Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення струмів короткого замикання в сільських мережах напругою вище 1 кВ



Якщо сільська мережа високої напруги живиться від сільської електростанції, то сила струму короткого замикання в ній може бути визначена по розрахунковим кривим для гідроелектростанцій, причому необхідно враховувати активний опір проводів ліній і, таким чином, знаходити модульні значення загального опору в ланцюзі короткого замикання.

Однак майже всі сільські мережі живляться від потужних державних енергосистем. У цих випадках опір від генераторів електростанцій до точки короткого замикання у відносних одиницях у багато разів більше. Тому розрахунковими кривими тут не користуються, а визначають значення струму короткого замикання за законом Ома.

Якщо струм короткого замикання в точці приєднання до енергосистеми невідомий, то, знаючи тип вимикача, установленого в цьому місці, можна довідатися по каталогу його гранично припустиму, відключається потужність і прийняти її з деяким запасом за потужність короткого замикання в місці приєднання.

У мережах, приєднаних до енергосистеми, струм короткого замикання в значній мірі залежить від опору проводів повітряних ліній.

Для проводів з кольорових металів необхідно враховувати їхній активний опір залежно від перетину, а потім визначати модульне значення загального опору. У сільських повітряних лініях напругою вище 1 кВ застосовують сталеві багатодротові проведення ПС25. У раніше побудованих лініях можна зустріти багатодротові сталеві проведення ПС35 і більших перетинів.

Активні й внутрішні індуктивні опори сталевих проводів залежать від сили струму, що протікає по них. Якщо ми маємо найпростішу схему, коли лінія, виконана сталевими проводами, живиться від шин з незмінною напругою U = const, то точно визначити струм КЗ можна методом послідовного наближення (ітерації). Задамося значенням струму КЗ і по кривих малюнка знайдемо внутрішнє індуктивне й активне r0 i опору 1 км лінії. Зовнішній індуктивний опір х можна прийняти рівним xq = 0,4 Ом/км і не залежним від струму й перетину проводів. Тоді загальний індуктивний опір:

Для цього струму знаходимо г02 і х02, визначаємо 1КЗ і т.д.

Розрахунки можна виконати графоаналітичним способом. Для цього задаються різними значеннями струму, визначають для них Zr і будують криву залежності: (рис. 15.6). При перетинанні кривої з ординатою, відповідної до номінальної напруги мережі, знаходимо значення струму КЗ.

Рис. 15.6. Графік для визначення струму КЗ у лінії зі сталевими проводами

Якщо цікавить найбільше можливе значення струму КЗ у лінії зі сталевими проводами, то можна приблизно прийняти значення їх опорів при робочому струмі.

Як уже вказувалося раніше, до внутрішнього індуктивного опору xq потрібно додати зовнішній індуктивний опір проводів xq, яке може бути прийняте рівним Xq = 0,4 Ом/км.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 679 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...