Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовний модуль (тема) 25. Трансформація і реструктуризація підприємств. 1. Письмове тестування за змістом попередньої теми 24 на 10-15 хвилин



Семінар № 49 (2 години)

1. Письмове тестування за змістом попередньої теми 24 на 10-15 хвилин.

2. Розгляд питань за планом тем змістовного модулю (теми) 25 щодо визначення сутності господарського ризику; з’ясування характеристики процесу трансформації підприємств (організацій) тощо.

3. Розбір конкретних ситуацій та підведення підсумків заняття.

Тестові завдання:

1. Реструктуризація – це:

а) домовленість між боржником та кредитором відносно відстрочки платежу;

б) відновлення платоспроможності підприємства;

в) комплекс мір,які направлені на зміну структури підприємства, його управління, форми власності та ін.;

г) усі відповіді вірні.

2. До процедур банкрутства можна віднести:

а) ліквідацію та санацію;

б) мирова угода;

в) розпорядження майном боржника;

г) усі відповіді вірні.

3. Санація – це:

а) домовленість між боржником та кредитором відносно відстрочки платежу;

б) відновлення платоспроможності підприємства;

в) комплекс мір,які направлені на зміну структури підприємства, його управління, форми власності та інше;

г) усі відповіді вірні.

4. Організаційно-правова, технічна, економічна, фінансова, управлінська – це види:

а) санації;

б) реструктуризації;

в) мирової угоди;

г) немає вірної відповіді.

5. Основними варіантами реструктуризації є:

а) об’єднання та перепрофілювання;

б) виділення окремих підрозділів зі створенням нового юридично особи;

в) передача структурних підрозділів іншому управляючому органу;

г) усі відповіді вірні.

Критерії оцінювання відповідей на тестові завдання: 5 вірних відповідей – «відмінно»; 4 вірні відповіді – «добре»; 3 вірні відповіді – «задовільно»; 2 та менше вірних відповідей – «незадовільно».

Семінар № 50 (2 години)

1. Опитування та розв’язання завдань за планом тем змістовного модулю (теми) 25 щодо розгляду змісту та форм реструктуризації підприємств в ринкових умовах господарювання; з’ясування методичних підстав визначення ймовірності банкрутства: п’яти факторна модель Альтмана і т. ін.

2. Розбір конкретних ситуацій та підведення підсумків заняття.

Задачі

25.1. Ліквідаційна вартість підприємства оцінена в 5,3 млн. грн. У випадку реорганізації прогнозується одержувати 0,5 млн. грн. чистих грошових потоків щорічно. Середньозважена вартість капіталу 10%.

Арбітражний суд збирається ухвалити рішення щодо ліквідації підприємства. Чи правильним буде це рішення у фінансовому відношенні?

25.2. Визначте зростання прибутку в результаті здійснення реструктуризації підприємства, якщо в її результаті кількість зробленої продукції виросла з 500 до 750 тис. шт., собівартість зменшилася з 3 до 2 грн., а ціна залишилася без змін і дорівнює 4 грн.

25.3. У процесі реструктуризації підприємства в даному році витрати його збільшилися на 55,2 тис. грн.., але в наступному році зменшились витрати: на міжцеховий транспорт на 25,3 тис. грн.., на електроенергію на 10,8 тис. грн.., на оплату праці на 5,7 тис. грн., і збільшився прибуток на 28,9 тис. грн.

Визначте ефект від реструктуризації.

25.4. Визначте загальний обсяг витрат на проведення санації, якщо необхідна загальна сума на здійснення санаційних заходів, яка забезпечує рентабельну роботу підприємства – 2 млн. грн. Обсяг внутрішніх резервів неплатоспроможного підприємства, які використовуються для фінансового оздоровлення, – 0,4 млн. грн. Обсяг підприємств, які зацікавлені в рентабельній роботі неплатоспроможного підприємства – 640 тис. грн.

25.5. На основі наступних показників (у тис. грн.) обґрунтуйте ймовірність банкрутства підприємства за допомогою моделі Z - фактору Альтмана:

а) чистий виторг від реалізації продукції – 51606;

б) валові витрати на виробництво й реалізацію продукції – 35395;

в) податок на прибуток – 4863;

г) власний обіговий капітал – 8012;

д) загальна вартість активів – 38547;

е) обсяг позикового капіталу – 5000;

ж) обсяг власного капіталу – 14483.

Критерії оцінювання відповідей (рішення) задач: 90-100 % вірних відповідей – «відмінно»; 75-89 % вірних відповідей – «добре»; 60-74 % вірних відповідей – «задовільно»; 59 % та менше відсотків вірних відповідей – «незадовільно».

Індивідуальне заняття № 41 (2 години)

1. Консультації щодо виконання варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю VIІ дисципліни.

2. Поглиблене ознайомлення з головними положеннями Законів України «Про банкрутство», «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Індивідуальне заняття № 42 (2 години)

1. Консультації щодо виконання варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю VIІ дисципліни.

2. Поглиблене ознайомлення з головними положеннями Указу Президента України «Положення про холдингові компанії, що створюються у процесі корпоратизації та приватизації».





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 159 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...