Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості розрахунку при складанні за методом групової взаємозамінності



При розрахунку допусків і граничних відхилень на розміри складових ланок розмірного ланцюга, точність замикальної ланки якого забезпечується за методом групової взаємозамінності, виходять з формул (8.7), (8.13):

Розглянемо випадок, коли розмірний ланцюг має дві складові ланки і вихідне рівняння має вигляд:

Для того щоб наведені вище умови були виконані, треба призначити допуски на і так, щоб і . Потім потрібно підібрати такі значення і , щоб виконувалась умова:

.

Граничні відхилення і визначаються за формулами:

,

На цьому закінчується конструкторський розрахунок розмірного ланцюга.

Оскільки отримані за розрахунком допуски і є важко виконуваними у виробничих умовах, то їх потрібно збільшити в n разів для того, щоб отримати виробничі легко виконувані допуски. При цьому треба збільшити і обов`язково в одне і те ж число разів, тобто виконати такі умови:

,

де і – виробничі допуски.

У скільки разів збільшені конструкторські допуски на складові ланки, в стільки ж разів збільшиться і допуск замикальної ланки, тобто виробничий допуск замикальної ланки:

Кількість груп, на які потрібно розсортовувати готові деталі, також буде дорівнювати n і визначається за формулою:

Граничні відхилення і для кожної групи визначаються за такими правилами:

а) для першої групи граничні відхилення і приймаються рівними розрахунковим значенням, тобто

; ; ; ;

в) для наступних груп до граничних відхилень попередніх груп додаються розрахункові конструкторські допуски і залежно від того, для якої ланки (збільшуючої чи зменшуючої) визначається граничне відхилення, тобто для кожної групи граничні відхилення розмірів і визначаються за формулами; наведеними в таблиці 8.8.[17]

Таблиця 8.8 Формули для розрахунку відхилень розмірів складових ланок при досягненні точності за методом групової взаємозамінності

  № групи    
 
 
 
.
n

Для перевірки правильності обчислення граничних відхилень по групах служать такі формули:

;





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...