Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конденсатори з повітряним охолодженням



Конденсатори цього виду найчастіше застосовують у малих холодильних агрегатах, де водяне охолодження недоцільне, оскільки воно ускладнює і робить дорогою експлуатацію, а також викликає необхідність монтажних робіт з підведення і відведення води.

Конденсатори з повітряним охолодженням - це ряд плоских вертикальних змійовиків з мідних чи сталевих труб, у яких протікає холодильний агент. Зовнішню поверхню змійовиків, що омивається повітрям, роблять ребристою. Для оребрення застосовують пластинчасті сталеві чи алюмінієві ребра. Для створення контакту між ребрами і трубами практикують роздачу труб: в кожній трубі протягують кульку або циліндр, діаметр якого на 0,5 мм більший за зовнішній діаметр труб. Застосовують також гідравлічний спосіб роздачі труб.

Ребристо-змійовиковий конденсатор з повітряним охолоджен­ням зображений нарис. 3.15.

Площа зовнішньої поверхні конденсатора 10 м2. Він складається з п'яти плоских змійовиків, виготовлених із червономідних труб діаметром 12x1 мм. На горизонтальні труби надіті 90 сталевих пластинчастих ребер із кроком між ребрами 4,5 мм. Оребрені труби з'єднані в змійовик калачами 1. Для захисту від корозії і надійного контакту застосовують обміднення ребер і гальванічне лудіння апарата в зібраному вигляді. Конденсатор закріплений у кожусі 2, що має дифузор 3 для рівномірної подачі повітря при обдуванні секцій.

Рис. 3.15. Конденсатор з повітряним охолодженням:

1 - змійовик; 2 - кожух; 3 - дифузор; 4 - верхній колектор;

5 - нижній колектор

Пари подаються через верхній колектор і розходяться по змійовиках, рідка пара відводиться знизу через колектор. Безпо­середньо за змійовиковим конденсатором встановлюють ресивер для збирання рідини, що утворилася в конденсаторі. Охолоджувальне по­вітря переганяється через конденсатор вентилятором.

Вентилятор в агрегатах із сальниковими компресорами насаджу­ють на вал електродвигуна. Повітря рухається в напрямі від конденсатора до електродвигуна зі швидкістю 4-5 м/с. Коефіцієнт теплопередачі таких конденсаторів 3(Н- 35 Вт/(м2-К). До конденсатора в агрегатах із герметичними компресорами повітря подається окремо встановленим вентилятором. Через низький ККД електродвигуна вентилятора оптимальна швидкість руху повітря складає 2- 4 м/с. При цьому коефіцієнт теплопередачі конденсатора дорівнює 25 * ЗО Вт/(м2-К).

Рис.3.16. Конденсатори з природною циркуляцією повітря:

а - алюмінієвий листотрубний; б - з ребрами зі стальним дротом;

в - труби в листах

У домашніх холодильниках застосовують конденсатори повітря­ного охолодження з природною циркуляцією повітря (рис. 3.16). Однією з основних конструкцій є листотрубний конденсатор (рис. 3.16, а). Він виготовлений із двох алюмінієвих листів, які після нанесення на них спеціальною фарбою рисунка каналів піддають у гарячому стані прокатці, листи зварюються (крім зафарбованих місць). Після цього водою чи повітрям під тиском 4-10 мПа листи

роздувають для одержання каналів (рис. 3.16, в). Такі конденсатори відносно дешеві у виготовленні й забезпечують досить інтенсивну теплопередачу.

Поряд з ними застосовують конденсатори змійовикові з ребрами зі сталевого дроту (див. рис. 3.16, б). Вони прості у виготовленні і досить ефективні.

Коефіцієнт теплопередачі конденсаторів з повітряним охо­лодженням при природній циркуляції повітря - 6-10 Вт/(м2-К).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 872 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...