;

пріоритетний інноваційний проект – це інноваційний проект, що належить до одного з пріоритетних напрямків інноваційної діяльності, затверджених Верховною Радою України.

Підприємство (об’єднання підприємств), що розробляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти і (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків його загального обсягу продукції і (або) послуг, називається інноваційним підприємством (інноваційний центр, технопарк, технополіс, інноваційний бізнес-інкубатор тощо);

Основні ознаки інноваційних технологій:

зменшення стадій технологічних процесів, що передбачає поєднання в одному агрегаті кількох технологічних процесів, які раніше виконувалися в окремих машинах чи апаратах;

зменшення відходів виробництва та комплексне використання сировини;

високий рівень комплексної механізації та автоматизації виробництва;

використання сучасних засобів мікроелектроніки для інтенсифікації та контролю виробництва;

гнучкість виробництва — його здатність швидко перебудовуватися на випуск нових видів продукції;

ресурсозбереження, що гарантує можливість виробляти конкурентоспроможну продукцію з низькою собівартістю та високою прибутковістю та ін.

Контрольні запитання

1. В чому суть еволюції моделі економічного розвитку держав?

2. Які причини зумовлюють необхідність переходу до інноваційної моделі розвитку суспільства?

3. Що є сутністю інноваційної моделі розвитку економіки?

4. Що називають інновацією, інноваційною діяльністю?

5. Яка роль інновацій у техніко-економічному розвитку суспільства і технологій?

6. Що є інноваційним процесом? Якими є його структура й інвестування?

7. Якими є найважливіші інноваційні напрями науково-технічного розвитку України та світу у ХХІ ст.

8. Роль інновацій у технологічному розвитку.

9. З яких стадій складаються структурні цикли науково-інноваційних та виробничо-комерційних процесів?

10. В чому полягають мета і принципи державної інноваційної політики в Україні?

Література: основна [1-5];





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 158 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...