Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-гігієнічне обстеження залу гімнастики



Зал гімнастики, як і будь-який спортзал, повинен мати правильне планування, тобто поряд розташовані допоміжні приміщення (роздягальні, душові, туалети), так, щоб забезпечити переміщення спортсмена з допоміжних приміщень в основне, минаючи загальні з глядачами частини споруди. Він повинен розташовуватися на першому поверсі, щоб мати для заглиблення для занять на окремих снарядах.

Розміри залу гімнастики можливі трьох видів. У великих залах, призначених для двох повних комплектів гімнастичного устаткування з одночасними заняттями чоловіків і жінок, наступні: 42 х 24 х 6 м; середні зали 36 х 18 х 6 м) вміщюють один розширений комплект гімнастичного устаткування, де частина снарядів дублюються для чоловіків і жінок, а частина - загальні; малі зали (30 х 18 х 6 м) мають один комплект устаткування з позмінними заняттями чоловіків і жінок.

Пропускна спроможність в залі гімнастики в значній мірі визначається кваліфікацією тих, хто займається: для новачків - 10-12 м2 площі залу на кожного спортсмена з урахуванням травмонебезпеки; 12-15 м2 - необхідна площа для спортсменів середніх розрядів і 15-20 м2 площі залу - для спортсменів високих розрядів.

Вимоги до підлоги, стін, стелі аналогічні викладеним в попередньому завданні. Мікроклімат в залі гімнастики повинен відповідати наступним параметрам: температура повітря для новачків 18°С, для кваліфікованих спортсменів - 15°С, враховуючи більший об'єм м'язової діяльності, що виконується ними в залі і для оптимізації стану терморегулюючого апарату організму. Вологість повітря в межах 30-60 %, рух повітря 0,3-0,5 м/с. Дані умови забезпечують оптимальну працездатність гімнастів.

Освітлення в залі, забезпечуючи оптимальну роботу органів зору, високу травмонебезпечність занять, повинно складати на кожному снаряді 200 лк (в період змагань - 400 лк), з величиной КЕО - не менше 1,5 %, величиною кута падіння світлових променів - не менше 27°. Штучне освітлення забезпечується люмінесцентними лампами, розташованими під стелею (загальне освітлення), бажано такого типу білого світіння, що відводить, з наявністю захисту на них.

Вентиляція повинна бути обох видів: природна і штучна з відомими характеристиками (див. попереднє завдання). Коефіцієнт аерації складає 1/50, кратність повітряобміну - 3-4 рази на годину. Вентиляція важлива як чинник, що забезпечує певні параметри мікроклімату в залі, від яких залежить працездатність тих, хто займається, за рахунок комфортності теплообміну.

Опалювання, як і вентиляція, впливає на терморегуляцію людини і її здатність до м'язової діяльності і характеризується в цьому залі відомими параметрами (див. попереднє завдання).

Устаткування повинно відповідати віку (враховуючи ранню спеціалізацію), зростанню (враховуючи відносну низькорослість гімнастів), підлозі; воно повинно бути травмонебезпечним, мати небезпечну зону (не менше 1 м для кожного снаряда зі всіх його сторін, а для щаблини - до 4-6 м), викладену матами, щільно складеними, цілими, завдовшки не менше 5 см. Навантаження на канат повинно бути не менше 400 кг, на троси -не менше 100 кг Устаткування слід розташувати таким чином: у центрі - поміст для вільних вправ (розміри 12*12 м з м'яким покриттям комфортного кольору і зоною безпеки не менше 1 м); біля входу в зал - місце для опорного стрибка з орієнтацією по довжині залу; в глибині - щаблина з грифом поперек залу. Подібне розташування створює умови для безпечних і комфортних занять в залі.

При проведенні занять з музичним супроводом повинен враховуватися загальний рівень шуму, оскільки він істотно впливає на стан ЦНС і загальну працездатність. Допустимий рівень шуму - не більше 60 дБ. Важливу роль грає наявність електростатичних зарядів, що створюються при терті штучних поверхонь (костюм гімнаста, частини устаткування і ін.). Подібні заряди знижують загальну працездатність гімнаста за рахунок створення больового ефекту, додаткового роздратування. Для попередження цього негативного ефекту слід обмежувати застосування штучних матеріалів в костюмах гімнастів, в устаткуванні залу, а також проводити після кожного заняття вологе прибирання приміщення. Схема санітарно-гігієнічного обстеження залу гімнастики аналогічна приведеною в попередньому завданні.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...