Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовний модуль (тема) 20. Витрати підприємства. Письмове тестування за змістом попередньої теми 19 на 10-15 хвилин



Семінар № 40 (2 години)

Письмове тестування за змістом попередньої теми 19 на 10-15 хвилин.

Опитування та розв’язання завдань за планом тем змістовного модулю (теми) 20 щодо методологічних аспектів визначення складу витрат, які включають у собівартість продукції; встановлення залежності загальних витрат і собівартості одиниці продукції від обсягу виробництва; методики експрес-аналізу за системою «витрати-обсяг продукції-прибуток» і т. ін.

Тестові завдання:

1. Собівартість продукції – це:

а) вартісна оцінка поточних витрат підприємства на її виробництво та збут;

б) сукупність витрат на виробництво продукції;

в) (TFC+TVC)/Q;

г) усі відповіді вірні.

2. Граничні витрати – це:

а) витрати на одиницю продукції;

б) витрати на кожну додаткову одиницю продукції;

в) витрати за весь об’єм продукції підприємства;

г) немає вірної відповіді.

3. До видів собівартості відносять:

а) цехову, фабричну та повну;

б) цехову, виробничу та повну;

в) повну, операційну та одиничну;

г) немає вірної відповіді.

4. В залежності від призначення калькуляція може бути:

а) планова та проектна;

б) нормативна та госпрозрахункова;

в) кошторисна та звітна;

г) усі відповіді вірні.

5. Нормативний, показний та по переробний – це:

а) види собівартості;

б) методи обліку фактичної собівартості продукції;

в) процеси виробництва;

г) немає вірної відповіді.

Критерії оцінювання відповідей на тестові завдання: 5 вірних відповідей – «відмінно»; 4 вірні відповіді – «добре»; 3 вірні відповіді – «задовільно»; 2 та менше вірних відповідей – «незадовільно».

Семінар № 41 (2 години)

Опитування та розв’язання завдань за планом тем змістовного модулю (теми) 20 щодо локалізації витрат за місцями їхнього виникнення й центрами відповідальності; методів складання кошторисів виробництва залежно від стадії планування та величини підприємства і т. ін.

Задачі

20.1. У звітному році собівартість товарної продукції склала 450,2 тис. грн., що визначило витрати на 1 грн. товарної продукції - 0,89 грн. У плановому році витрати на 1 грн. товарної продукції встановлено в розмірі 0,85 грн. Обсяг виробництва продукції буде збільшено на 8%.

Визначте собівартість товарної продукції планового року.

20.2. Запланована на 2010 рік собівартість у частині постійних витрат становила 10 грн. на 1 кв. м. готової продукції (товарної продукції), у частині змінних витрат – 26 грн. на 1 кв. м. готової продукції (товарної продукції).

Плановий обсяг випуску – 5000 кв. м. готової продукції (товарної продукції).

Фактично було випущено – 5500 кв. м. готової продукції (товарної продукції).

Необхідно:

а) визначите фактичну собівартість готової продукції (товарної продукції);

б) розрахувати економію від зниження собівартості.

20.3. У звітному році підприємство випустило 1000 виробів А і 300 виробів Б. Відпускна ціна одного виробу становить відповідно 50 і 60 грн. Крім того, підприємство виготовило комплектуючі вироби на суму 25 тис.грн., з них 15 тис.грн. для замовників. Залишки нереалізованої продукції на складі виробника склали на початок звітного періоду 2000 грн., а на кінець того ж періоду – лише 500 грн. Рівень рентабельності продукції виготовлювача – 20 відсотків.

Розрахуйте обсяг і собівартість реалізованої продукції підприємства.

Критерії оцінювання відповідей (рішення) задач: 90-100 % вірних відповідей – «відмінно»; 75-89 % вірних відповідей – «добре»; 60-74 % вірних відповідей – «задовільно»; 59 % та менше відсотків вірних відповідей – «незадовільно».

Семінар № 42 (2 години)

Розгляд питань за планом тем змістовного модулю (теми) 20 щодо пофакторного розрахунку собівартості продукції; визначення напрямків удосконалення складу калькуляційних статей витрат тощо.

Задачі

20.4. За звітними даними фірми „Сніжинка” собівартість товарної продукції становила 450,2 тис.грн., що визначило витрати на 1грн. товарної продукції 0,89 грн. В плановому році витрати на 1грн. товарної продукції становлять 0,85 грн. Обсяг виробництва продукції збільшиться на 8%.

Визначте собівартість товарної продукції планового року.

20.5. Собівартість товарної продукції підприємства „Світлячок” в звітному періоді склала 380,5 тис.грн. На плановий період передбачається досягти росту продуктивності праці одного працюючого на 2%, середньої заробітної плати на 1%, а матеріальні витрати знизяться на 4%. Питома вага оплати праці в собівартості продукції 23%, а матеріальних витрат 40%.

Визначте, яким чином зміниться собівартість продукції в плановому періоді.

20.6. Підприємство „Будмакс” виготовляє промислові вироби ДВП за ціною 210 грн. Загальні постійні витрати виробництва складають 2 тис.грн. Питомі змінні витрати у 1-му кварталі 2010 р. склали 160 грн. У 2-му кварталі ціни на матеріали збільшилися на 10%, що привело до аналогічного зростання питомих змінних витрат.

Визначте, як вплинуло на критичний обсяг виробництва підприємства „Будмакс” змінювання цін на матеріали.

Критерії оцінювання відповідей (рішення) задач: 90-100 % вірних відповідей – «відмінно»; 75-89 % вірних відповідей – «добре»; 60-74 % вірних відповідей – «задовільно»; 59 % та менше відсотків вірних відповідей – «незадовільно».

Індивідуальне заняття № 35 (2 години)

1. Консультації щодо виконання варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю VІ дисципліни.

2. Поглиблене ознайомлення з головними положеннями Законів України «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про ціни і ціноутворення», методичними рекомендаціями по формуванню собівартості продукції (робіт, послуг) в промисловості тощо.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...