Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела римського права



П л а н

1. Поняття, предмет і система римського приватного права.

2. Рецепція римського приватного права. Види і формі рецепції.

3. Критерії поділу римського права на приватне і рублічне.

4. Історична роль римського права римського приватного права та його

значення для сучасного юриста. Місце римського права в історії европейського права.

5. Поняття і види джерел римського права

6. Форми правоутворення у Римської державі (звичай; закон; едикти преторів та маністратів, діяльність римськох юристів).

7. Преторський едикт та його кодифвкація

8. Джерела пізнання римського права.

9. Кодифікація Юстініана – завершальний етап систематизації права.

Розпочинаючи вивчення дицсципліни курсу “Основи римського приватного права”, курсанти повинні усвідомити, що являє собою приватне право. Римське приватне право потрібно вивчати, виходячи з того, що римська цивілістика в богатьох моментах зберегла своє як практичне так і теоретичне значення. Вивчаючи римське приватне право необхідно пам’ятати про його залежність від виробничих відношин, пов’язувати його зміни,з станом і розвітком виробництва та класовою боротьбою у різни періоди.

Курсанті мають зрозуміти значення римського приватного права для розвитку і становлення сучасного цивільного права, також основні основні етапи його рецепції.

Вивчення римського приватного права передбачає чітко у явлення про джерела, значення кожного з них в окреми історичні періоди.

Закони ХП Таблиць, являють собою кодифікацію звичаїв і курсанти повинни свою увагу звернути на постанови народних зборів періоду Римської республіки, а в період принципату – на постанови сенату, під час імперії імператорськї констітуції. Цікаві також едикти, як специфічні форми правоутворення.

Слід врахувати, що тлумачення юристами законів фактично створювало норми, що спиралися на авторитет юристів; надалі ці тлумачення були наділені і формальною силою правових норм.

При вивченні кодіфикації Юстініана, слід усвідомити завдання кодификації, її призначення, а також зміст чотирьох її зборників: Дигести або Пандекти; Інституції; Кодексу; Новели.

Література:

1. Бирюков Ю.М. Государство и право Древнего Рима. - М., 1969.

2. Катрич В.М. Государство и право Древнего Рима. - К.,1974.

3. Савельев В.А. История римского частного права. - М.,1986.

4. Підопригора О.А. Основи римського приватного права.- К., 1995.

5. Памятники римського права: Законі ХП Таблиць, Институции Гая. Дигести Юстиниана- М.,

Зерцало, 1997 г.

6. Борисевич М.М. Римское гражданское право. – М., 1985 г.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 318 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...