Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Камерні батареї



Для охолодження камер застосовують батареї безпосереднього охолодження (випарники), їх розміщують в охолоджуваному приміщенні біля стін (пристінні батареї) і біля стелі (стельові батареї). Виготовляють батареї з гладких чи оребрених труб. Залежно від конструкції їх поділяють на змійовикові, колекторні і листотрубні.

Змійовикова ребриста батарея-випарник для малих холодильних установок. Батарея-випарник (рис. 3.17) виготовлена з червономідних труб діаметром 18x2 мм, розташованих у два ряди. На труби насаджені латунні чи сталеві штамповані пластинчасті ребра. Такі батареї-випарники виготовляють також з алюмінієвих труб з алюмінієвими ребрами.

Контакт між ребрами і трубою здійснюється протяганням оправлення, діаметр якого більший за внутрішній діаметр труби. Труби випарника послідовно з'єднані припаяними калачами. Батарея має вихідний і вхідний патрубки.

Рис. 3.17. Випарники малих установок для хладона: а - трубчастий ребристий пристінний; 6 - алюмінієвий листотрубний

Недолік змійовикових батарей - недостатнє видалення пари холодильного агента, в результаті чого знижується коефіцієнт теплопередачі.

Змійовикові ребристі батареї-випарники бувають незатопленими або сухими (ВРСН - випарник ребристий сухий настінний). Рідкий R подається як зверху (у разі однієї секції випарника), так і знизу (за наявності кількох секцій, з'єднаних послідовно).

При верхньому введенні рідкого R у батарею й відсмоктуванні пари знизу виключається скупчення мастила у випарнику та відбувається повернення його в компресор. Але при цьому випарник менше заповнений рідиною. У верхніх трубках рідини більше, ніж у середніх, а в нижніх - знаходиться тільки пара. При нижньому введенні рідкого хладона випарник краще заповнюється рідиною, у результаті чого коефіцієнт теплопередачі збільшується приблизно на 20%.

Коефіцієнт теплопередачі таких ребристих батарей з природною циркуляцією повітря становить 3-6 Вт/(м2-К) при температурному напорі між повітрям і холодильним агентом 12-15° С.

Алюмінієві листотрубні батареї-випарники. Такі випарники (рис. 3.17.6) виготовляють так, як і листотрубні конденсатори. Листотрубні випарники застосовують у домашніх холодильниках і в торговому холодильному устаткуванні. Коефіцієнт теплопередачі листотрубних випарників із природною циркуляцією повітря по обидва боки складає 11-14 Вт/(м -К).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...