Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 20. Способи забезпечення виконання зобов’язання



Семінарське заняття: 2 години.

Самостійна робота: 4 години.

Питання семінарського заняття:

1. Загальна характеристика способів забезпечення виконання зобов’язань.

2. Речово-правові способи забезпечення виконання зобов’язань:

а) застава;

б) завдаток;

в) притримання.

3. Зобов’язально-правові способи забезпечення виконання зобов’язань:

а) неустойка;

б) порука;

в) гарантія.

Література:

основна [1; 8, ст.ст. 546-597; 19; 30; 46; 92; 93; 94, с. 23-42; 98, с. 54-131; 100];

додаткова [102; 103; 113; 124; 229; 131; 232; 252; 279; 289; 293].

Теми рефератів, доповідей:

1. Завдаток і аванс: спільне та відмінності.

2. Історія розвитку інституту іпотеки в Україні.

3. Притримання як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.

4. Неустойка в сучасному праві.

5. Засоби забезпечення виконання зобов’язань у ЦК Росії та України: порівняльний аспект.

6. Інститут поруки за римським правом та його рецепція у цивільному праві України.

Література: [102; 103; 252].

Завдання на самостійну роботу:

1. Самостійно опрацювати:

- порядок реалізації предмета застави.

При підготовці використати положення ст. 591 ЦК України.

При вивченні матеріалу необхідно врахувати, що реалізація заставленого майна є другим кроком у задоволенні вимог кредитора — заставодержателя із вартості заставленого майна. Майно, на яке спрямоване стягнення, може бути реалізоване або з аукціонів (публічних торгів), або іншим способом, передбаченим угодою сторін.

Вибір способу реалізації має бути наперед передбачений сторонами у договорі. Порядок реалізації залежить головним чином від характеристик заставленого майна, його виду, властивостей та якостей, з урахуванням досить громіздкої процедури продажу заставленого майна з аукціонів (публічних торгів). Виняток складає майно державних підприємств і відкритих акціонерних товариств, утворених у процесі корпоратизації, всі акції яких є у державній власності. Таке майно реалізується виключно з аукціонів (публічних торгів). Проведення аукціонів (публічних торгів) по реалізації заставленого майна регулюється "Положенням про порядок проведення аукціонів (публічних торгів) по реалізації заставленого майна", затверджене постановою КМУ від 22 грудня 1997 р. № 1448.

Реалізація заставленого майна з аукціонів проводиться державними виконавцями на підставі виконавчого листа судді або наказу господарського судді, виконавчого напису нотаріуса. Реалізація майна державних підприємств і відкритих акціонерних товариств, утворених у процесі корпоратизації, всі акції яких є у державний власності, проводиться відповідним органом приватизації. Державний виконавець або орган приватизації є організаторами аукціону.

2. Ознайомитися із судовою практикою:

Ознайомитися з рішенням Дарницького районного суду м. Києва по справі № 2-4994/10 // http://reyestr.court.gov.ua/Review/12039955

3. Вирішити ситуаційне завдання:

1) Позивачка звернулася до суду із позовом про виселення Відповідача із належної їй на праві власності квартири. Як пояснила Позивачка, між нею та Відповідачем було укладено договір найма житла, строк дії якого закінчився два місяці назад. Проте, відповідач всупереч із умовами договору не бажає звільняти житло.

Як пояснив Відповідач, між ним та позивачкою 01.01.2009 року був укладений письмовий договір позики, за яким Позивачка отримала від нього 30 000 гривень і зобов’язалася повернути суму позики в строк до 01.09.2009 року. Проте, до сьогодні сума боргу йому не повернута і тому він, відповідно до статті 594 ЦК України притримує квартиру своєї боржниці.

Одночасно із цим поясненням Відповідач заявив зустрічний позов про визнання за ним права власності на займану ним квартиру у рахунок погашення боргу.

Питання: Відповіді потрібно давати з посиланням на відповідні частини та статті ЦК.

1. Чи може об’єкт нерухомості бути предметом притримання?

2. Чи можна в даному випадку говорити про відносини притримання?

3. Яке рішення має прийняти суд (відповідь аргументувати)?

2) Чекаленко звернулася до суду з позовом до Сичової про стягнення з неї 2500 грн. В позовній заяві Чекаленко посилалася на те, що вона хотіла купити квартиру Сичової, внаслідок чого надала їй завдаток в сумі 2500 грн. Про отримання зазначеної суми Сичова видала розписку, де вказала, що вказана сума отримана нею як завдаток за договором купівлі-продажу квартири. Через кілька днів Чекаленко зателефонувала Сичовій і сказала, що відмовляється від договору і вимагала повернення зазначеної суми. Сичова повернути гроші відмовилась, посилаючись на норми ЦК про завдаток. Суд відмовив в задоволенні позовних вимог Чекаленко.

Питання: Відповіді потрібно давати з посиланням на відповідні частини та статті ЦК.

1. Який спосіб забезпечення виконання зобов’язання використано, які він несе функції?

2. Чи правомірне рішення суду?

3. Якщо ні, то як розв’язати ситуацію?

3) Софронова уклала договір кредиту з банком “Ажіо” під заставу власного будинку, за яким отримала 4000 грн. По закінченні строку Софронова не змогла повернути гроші у зв’язку з тяжкими обставинами в сім’ї (припинення її трудових відносин і відсутність будь-якого доходу, хвороба дітей, смерть чоловіка). Банк звернувся до суду про звернення стягнення на предмет застави. Софронова прохала задовольнити вимогу кредитора за рахунок іншого майна (домашній кінотеатр “Samsung”, пральна машина “Ardo” – загальна вартість 4000 грн.), на що отримала згоду банку.

Питання: Відповіді потрібно давати з посиланням на відповідні частини та статті ЦК.

1. Який спосіб забезпечення виконання зобов’язання застосували сторони, охарактеризуйте його?

2. З якого моменту виникає право застави у даному випадку у банку?

3. Чи правомірна вимога банку?

4. Яке рішення повинен винести суд?

4) Куц взяв у Лунца у позику 1500 грн. із зобов’язанням повернути через 2 місяці. При отриманні грошей Куц передав у заставу золотий годинник вартістю 1600 грн, що було оформлено письмовою угодою. Через три місяці Куц приніс борг, але Лунц прийняти гроші відмовився, заявивши, що, оскільки Куц прострочив повернення боргу, то відданий у заставу годинник став його власністю.

Питання: Відповіді потрібно давати з посиланням на відповідні частини та статті ЦК.

1. Дайте характеристику договору застави у даному випадку?

2. У кого із сторін договору застави зберігається годинник?

3. Чи правомірні дії Лунца?

4. Якщо б після прострочення зобов’язання Куцом Лунц втратив би годинник внаслідок дії непереборної сили, то хто б ніс ризик втрати?

4. Скласти проект документу:

Скласти проект договору поруки у якому Іванов виступає поручителем Сидорова перед Укрсоцбанком по кредитному договору на суму 15000 грн.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...