Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист генераторів



У систему сільського електропостачання входять електростанції з генераторами невеликої потужності до 1 Мвт і напругою до 1 кВ і вище. Такі станції використовують як автономні джерела живлення для споживачів, значно віддалених від централізованих джерел, або в якості резервних джерел. До них відносять дизельні станції, причому більша частина з них з генераторами потужністю до 150 кВт.

Відповідно до ПУЭ для генераторів потужністю до 1 Мвт і напругою вище 1 кВ, що працюють безпосередньо на збірні шини генераторної напруги, повинні бути передбачені захисти від міжфазних зовнішніх к.з. і від к.з. в обмотці статора генератора й на його виводах, однофазних замикань на землю в обмотці статора й подвійних замикань, одне з яких виникає в обмотці статора, а друге - у зовнішньому ланцюзі й від перевантаження в симетричному режимі роботи.

Рис. 16.27. Схема МСЗ генератора від зовнішніх

У якості захисту зазначених генераторів від струмів в обмотці статора, обумовлених зовнішніми міжфазним к.з., застосовують МСЗ, що приєднується до трансформаторів струму ТА на виводах фаз із боку нейтрали генератора G (рис. 16.27). Цей же захист використовують і від міжфазних к.з. в обмотці статора подного працюючого генератора. Схему захисту виконують по двофазній двохрелейній схемі за допомогою реле КА1 і КА2 прямої дії типу РТВ або реле РТ-85, що здійснюють дешунтування електромагнітів відключення вимикача Q. Струм спрацьовування захисту

Тут £„ = 1,6...2,0.

Чутливість захисту перевіряють по встановлених значенням струму трифазного к.з. на виводах генератора. Коефіцієнт чутливості Кч> 1,2.

При відсутності виводів фаз з боку нейтралі допускається застосування спрощеного (без реле струму) мінімального захисту напруги. Захист виконують із трьома реле мінімальної напруги РН-54, що підключаються до вторинної обмотки вимірювального трансформатора напруги на міжфазні напруги. При ушкодженнях у вторинних ланцюгах трансформатора захист повинен автоматично виводитися з дії. Напруга спрацьовування захисту ухвалюють £/із з= (0,6...0,7)t/r ном, час спрацьовування - на щабель більше часу спрацьовування захистів елементів мережі.

Для захисту від междуфазных к.з. в обмотці статора генератора, що працює паралельно з іншими генераторами або системою, застосовують струмове відсічення без витримки часу, встановленого з боку виводів генератора до збірних шин. При к.з. у генераторі реле відсічення реагують на струм, що протікає до місця ушкодження від інших генераторів або системи.

Чутливість відсічення перевіряють по мінімальному струму двофазного к.з. на шинах генератора, що протікає від паралельно працюючих генераторів або системи. Коефіцієнт чутливості повинен бути Кч > 2,0.

При недостатній чутливості відсічення замість неї застосовують поздовжній диференціальний струмовий захист. Схему захисту рекомендується виконувати трифазною трилінійною з використанням реле РТ-40, типу РТМ або РНТ-560, що підключаються до встановлених на шинних виводах генератора й вводах з боку нейтрали трансформаторам струму.

Для захисту генераторів G (рис. 16.28) від однофазних замикань на землю в обмотці статора при природньому струмі замикання, рівному або більш 5 А, передбачають струмовий захист, що реагує на повний струм замикання або його складових вищих гармонік. Реле захисту КА1, наприклад РТЗ-51, підключають до трансформатора струму нульової послідовності TAZ, установленому з боку шинних висновків генератора. При спрацьовуванні реле захисту електромагніт відключення YAT вимикача Q підключається до джерела оперативного струму.

Для генераторів потужністю до 1 Мвт застосовують кабельні трансформатори струму типів T3JI, ТЗР і ін. Час дії захисту 1...2з, створюване реле КТ, забезпечує відбудування від перехідних значень ємнісного струму при зовнішніх замиканнях на землю. За допомогою реле КА2 здійснюють захист генератора від подвійних замикань на землю, одне з яких перебуває в мережі.

Захист генератора від струмів, обумовлених симетричним перевантаженням, виконують у вигляді МСЗ в однофазному виконанні, що діє на сигнал з витримкою часу.

Для захисту генераторів напругою до 1 кВ і потужністю до 1 Мвт від усіх видів ушкоджень і ненормальних режимів роботи використовують автоматичні вимикачі з максимальними расцепителями або максимальним струмовим захистом, що діє на комутаційний апарат, наприклад контактор. Для генераторів із глухозаземленою нейтралю захист виконують у трифазному виконанні, а з незаземленої нейтралью - у двофазному.

Автоматичний вимикач установлюють із боку виводів генератора до збірних шин. Він поєднує одночасно функції комутаційного й захисного апаратів. Для генераторів потужністю до 150 кВт застосовують автомати з комбінованими расцепителями, а для генераторів більшої потужності - селективні автомати. Захист поодиноко працюючого генератора від внутрішніх ушкоджень забезпечують шляхом установки автомата на виводи генератора з боку нейтралі або виконують додатковий максимальний струмовий захист, що приєднується до трансформаторів струму на цих виводах і діючи на незалежний розчеплювач автомата.

Рис. 16.28. Схема захисту генератора від замикань на землю в обмотці статора

У тих випадках, коли в якості комутаційного апарата використовують контактор, захист генератора виконують так само, як і генераторів напругою вище 1 кВ. Для генераторів із глухозаземленою нейтралю чутливість захистів перевіряють при двофазних і однофазних к.з. на його шинах. Якщо чутливість виявляється недостатньої при однофазних к.з., то додатково застосовують захист нульової послідовності - максимальний струмовий або поздовжньо диференціальний. Максимальний струмовий захист виконують за допомогою струмового реле, включеного через трансформатор струму в нульове проведення генератора. Захист повинна бути з витримкою часу для забезпечення селективности із захистами елементів мережі.

Лекція 17





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...