Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз технологічності конструкції виробу



Конструкцію виробу називають технологічною, якщо в прийнятих конструктивних рішеннях враховано можливості забезпечення оптимальних затрат праці і коштів на його проектування, виготовлення, технічне обслуговування і ремонт при заданій якості і прийнятих умовах виготовлення, технічного обслуговування і ремонту.

Відпрацювання конструкції виробу на технологічність (якісну оцінку технологічності) починають вже на етапі технологічного контролю креслень виробу чи складальної одиниці і аналізу їх службового призначення. Результати цієї роботи повинні забезпечити розв’язання таких основних задач:

· зниження трудомісткості й собівартості виготовлення виробу;

· зниження трудомісткості та вартості експлуатації виробу, його профілактичного технічного обслуговування і ремонту.

Порядок і правила відпрацювання конструкції виробу і складальної одиниці на технологічність регламентується державним стандартом. Цим же стандартом встановлено ряд кількісних показників технологічності, які розраховуються для даного виробу і порівнюються з показниками базового виробу, який приймається в даному разі як еталон. До основних кількісних показників відносяться: трудомісткість виготовлення виробу; рівень технологічності конструкції по трудомісткості виготовлення; собівартість виробу; рівень технологічності конструкції по собівартості. Крім основних показників, використовують ряд додаткових: витрати матеріалу – маса виробу, його матеріаломісткість та ін.; ступінь уніфікації виробу, яка характеризується коефіцієнтом конструктивної спадковості, повторюваності і стандартизації.

До додаткових показників відносяться також ступінь уніфікації технологічних процесів, тобто можливість максимального використання типових технологічних процесів і показники обробки (коефіцієнт точності обробки, коефіцієнт шорсткості поверхонь) та ін.

Крім кількісної оцінки провадиться також якісна оцінка технологічності. Якісна оцінка характеризує технологічність конструкції узагальнено на підставі досвіду виконавця і провадиться на всіх стадіях проектування, як попередня. Їх характеризують показники: добре-погано.

Подальша розробка технології виготовлення виробу провадиться для відпрацьованої на технологічність конструкції.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...