Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Поняття, ознаки та принципи діяльності виробничого кооперативу



Задача 1

Дві особи: Іванов І. І. - неповнолітня фізична особа у віці 16 років, Коритько С. С. - пенсіонер прийняли рішення про створення виробничого кооперативу і звернулися до органу державної реєстрації, надавши всі необхідні документи.

Чи є в органа державної реєстрації підстави для відмови у здійсненні державної реєстрації?

Таблиця 10.1

Приклад розв’язання задачі

№ з/п Алгоритм Вимоги законодавства і рішення питання
  Дві особи мають намір створити кооператив Закон України “Про кооперацію” регулює відносини, що складаються при створенні і функціонуванні кооперативів. Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” регулює відносини, що складаються при здійсненні державної реєстрації
  Який порядок створення кооперативу? Закон України “Про кооперацію” ч. 5 ст. 7 вказує, що чисельність членів кооперативу не може бути меншою, ніж три особи
  Чи є у органа державної реєстрації підстави для відмови в здійсненні державної реєстрації? Відповідно до абзацу 2 ч. 1 ст. 27 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” підставою відмови в державній реєстрації є недотримання вимоги ч. 3 ст. 8 цього ж Закону: установчі документи юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Отже, підстава для відмови є

Задача 2

Під час установчих зборів, на яких усіма 65 членами одностайно було прийнято рішення про створення виробничого кооперативу “Аква-Віта”, постало питання про доцільність формування спостережної ради кооперативу. Більшість засновників висловлювалося за створення спостережної ради.

Як має бути вирішено це питання?

Як спостережна рада виробничого кооперативу співвідноситься з ревізійною комісією щодо виконуваних функцій і компетенції?

Задача 3

Члени виробничого кооперативу “Скайд” у кількості, що перевищує чверть від загальної кількості членів, поставили перед правлінням кооперативу вимогу про скликання позачергових загальних зборів членів кооперативу. Правління відмовилося організовувати позачергові збори, мотивуючи це тим, що незабаром (через 2 місяці) мають відбутися чергові загальні збори членів кооперативу.

Чи є відмова правління кооперативу правомірною?

Що можуть вчинити члени виробничого кооперативу, які ініціювали позачергові загальні збори?

За яких умов загальні збори членів кооперативу є правомочними у вирішенні питань?

Яким чином відбувається прийняття рішень загальними зборами членів виробничого кооперативу?

Задача 4

Члени виробничого кооперативу на загальних зборах прийняли рішення про заснування дочірнього підприємства у формі акціонерного товариства.

Чи можливо це здійснити?

Задача 5

У зв’язку з настанням пенсійного віку і погіршенням стану здоров’я більшості членів виробничого кооперативу для них трудова участь у діяльності кооперативу стала неможливою. Проте вони бажають продовжувати розпочату ще замолоду господарську діяльність, хоча і без безпосередньої участі в ній. Яким чином можна зберегти їх бізнес?

Задача 6

Чи можна виробничий кооператив реорганізувати в:

повне товариство;

товариство з обмеженою відповідальністю;

акціонерне товариство?

Задача 7

Під час установчих зборів, на яких було прийняте рішення про створення виробничого кооперативу “Темп”, постало питання про доцільність формування спостережної ради. Більшість членів висловлювалося за дволанкову систему управління - загальні збори членів виробничого кооперативу і правління, мотивуючи свою позицію тим, що кількість членів кооперативу є незначною (52), отже, утворення додаткового (поряд з ревізійною комісією) контролюючого органу є недоцільним.

Як має бути вирішено це питання?

Які функції спостережної ради?

Задача 8

Виробничий кооператив, що складається з 5 членів:

Вітренко В. В. – пайовий внесок – 35 тис. грн.;

Іваненко І. І.– пайовий внесок – 20 тис. грн.;

Петренко П. П. – пайовий внесок – 5 тис. грн.;

Семененко С. С. – пайовий внесок – 15 тис. грн.;

Феденко Ф. Ф. – пайовий внесок – 25 тис. грн.;

– визнано банкрутом.

Ліквідаційна комісія виявила, що борги кооперативу на 50 тис. грн. перевищують його майнову базу, навіть після проведення заходів зі стягнення дебіторської заборгованості.

Якою буде участь кожного з членів виробничого кооперативу в покритті заборгованості кооперативу?

Задача 9

При проведенні загальних зборів членів виробничого кооперативу “Точприлад” спочатку було присутні 12 осіб, загальна кількість членів кооперативу – 20 осіб.

Ще до прийняття рішення по першому питанню порядку денного в одного з членів різко погіршилося самопочуття – і він залишив збори, для супроводу його до лікарні ще двоє членів кооперативу залишило збори. Ці дії було зафіксовано документально. Решта членів залишилась і проголосувала за переобрання правління та спостережної ради, а також затвердила зміни і доповнення до статуту.

Дайте правовий аналіз прийнятим рішенням.

Задача 10

Член виробничого кооперативу “Ольвія” продав свій пай у кооперативі приятелю, який не є членом виробничого кооперативу. Інші члени кооперативу звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього паю на тій підставі, що статутом кооперативу було передбачено заборону на відчуження паїв кооперативу третім особам без згоди самого кооперативу і його членів, які мали переважне право на придбання паїв, що відчужуються.

Яке рішення має винести суд?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1899 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...