Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Логістичні витрати та їх вплив на ефективність логістичної системи



Одним з основних критеріїв ефективності логістичної системи є величина логістичних витрат.

Логістичні витрати — це витрати, пов'язані з виконанням логістичних операцій. При цьому для прийняття обґрунтованих рішень під час управління логістичною системою, у складі загальних логістичних витрат враховуються також втрати прибутку від замороження (іммобілізації) матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва, запасів готової продукції, а також збиток від недостатнього рівня якості постачання, виробництва, дистриб'юцїї готової продукції споживачам і якості логістичного сервісу. Цей збиток зазвичай оцінюється як зменшення обсягів продажу, скорочення частки ринку, втрата прибутку, клієнтів і т.п. Таким чином, до складу логістичних витрат, крім фактичних, входять і витрати втрачених можливостей (навіяні).

Витрати втрачених можливостей (навіяні витрати) характеризують втрачену вигоду, пов'язану з тим, що обмежений обсяг ресурсів може бути використаний тільки певним чином і це виключає застосування іншого можливого варіанту, який забезпечує отримання прибутку.

Основна проблема, яка виникає під час виділення логістичних витрат, полягає в тому, що традиційна бухгалтерська практика, як правило, не містить адекватної інформації для ідентифікації витрат, пов'язаних з логістичними процесами. Причиною є те, що традиційні системи обліку агрегують логістичні витрати в інші групи корпоративних витрат, що не дозволяє провести їх детальний аналіз, врахувати всі наслідки прийнятих управлінських рішень і їхній вплив на загальну ефективність логістичної системи. Все це обумовлює той факт, що логістичні витрати знаходяться поза контролем керівництва підприємств.

Класифікація логістичних витрат:

•витрати на виконання замовлення;

•витрати на закупівлю матеріальних ресурсів;

•загальні витрати на утримання запасів;

•витрати на фінансування логістики й управління інформаційними системами;

•виробничі трудозатрати і накладні витрати в управлінні запасами.

Основним принципом управління логістичними витратами є концепція загальних витрат.

Вперше концепція загальних витрат, або концепція повної вартості, була введена Говардом Льюїсом, Джеймсом Каллітоном і Джейком Стілом. Вони показали) як підхід з позицій загальних витрат виправдовує використання дорогого повітряного транспорту. Основна теза була такою: якщо швидкість і надійність авіаперевезень дозволяє знизити або зовсім усунути інші витрати (зокрема, на складування і зберігання запасів), то високі транспортні витрати обґрунтовані зниженням загальних витрат. Схема Льюіса, Каллітона і Стіла передає аналіз співвідношень між різними видами витрат і показує, як загальні витрати можуть бути знижені завдяки ретельній інтеграції логістичних операцій.

Концепція загальних витрат проста і доповнює поняття логістики як інтегрованої системи. її суттю є те, що всі витрати розглядаються як здійснювані одночасно для забезпечення необхідного рівня обслуговування. Під час порівняння альтернативних підходів з'ясовується, що витрати за деякими функціями збільшаться, за деякими — зменшаться або залишаться на тому ж рівні. Мета полягає в знаходженні альтернативи, яка б характеризувалася найнижчими загальними витратами. Таким чином, концепція загальних витрат передбачає мінімізацію не часткових, а загальних витрат.

Складовою ефективного управління логістичними витратами є організація дієвої системи їх контролю. Рекомендації стосовно контролю над логістичними витратами полягають у таких твердженнях:

• зусилля щодо контролю слід концентрувати у місцях виникнення витрат.

• дані про різні види витрат слід обробляти по-різному.

• ефективним шляхом до мінімізації витрат є скорочення недоцільних видів діяльності (процедур, робіт, операцій). Спроби знизити рівень додаткових витрат рідко бувають ефективними.

• ефективний контроль над витратами вимагає, щоб діяльність підприємства оцінювалася в цілому, при цьому необхідно мати уявлення про результати діяльності в усіх функціональних сферах логістики.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1723 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...