Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Т Е М А 4. Здійснення та захист цивільних прав



П л а н

1. Причини, що обумовили виникнення державного суду.

2. Особливості різних видів судових процесів.

3. Загальне поняття про легісакційний, формулярний та екстраординарний процеси.

4. Поняття і основні види позовів.

5. Особливі засоби преторського захисту.

6. Позовна давність. Підстави перерви і зупинення перебігу позовної давності.

Римськи юристи не знали спеціальної науки цивільного процесу. Однак, не зважаючи на відсутність поділу римського права на матеріальне і процесуальне, питання процесу розроблени римськими юристами з глибиною і тонкістю. Курсантам необхідно звернути увагу на причини, які обумовили виникнення державного суду, а також історичні етапи, що сприяли переходу до судового провадження з приватних справ.

Особливостямі окремих видів судового процесу у Стародавньому Римі. Звернути увагу на формулярний процес.

Знати призначення і розмежування позовів речових і особистих. Необхідно запамятати, що речовий позов подається для захисту права власності проти будь-якої особи, яка порушує це право. Тому речовий позов призначений захищати право власності від порушника.

Особистий позов служит для охорони права особи від порушень з боку суворо визначеного кола осіб. Кредитор має право пред явити особистий позов до боржника, т.е. особистий позов є

зобов’язальним. Такий захист став називатися відносним, оскільки на відміну від абсолютного, він захищає суб’екта права від неправомірних дій не будь-якої особи, а заздалегідь відомої особи. Особистий позов можливий тільки до конкретної особи.

Призначення штрафних позовів і кондикцій. Серед особливих засобів претерського захисту звернути увагу на: введення у володіння, інтердикт (заборону), рестітуцію, тобто відновлення у початковому положенні.

Позовної давність як строк, після закінчення якого втрачається право на пред’явлення позову. Необхідно також звернути увагу на таке питання: з якого моменту закінчується термін позовної давнини, коли строк давності припиняється і коли переривається, які наслідки припинення і перерви.

Література:

1. Новицкий И.Б. Римское право.- М.,1997

2. Підопригора О.А. Основи римського приватного права.- К.,1995

3. Є.М. Орач, Б.Й. Тищик. Основи Римського приватного права. К. Юрінком Інтер, 2000.

4. Дрожжин В. Правосудие в Древнем Риме //Российская юстиция. – 1994 - № 10.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...