Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розміри та площа учбово-спортивних споруд



Приміщення Площа м² Розміри м²
довжина ширина висота
Спортивний зал        
       
       
       
Роздягальня(2) По 10,5 Не нормуються 2,4
Душова (2) По 9 Не нормуються 2,4
Туалет (2) По 2 Не нормуються 2,4
Інвентарна кімната 16-32 Залежить від розмірів снарядів 2,4
Кімната викладачів   Не нормується 2,4

Відомо, що достатні розміри залу забезпечують необхідну площу для спортивних занять, оптимальний об'єм повітря для тих, хто займається, і небезпеку занять.

Тому дуже важливо також дотримуватись гігієнічних рекомендацій з кількості детей, що одночасно займаються в залі. Ця цифра повинна визначатися з розрахунку не менше 4 м2 площі залу і не менше 18-20 м3 об'єму приміщення на учня.

Зал повинен бути забезпечений вентиляцією з триразовим обміном повітря протягом години, так щоб на учня доводилося не менше 40-60 м3 чистого повітря. Притока повинна переважати над витяжкою.

Якщо розміри приміщення малі, вентиляція недостатня, то вже через 4 години занять зміст вуглекислоти в повітрі досягає 3,5 % (нормується не більше 0,1 %, оптимальна величина 0,03-0,04 %), зміст пилу різко зростає (норма - не більше 0,15 г/м3), зміст мікробів – 26 тис./м2.

Вікна в залі бажано розташувати по двох довгих сторонах, що не тільки створює умови для достатнього освітлення, але і дозволяє проводити наскрізне провітрювання залу в перервах між заняттями через кватирки (фрамуги) і, крім того, дозволяє проводити фізкультурні заняття при відкритих вікнах (або фрамугах) в теплу пору року для посилення гартуючого ефекту.

Допускається поєднання природного і штучного освітлення. Останнє може бути представлено лампами розжарювання або люмінесцентними лампами, щоб забезпечити 300 лк на поверхні підлоги і 100 лк - на баскетбольному щиті, сітці; 200 лк - на снарядах при заняттях гімнастикою. Воно повинно бути рівномірним по всій поверхні залу, забезпечити прийняту норму, незалежно від часу доби, не створювати відблисків, тобто забезпечувати оптимальну роботу органів зору школярів. Шибки, лампи необхідно захистити сітками або гратами для безпеки тих, хто займається.

Опалювальні прилади повинні бути втоплені в стіну і закриті гратами для створення безпеки. Оптимальний варіант – променисте опалювання по стелі під підлогою.

Повітряно-тепловий режим шкільних спортивних приміщень підлягає гігієнічному нормуванню, оскільки робить істотний вплив на теплообмін тих, хто займається, (один з чинників, лімітуючих їх фізичну працездатність). Оптимальна вологість - 30-50 %, рух повітря - 0,06-0,25 м/с (у південних районах - 0,6 м/с), температура 15-17 °С залежно від кліматичної зони.

Обладнання залу повинно враховувати статевовікові особливості школярів, бути справним. Виключена захламленість залу зайвим устаткуванням, яке збільшує травмонебезпечність занять.

Важлива наявність душових установок, водні процедури після уроку фізкультури прищеплюють навики особистої гігієни і сприяють гартуванню.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...