Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фенологія винограду



Виноград, як і інші багаторічні листопадні рослини, проходить протягом свого життя великі і малі цикли розвитку. У сіянців винограду великий цикл триває від проростання насіння до відмирання багаторічної рослини (часом більше 200 років). У вегетативно розмножуваних рослин цей цикл продовжується 50-70 років і більше.

Як і у плодових рослин, великий цикл розвитку винограду складається з таких вікових етапів:

- ембріонального

- ювенільного (юнацького)

- продуктивного (плодоношення)

- старіння і відмирання рослин.

Одночасно з великим циклом розвитку винограду щорічно проходить малий (річний) цикл розвитку, який у зоні помірного і теплого клімату пов'язаний зі зміною пір року і складається з двох періодів: вегетації і відносного (зимового) спокою.

Період відносного спокою складається з трьох фаз: умовного (підготовчого), органічного (фізіологічного) і зимового (вимушеного). Фаза умовного спокою починається з часу підготовки рослини до перезимівлі. За нормальних погодних умов бруньки зимуючих вічок в цій фазі не проростають, але якщо рослину або чубуки помістити у сприятливі умови тепла, вологи і освітлення, вони можуть швидко почати рости.

Фаза органічного спокою визначається станом, при якому бруньки зимуючих вічок не проростають. Ця фаза триває 1,5-2 місяці, починаючи з вересня, коли у рослин ще відбуваються процеси росту і асиміляції. її слід розглядати як пристосування рослин до умов перезимівлі, яке перешкоджає розвитку бруньок у період осінніх відлиг, коли ріст пагонів припинився, а ріст і діяльність коренів продовжується.

Фаза зимового спокою триває 3-4 місяці і характеризується не проростанням бруньок, зумовленим несприятливими умовами зовнішнього середовища, зокрема низькими температурами. Рослини можуть бути виведені із вимушеного спокою зимовими відлигами. Корені виноградної рослини не мають періоду спокою.

Період вегетації винограду починається навесні з настанням середньодобової температури 8-КУС. Його умовно поділяють на шість фаз: сокорух, розпускання бруньок і ріст пагонів, цвітіння, ріст ягід, достигання ягід, визрівання пагонів і листопад.

Перша фаза - сокорух - триває від початку весняного сокоруху до початку розпускання бруньок. Починається рано навесні, коли температура ґрунту на глибині розміщення основної маси коренів досягає 8-10°С. З усіх пошкоджень та ран пагонів і багаторічних частин куща посилено витікає пасока («плач» винограду), що вказує на початок активної діяльності коренів, які інтенсивно всмоктують з ґрунту воду з розчиненими в ній поживними речовинами і подають її під тиском у наземну частину куща. Вважають, що вода під час цієї фази може поглинатися через поверхню старих коренів, тому що кореневі волоски ще відсутні. З одного дорослого куща в цей період може витекти до 2л і більше пасоки за добу, але це за нормального водо забезпечення практично не виснажує рослину, бо пасока являє собою майже чисту воду: в 1л пасоки міститься до 0,2 % сухих речовин, найактивніший сокорух спостерігається протягом 10-15 днів.

Друга фаза - розпускання бруньок і ріст пагонів - продовжується від початку розпускання бруньок до початку цвітіння. Тривалість фази від 35 до 55 днів. Розпускання бруньок починається при настанні середньодобової температури повітря 8-10°С. Найінтенсивніший ріст пагонів і суцвіть відбувається за температури 20-30°С і вологості ґрунту 80-85% НВ. до кінця фази пагони досягають 70% своєї довжини. Збільшується кількість поглинаючих коренів, вони інтенсивно вбирають вологу і поживні речовини, посилюється ріст пагонів, а на них листків, суцвіть, вусиків бруньок у зимуючих вічках, пасинків. Використовуються також запасні речовини, нагромаджені в багаторічних частинах рослин. В умовах Півдня України ця фаза триває до перших днів червня.

Третя фаза - цвітіння - триває від початку до кінця цвітіння. Тривалість фази 8-14 днів. Мінімальна температура для цвітіння винограду 14-18°С, оптимальна 20-26°С, максимальна до 30°С. За температури нижче 14°С цвітіння не припиняється, але запліднення квіток здебільшого не відбувається. За температури вище 30°С і відносної вологості повітря нижче 45% зменшується заплідненість квіток через швидке висихання рідини на приймочках маточок.

Бутони у суцвіття х починають розпускатися (ковпачки скидаються з квіток) о 6-8 годині ранку. Кількість бутонів що розпускаються, збільшується до 9-10-ої год., а до 11-ї год припиняється, і лише у другій половині дня (з 15 до 16-ї год) починається друга хвиля цвітіння, проте вона менш тривала. Сприятливий період у квіток до запліднення триває 4-6 днів з моменту їх розпускання. Під час цієї фази продовжується закладання бруньок у зимуючих вічках та ріст усіх частин виноградного куща. Цвітіння винограду в усіх районах України відбувається здебільшого в червні.

Четверта фаза - ріст ягід - триває від кінця цвітіння і утворення зав'язі до початку достигання ягід. Продовжується фаза від ЗО до 60 днів. Найінтенсивніше ростуть ягоди за температури повітря 25-30°С. Зав'язь ягоди збільшується, і до кінця фази досягає нормального для даної фази розміру, але залишається зеленою. Вміст кислот в ягодах досягає максимуму, а цукри тільки починають нагромаджуватися. До кінця фази поступово уповільнюється ріст пагонів, але пагони потовщуються. В зимуючих вічках формуються бруньки із зачатками суцвіть. П'ята фаза - достигання ягід — триває від початку достигання ягід до настання їх повної (фізіологічної) стиглості. У сортів раннього строку достигання ягід вона продовжується 20-30 днів, а пізнього - 50-60 днів. Оптимальна температура для достигання ягід 28-32°С. За температурою нижче 14-16°С і вище 40 ягоди достигають повільно. Під час цієї фази ягоди стають м'якими і набувають характерних для сорту забарвлення та форми. Вміст цукру барвників і ароматичних речовин зростає, кислотність і кількість дубильних речовин знижується. До часу повної стиглості клітини оболонки м'якуша і шкірочки ягід пом'якшуються, шкірочка легко відокремлюється від м'якуша, а на її поверхні з'являється восковий наліт (пруїн). За повної фізіологічної стиглості ягоди винограду набувають характерні для сорту масу, забарвлення, смак та аромат з максимальним вмістом цукру. Насіння стає і набуває коричневого забарвлення. Крім того, розрізняють технічну стиглість, яка визначається придатністю винограду до його переробки. Час збирання столового винограду визначається його споживчою стиглістю.

Шоста фаза - визрівання пагонів - триває від повної стиглості ягід до визрівання пагонів і опадання листків. Продовжується фаза 30-45 днів. Сприяє визріванню пагонів тепла тривала осінь з пониженням температури повітря до 15-10°С, а також різке коливання денної і нічної температури, вкорочений світловий день. Пагони набувають коричневого кольору, в листках припиняється фотосинтез, поступово змінюється їх забарвлення і у білих сортів вони стають жовтими, а у чорних - пурпурово-червоними з різними відтінками. Біля основи черешків формується щільна відокремлюючи коркова тканина, і листки опадають. Визріванням пагонів, листопадом і підготовкою рослин до зими (загартуванням) закінчується остання фаза вегетації, після цього вони вступають у період відносного спокою.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...