Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виведення креслення на друк



Після того як креслення створене і потрібно одержати його паперову копію, варто перейти в режим попереднього перегляду для друку. Це особ­ливий режим Компаса, у якому можна бачити реалістичне зображення доку­мента, розмістити документ на поле виведення, вибрати тільки частину, яку треба вивести, змінити масштаб виведення тощо.

У режимі попереднього перегляду документи недоступні для редагу­вання.

Для входу в режим застосовується команда Файл - Попередній перегляд або однойменна кнопка

на панелі Стандартная (Стандартна) у верхній частині екрана (рис. 2.30).

Рис.2.30.

Поточний документ буде завантажений у режим попереднього перегляду, що дає змогу вивести на друк вміст вікна перегляду. Після виклику команди на екрані з'явиться діалог, у якому можна задати параметри друку.

Режим попереднього перегляду має власне Головне меню, Панель управління (рис. 2.31) і Панель властивостей (рис. 2.32).


Рис.2.31.
Рис.2.32.

У режимі попереднього перегляду на екрані видно умовне поле виве­дення (один або кілька аркушів паперу). На ньому реалістично відображається документ (або кілька документів). За замовчуванням поле виведення відображається на екрані в такому масштабі, щоб його було видно повністю (рис. 2.33).

Якщо великий документ виводиться на малогабаритний друкувальний пристрій (наприклад, на принтер), він автоматично розділяється на аркуші відповідного формату. Поля виведення в режимі перегляду діляться пунктир­ними лініями на частини, що відповідають встановленому в цей момент формату паперу і його орієнтації.

Щоб раціональніше використати папір, можна повернути креслення за допомогою кнопок

(за годинниковою стрілкою й проти годинникової стрілки відповідно).


Рис.2.33.

Рис.2.34.



Якщо потрібно вмістити велике креслення на меншому форматі, наприк­лад, креслення формату АЗ на аркуші формату А4, використовується команда Сервис -> Подогнать масштаб (Сервіс -> Підігнати масштаб....) (рис. 2.33).

Можна надрукувати не весь поточний документ, а тільки його частину область, обмежену прямокутником довільних розмірів. Для цього призначений перемикач Указать часть

(Вказати частину) на Панелі властивостей. На екрані з'явиться діалог, у якому показано поточний документ і рамку, що обмежує область друку. За замовчуванням розміри рамки відповідають габа­ритам зображення (рис. 2.30). Щоб змінити розміри рамки, вводять потрібні значення в поля групи Отступ (Відступ) у лівій частині діалогу. Крім того, можна також перемістити сторони або кути рамки мишею. Після цього на полі виведення буде відображено не весь документ, а тільки зазначену частину.

Можна вибирати спосіб друку поточного документа за допомогою пере­микачів групи Способ вывода (Спосіб виводу) (рис. 2.33) на Панелі властивостей. Активізація перемикача Вывести часть текущего листа (Вивести частину поточного аркуша) відображає на полі виведення область документа, обмежену рамкою, активізація перемикача Вывести текущий лист полностью (Вивести поточний аркуш повністю) - весь документ.

Частину документа можна перемістити, якщо повернути на полі виве­дення або промасшта-бувати так само, як і цілий документ. Після того, як документ розміщений щонайкраще, необхідно викликати команду Файл -Печать (Файл - Друк), щоб почати виведення документа на папір або натиснути кнопку Печать (Друк) на панелі управління (рис. 2.31).

Щоб закінчити роботу в режимі попереднього перегляду, застосовують кнопку на панелі управління Закінчити перегляд або відповідну команду з меню Файл (Файл).

Система повернеться у звичайний режим редагування документів.

Завдання для виконання практичної роботи

Вивчити:

- прийоми побудови геометричних примітивів (панель Геометрия);

- друк креслення.

Виконати:

- на кресленні формату А4 відповідно до варіанта зробити креслення,
заповнити основний напис (штамп) креслення;

- готове креслення подати для перевірки викладачеві;

- зберегти креслення в пам'яті комп'ютера;

- роздрукувати креслення.

План виконання практичної роботи

1. Створюємо новий документ Чертёж (Креслення) (п. 1.3).

2. Вибираємо формат креслення (п. 1.4).

3. Виконуємо побудову геометричного об'єкта згідно із завданням за допомогою інструментів панелі Геометрия (Геометрія) (п. 2.1).

4. Заповнюємо основний напис (штамп) креслення (п. 1.6).

5. Зберігаємо сформоване креслення (п. 1.7).

6. Роздруковуємо креслення (п. 2.4).

Контрольні запитання

1. Чим відрізняється фрагмент від креслення?

2. Як виконують побудови багатокутників у Компас-ЗD?

3. Які інструментальні панелі розміщені в компактній панелі?

4. Як забезпечується роздрук технічних креслень в Компас-ЗD?


Приклад виконання практичної роботи

Розглянемо послідовність дій під час побудови креслення кришки (рис. 2.38.)

1. Створити формат А4, заповнити основний напис.

2. Увімкнути Привязки - Середина, Пересечение, Выравнивание,Точка на кривой (Прив'язки - Середина, Пересікання, Вирівнювання, Точка на кривій) (див. рис. 2.9, 2.10).

3. Побудувати правильний квадрат з описаною окружністю радіусом 50 (рис.2.35), використовуючи кнопку Многоугольник (Багатокутник) (рис. 2.20).

4. Із середин сторін квадрата, як із центрів, побудувати дуги радіусом К20.

5. Побудувати допоміжні лінії через центри дуг і центр квадрата.

6.
Рис.2.35
Прорисувати осьові лінії для дуг (рис. 2.36) поверх допоміжних ліній, використовуючи прив'язку Точка на кривой (Точка на кривій). Витерти допо­міжні лінії.

7. Витерти частину сторін квадрата між кінцями дуг, використовуючи кнопку Усечь кривую (Відсікти криву) (п. 2.1.4).

8. Побудувати коло радіусом R 30 (мм)осьовою лінією (рис. 2.37), розділити її на вісім частин. З отриманих точок як із центрів побудувати вісім кіл радіусом R 5.

Рис.2.36
9. Прорисувати осьові лінії для кіл, використовуючи допоміжні лінії й прив'язку Точка на кривій.

10. Нанести зазначені розміри.

11. Вивести креслення на друк.

12.
Рис.2.37
Записати результати на флешку або оптичний диск.


               
   
 
 
 
 
 
 
   
 
 
   
Рис.2.38





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...