Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування GPS-технологій при створені карт для спортивного орієнтування



Для складання карт спортивного орієнтування потрібно обрати відповідний GPS- приймач. Приймачі бувають різні – морські, авіаційні, автомобільні, ручні. Ручні – з екраном та без, з картами та без них і так далі. З точки зору використання GPS- приймача для складання карт, слід звернути увагу на групу приймачів, які називаються GPS Receiver Data Logger (пристрій прийому і визначення даних). Це прості приймачі, невеликого розміру, часто без екрану. Єдина їхня функція – вираховувати з отриманих сигналів свої координати і передавати ці координати в планшетний комп’ютер. При виборі приймача слід звернути увагу на такі його функції і параметри, а саме:

- невеликий розмір;

- можливістю автономного живлення протягом 8годин, і більше;

- можливістю позначки шляхових точок;

- формат видання даних: NMEA 0183(для використання в програмі Ocad);

- висока чутливість (до -159 dBm);

- велика кількість паралельність каналів (до 32х);

- Bluetooth інтерфейс для зв’язку з комп’ютером [15].

Для створення карт у комбінації із GPS використовують планшетний комп’ютер, з відповідними вимогами до його параметрів та функцій, а саме:

- Bluetooth для зв’язку з GPS- приймачем;

- Операційна система Windows (на якій без перешкодо працює відповідна програма OCAD);

- пам'ять від 512 MB і більше;

- розмір екрану 10-12 дюймів;

- вага 500-700 грам [15].

Всі перераховані параметри адекватно підходять для наших цілей. Перед початком проведення польових робіт слід підготувати обладнання до роботи.

Першим етапом буде з’єднання GPS – приймача з планшетним комп’ютером. Заряджаємо GPS пристрій, включаємо Bluetooth, внизу праворуч натискаємо правою кнопкою на іконку Bluetooth і вибираємо команду Bluetooth Setings. У віконці вибираємо команду Bluetooth далі Add New Connection. У новому вікні залишаємо вибраним Express Mode і тиснемо Next для пошуку Bluetooth пристроїв навколо. Вибираємо наш GPS пристрій, тиснемо Next – віконце COM Port Settings. У цьому місті варто звернути увагу на номер COM порту до якого підключаємо GPS пристрій – це знадобиться пізніше при настройках в OCAD. Коли пристрій додано в список – вибираємо команду Bluetooth_> Connect. Готово.

Другим етапом підготовки буде підключення шарів (основи) в програмі OCAD. Ще одною перевагою цього методу є те, що карту можна відразу складати в кінцевому масштабі – 1: 10 000 або 1: 15 000, адже ми при бажанні завжди зможемо зробити збільшення на екрані до такого розміру щоб нам було зручно працювати. Від скановані топооснови і аерофотознімки підключаємо як «Templates» і стежимо щоб вони правильно збіглися один з одним. При виконанні цих вказівок можна приступати до виконання робіт на місцевості.

Третій етап це вже виконання польових робіт. Спочатку нам потрібно увімкнути GPS- приймач, і закріпити його вище, найкращий спосіб зверху на шапку або бейсболу, інший варіант використовувати GPS з антеною поклавши його вгору рюкзака. Включаємо планшетний комп’ютер, вибираємо команду – Bluetooth_> Bluetooth Settings, вибираємо зі списку наш GPS пристрій і запускаємо команду Bluetooth Connect. Через деякий час отримуємо відповідь – GPS Connected.

Четвертим етапом перед безпосереднім викреслюванням карти буде підключення GPS до програми OCAD. Запускаємо програму OCAD відкриваємо нашу карту поки що порожню, вибираємо меню Options_> Open GPS для OCAD 8, або Real Time GPS для OCAD 10. Слід зазначити що у версії OCAD 10 додана функція «запису треку» GPS використовуючи вибраний символ. Далі встановлюємо правильне значення порта, залишаємо швидкість передачі як є 4800bps, натискаємо кнопку Тest.

Якщо все успішно – бачимо що дані з GPS приймача видно в OCAD, в OCAD 10 значення GPS Real Time Mode – виставляємо в Adjusted Mode. Закриваємо віконце кнопкою OK.

У OCAD 8 просто стежимо куди переміщується хрестик на карті при нашому переміщенні на місцевості. Оглядаємо місцевість і прямо в OCAD наносимо на карту об’єкт за об’єктом. У OCAD 10 в момент підключення GPS активізується невелике віконце з додатковою інформацією. У ньому можна побачити кількість супутників в полі зору в даний момент, добре коли GPS ловить сигнал від 8-11 супутників відразу. Значення HDOP показує величину похибки (в метрах), значення HDPO менше 4-х можна вважати достатнім для складання карти (похибка при 11 супутниках зазвичай 0.8-0.9). Нижче видно кнопку «Play». Вибравши точковий орієнтир (камінь наприклад) і натиснувши кнопку «Play» ми отримуємо камінь нанесений точно в тому місці де зараз знаходиться хрестик від GPS. Вибравши лінійний орієнтир, в OCAD в міру »
нашого руху буде прокладати лінію певним лінійним умовним знаком доти, поки не буде натиснута кнопка «Stop». Можна додати в OCAD новий умовний знак «лінія GPS» (товщиною 0.10 мм) пурпурного кольору, розташованого «над» всіма кольорами.

Використовуючи вище описаний метод ми автоматично перестаємо використовувати кальку, олівці, компас, а також не потрібно вимірювати відстань кроками чи мірною стрічкою. Швидкість робіт зі складання картографічного матеріалу однозначно зростає (приблизно в 2-3 рази), ви завжди знаєте своє місце знаходження, нанесення об’єктів стає справою техніки.

Точність і якість карти також підвищується. Після закінчення польових робіт у нас відразу ж є готовий файл OCAD з готовою інформацією нанесеною сьогодні на карту. Даний метод також звільняє нас від сканування матеріалу нанесеного під час зйомки на кальку і його оцифрування.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 376 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...