Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 1. Теоретичні аспекти обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів



ЗМІСТ

ВСТУП 6

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ

1.1. Поняття, види та оцінка виробничих запасів підприємства 9

1.2. Нормативно-правова база з обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів 18

1.3. Особливості ведення обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів у зарубіжних країнах 22

1.4. Організаційно-економічна характеристика ПСРП «Ремавтоагрегат» 31

Висновки до розділу 1 38

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА ПСРП «РЕМАВТОАГРЕГАТ»

2.1. Документальне оформлення операцій з обліку виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат» 40

2.2. Фінансовий облік виробничих запасів підприємства 47

2.3. Управлінський облік виробничих запасів підприємства 52

2.4. Шляхи вдосконалення обліку та документального оформлення виробничих запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат» 56

Висновки до розділу 2 63

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ НА ПСРП «РЕМАВТОАГРЕГАТ»

3.1. Організаційно-інформаційна модель аналізу виробничих запасів на підприємстві 65

3.2. Методика проведення загального та факторного аналізу виробничих запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат» 69

3.3. Організація та методика аудиту виробничих запасів на підприємстві 80

3.4. Шляхи вдосконалення методики проведення аналізу та аудиту виробничих запасів підприємства 86

Висновки до розділу 3 92

РОЗДІЛ 4. ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ ПСРП «РЕМАВТОАГРЕГАТ» В КОМП’ЮТЕРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

4.1. Постановка і характеристика завдань 94

4.2. Технологія обробки інформації на ПСРП «Ремавтоагрегат» 99

4.3. Характеристика вихідної інформації 105

Висновки до розділу 4 108

ВИСНОВКИ 117

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 125

ДОДАТКИ


ВСТУП

Актуальність теми. Розвиток ринкових відносин, впровадження різноманітних форм власності, реформування економічних відносин в Україні висувають дедалі нові вимоги до бухгалтерського обліку як до основного засобу контролю за веденням господарської діяльності суб’єктів господарювання.

Сьогодні підприємства потребують суттєвого реформування структури управління господарською діяльністю. При цьому велике значення має визначення мінімальної величини виробничих запасів на підприємствах, оскільки матеріальні витрати на них займають найбільшу питому вагу.

Оптимізація виробничих запасів – один із головних факторів виходу підприємств України із кризового стану. Це зумовлює необхідність по-новому визначити роль, місце і зміст обліку, аналізу і аудиту виробничих запасів, обґрунтувати його методологію в системі управління. Адже в ринкових відносинах у найвигіднішому положенні виявляються ті підприємства, котрі вміють краще аналізувати виробничу ситуацію і приймати ефективні рішення (в тому числі й щодо оптимізації виробничих запасів), швидше адаптуватися до змін кон’юнктури ринку.

Розвиток виробництва неможливий без виготовлення конкурентоспроможної продукції та її реалізації на внутрішніх і зовнішніх ринках збуту. Водночас необхідною передумовою здійснення виробничого процесу є наявність достатньої кількості виробничих запасів, які є важливою частиною активів підприємства.

Вирішення проблеми ефективного розвитку та зростання виробничого потенціалу господарських підприємств потребує створення системи управління виробництвом, в основу якої має бути покладено формування інформації про виробничі запаси підприємства. Тому розробка та впровадження основних напрямів підвищення ефективності господарської діяльності підприємств передбачає вдосконалення обліку і контролю виробничих запасів, які забезпечують менеджерів і керівників належною інформацією для прийняття управлінських рішень.

Чітка побудова бухгалтерського фінансового обліку відповідно до змін, що відбуваються в його організації і техніці ведення, підвищує роль обліку як основного засобу одержання достовірної інформації для прийняття економічно обґрунтованих рішень і попереджень ризику у виробничо-господарській фінансовій діяльності підприємств. Матеріальні цінності займають важливе місце серед об’єктів обліку управління підприємством. Вони є однією з найважливіших статей активу балансу. Від ефективного використання матеріальних запасів залежить величина прибутку підприємства та швидкість обороту вкладеного капіталу, тому їх облікові приділяють велику увагу.

Тому актуальність проблеми обліку, аналізу і аудиту виробничих запасів підприємств не викликає сумніву і потребує дослідження.

Метою дипломної роботи є виявлення передумов, теоретичне та практичне дослідження організації обліку, аналізу і аудиту виробничих запасів на підприємствах, а також обґрунтування можливих шляхів їх удосконалення.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі використовувалися загальнонаукові методи дослідження, а саме: аналіз, синтез, зіставлення, узагальнення, порівняння.

Об’єктом дослідження в даній дипломній роботі є організація і порядок ведення обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів на Приватному спеціалізованому ремонтному підприємстві «Ремавтоагрегат».

Предметом є сукупність теоретичних, методичних, практичних аспектів, механізм обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів на підприємстві.

Інформаційною базою дослідження стали законодавчі та нормативні документи з досліджуваного питання та дані бухгалтерського обліку об’єкта дослідження.

Для досягнення визначеної мети були поставлені наступні завдання:

- розкрити сутність, класифікацію та порядок визнання та оцінки виробничих запасів підприємства тадослідити нормативно-правову базу з обліку виробничих запасів;

- розглянути особливості ведення бухгалтерського обліку запасів в зарубіжних країнах;

- вивчити особливості документального оформлення, фінансового та управлінського обліку виробничих запасів ПСРП «Ремавтоагрегат»;

- розробити пропозиції щодо вдосконалення обліку та документування виробничих запасів аналізованого підприємства;

- дослідити організацію та методику проведення аналізу (загального та факторного) та аудиторської перевірки запасів на ПСРП «Ремавтоагрегат»;

- надати рекомендації із вдосконалення методики проведення аналізу та аудиту виробничих запасів аналізованого підприємства;

- ознайомитись із організацією та методикою обліку, аналізу та аудиту виробничих запасів ПСРП «Рематоагрегат» в комп’ютерному середовищі.


РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3239 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...