Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні терміни дисципліни. Вища кваліфікаційна комісія нотаріату – спеціальний орган, утворений при Міністерстві юстиції України для визначення рівня професійної підготовленості осіб



Вища кваліфікаційна комісія нотаріату – спеціальний орган, утворений при Міністерстві юстиції України для визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, та вирішення питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Дієздатність – це здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Договір – домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Докази у нотаріальному процесі – це певна формалізована інформація про існування або відсутність юридичних обставин, яка за змістом та формою може бути прийнята нотаріусом як підстава для вчинення нотаріального провадження або відмови у його вчиненні.

Заповіт – правовий документ, являє собою зроблене у встановленій законом формі розпорядження дієздатного громадянина (заповідача) на випадок смерті про належне йому майно.

Мін'юст України – головний орган у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної правової політики, політики з питань банкрутства та використання електронного цифрового підпису, з формування та забезпечення реалізації політики у сфері архівної справи, діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації, у сфері нотаріату, у сфері виконання кримінальних покарань, у сфері захисту персональних даних, у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності.

Нотаріальна палата України – недержавна неприбуткова професійна організація, яка об’єднує всіх нотаріусів України на засадах обов’язкового членства відповідно до статті 16 Закону України «Про нотаріат».

Нотаріальна процесуальна діяльність – це правозастосовна, юрисдикційна діяльність, в рамках якої компетентним органом – нотаріусом дозволяється конкретна нотаріальна справа, а результатом є правозастосовний нотаріальний акт, що містить висновок про наявність у зацікавленої особи певного права або наявність юридичного факту.

Нотаріальна таємниця – сукупність відомостей, отриманих під час вчинення нотаріальної дії або звернення до нотаріуса заінтересованої особи, в тому числі про особу, її майно, особисті майнові та немайнові права і обов'язки тощо.

Нотаріальне провадження – це сукупність процесуальних дій, які у передбаченому законом порядку вчиняються нотаріусом та іншими суб'єктами нотаріального процесу, спрямовані на посвідчення безспірних прав і фактів та вчинення інших нотаріальних дій з метою надання їм юридичної вірогідності (достовірності).

Нотаріальний акт – документ, який видають нотаріальні органи, або засвідчення його, яке вказує на те, що нотаріальну дію вчинено. Є різні форми вчинення нотаріальних актів. На підтвердження спадкових прав на майно, прав власності на частку в спільному майні подружжя, придбання житлового будинку з прилюдних торгів, при посвідченні юридичних фактів (що громадянин живий, перебуває у певному місці, тотожності громадянина з особою, зображеною на фотокартці), прийнятті на зберігання документів, передачі заяв видається свідоцтво нотаріальної контори.

Нотаріальний округ – територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса.

Нотаріальний процес – правова форма діяльності уповноважених на те органів держави і посадових осіб, вчинювана строго встановленим колом осіб, конкретний склад і обсяг компетенції яких встановлений законодавством

Нотаріальний процес як різновид юридичного процесу – це діяльність, результати якої обов'язково оформляються у відповідних процесуальних актах-документах.

Нотаріат України – це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені цим Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Нотаріус – це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Правоздатність – це передбачена нормами права здатність (можливість) індивіда мати суб'єктивні юридичні права і виконувати суб'єктивні юридичні обов'язки. Правоздатність виникає з моменту народження і припиняється зі смертю особи.

Правочин – дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Представництво – правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана, або має право, вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Не є представником особа, яка хоч і діє в чужих інтересах, але від власного імені, а також особа, уповноважена на ведення переговорів щодо можливих у майбутньому правочинів. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Табеліони – клас вільних людей, які, не перебуваючи на державній службі, займалися у вигляді вільного промислу складанням юридичних актів та цінних паперів під контролем держави для всіх, хто цього потребував, за встановлену законом винагороду.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

№ з/п Назва тем Кількість годин
Лекцій Семінари Практичні занять
1. Поняття, принципи, система та компетенція нотаріату в Україні.     -
2. Загальні правила вчинення нотаріальних дій.     -
3. Особливості посвідчення окремих правочинів. Особливості вчинення окремих видів нотаріальних дій.   -  
Всього:      

Форма підсумкового контролю – залік.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...