Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Масштабування зображення



- Текущий масштаб
Рис.6.22


На робочому полі підрахунок координат ведеться від лівого нижнього кута креслення. На панелі Вид (Вид) вказати масштаб зображення креслення за допомогою кнопки зміни (Поточний масштаб). Для масштабу зображення треба вказівником увімкнути кнопку розширення і вибрати необхідний масштаб (рис. 6.22).

Щоб збільшити або зменшити формат креслення, під час роботи із зображенням необхідно прокручувати колесо мишки. Якщо формат креслення невдало розміщений на робочому полі екрана, можна курсором переміщати його, клацаючи на кнопці або смузі прокрутки, поки креслення не займе потрібне положення на екрані монітора. Можна скористатися також командою

- Сдвинуть (Зсунути) на панелі Вид (Вид).

Для того щоб збільшити масштаб зображення у вікні побудови, можна скористатися інструментом Увеличить масштаб рамкой (Збільшити масштаб рамкою), яка розміщена на панелі інструментів Вид (Вид). Застосовуючи цю команду, потрібно курсором вказати область екрана, зображення в якій треба збільшити. Для цього необхідно:

1) вказати, клацнувши мишкою, лівий верхній кут прямокутника, який обмежує;

2) вказати нижній правий кут прямокутника.

Після цього виділена область буде збільшена.

6.5.5. Вибір типів ліній побудови зображення

Для побудови геометричних об'єктів можна використовувати різні типи ліній, встановлені ГОСТ 2.303-68. Для цього використовують розширення кнопки Стиль (Стиль), яка розміщена на Панели свойств (Панелі власти­востей), увімкнувши відповідну кнопку інструментальної панелі Геометрии (Геометрія) (див. рис. 6.23).

6.5.6. Компонування зображення основних видів деталі

В інженерній практиці побудову з креслення починають з його компонування визначення кількості та розміщення зображень на кресленні. Для зображення габаритних прямокутників доцільно використовувати команду Вспомогательные прямые (Допоміжні прямі). Кнопка її виклику розміщена на інструментальній панелі Геометрия (Геометрія). Допоміжні прямі застосовують для точного позиціонування графічного курсора. Результат роботи з інструментом Вспомогательная прямая (Допоміжна пряма) показано на рис. 2.6.

Для видалення допоміжних ліній використовують команду Редактор / Удалить / Вспомогательные линии и точки / В текущем виде (Редактор / Видалити / Допоміжні лінії і точки / В поточному виді).


Рис.6.23

6.5.7. Редагування зображення деталі

Під час побудови зображення часто виникає потреба виправити або доповнити його. Для цього слугує меню Редактор (Редактор), що містить команди редагування документів. Цей пункт меню є контекстно залежним. Працюючи з документом Чертеж (Креслення), в цьому меню вибирають команди редагування його елементів (рис. 6.24).

Рис.6.24

Як зазначено вище, трикутники у відповідних рядках команди Редактор (Редактор) вказують на розширення цих команд. Для активізації таких команд, як Поворот (Поворот), Симметрия (Симетрія) тощо необхідно:

1) клацнути мишкою на пункті Выделить (Виділити) в головному меню;

2) в меню, яке з'явиться, вибрати пункт Рамкой (Рамкою) (рис. 6.25);

Рис.6.25


3) виділити Рамкой (Рамкою) елемент зображення, який необхідно редагувати. Наприклад, побудувати симетрично яке-небудь зображення. При цьому активізується панель Редактирование (Редагування) (рис. 6.26);


Рис.6.26


- Симметрия(Симетрія) на інструментальній панелі Редактирование(Редагування);  


4) клацнути на кнопці

Рис.6.27


 


5) вказати послідовно першу точку Р1, а потім другу точку Р2, які належать осі симетрії (рис. 6.27). Для завершення побудови в Панели свойств (Панелі властивостей) натиснуги кнопку .





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 380 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...