Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стеблові і кореневі гнилі



Кореневі і стеблові гнилі кукурудзи спричинюються грибами Fusarium, (iiberella, Helminthosporium, Sclerotinia, Diplodia та ін. Найбільш поширені при монокультурному вирощуванні кукурудзи. Можуть вже на перших фазах росту уражати корені і нижню частину стебла. Руйнуються тканини, припиняється транспортування води, листки і стебла жовтіють, качани звисають вниз, рослини вилягають. Сильніше уражаються ранньостиглі гібриди.Збудники fusarium сприяють утворенню небезпечних мікотоксинів - цеараиенонів і трихотеценів (Т2-токсин і НТ2-токсин), які спричинюють, при споживанні інфікованих зерен, у людини та тварин важкі захворювання. Необхідно підбирати стійкі до ураження гниллю гібриди, і дотримуватись сівозміни, збалансовувати норми внесення елементів живлення (небезпечним є перевищення азоту над калієм), сівба в оптимальні строки, боротись з шкідниками та іншими небезпечними факторами.

Важливо протруювати насіння. Стеблові і кореневі гнилі. Частіше виявляються у другій половині вегетації у вигляді загнивання стебел і коріння рослин. Залежно від збудника хвороби і характеру її прояву розрізняють фузаріозну, вугільну, білу та бактеріальну гнилі.

Хвороби качанів і насіння:

а) фузаріоз

б) нігроспороз

в) червона гниль

г) сіра гниль

д) Бактеріоз качанів

ж) Біль качанів

Фузаріозна гниль. Характеризується утворенням бурих плям на 2–3 нижніх вузлах і міжвузлях. У вологу погоду вони вкриваютсья червоно–білим або рожевим нальотом. Стебло у місцях плям порожнисте, підземне міжвузля і корінці набувають червоного кольору, а паренхіма серцевини руйнується.

Нігроспороз. Уражує здебільшого качани і репродуктивні бруньки в листкових піхвах. Хворі зерна щуплі, тьмяні, розташовуються нещільно, легко випадають. Сильно уражені качани і стрижень розщеплюються. Між зернами іноді розвивається біла або сірувата грибниця, а при основі зернівок спостерігається поява чорних купок спор. Розвиткові хвороби сприяє волога погода з помірною температурою в період достигання качанів. Взимку інфекція зберігається в насінні й заражених рештках.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...